Την πάγια θέση του ότι η χρηματοδοτική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προϋποθέτει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Όποια χώρα της Ευρωζώνης θέλει στήριξη μέσω του ESM θα πρέπει να δεχθεί τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας» ξεκαθάρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση -εν όψει και των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα- ότι «η τρόικα (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ) εξακολουθεί να αποτελεί το αποτελεσματικότερο σχήμα ελέγχου για τα προγράμματα οικονομικής στήριξης της Ευρωζώνης».

«Όποια χώρα της Ευρωζώνης θέλει στήριξη μέσω του ESM θα πρέπει να δεχθεί τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας. Τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να επιτύχουν την οικονομική ανάταξη» δήλωσε ρητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από την πρωτεύουσα της Ινδίας, όπου ταξίδεψε στο πλαίσιο του γερμανικού ανοίγματος προς τις ασιατικές αγορές.

Το… «ψηφίστε υπεύθυνα» και η ανεξαρτησία της ΕΚΤ

Η δήλωση Σόιμπλε έχει ήδη προκαλέσει έντονη συζήτηση στην Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως πρόκειται για ακόμη μία απόδειξη της δύσκολης κατάστασης στην οποία θα βρεθεί η χώρα σε περίπτωση που προκύψει μια κυβέρνηση η οποία θα… διαπραγματευτεί μόνη της. Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τα λεγόμενα Σόιμπλε ως… προέκταση του «ψηφίστε υπεύθυνα» της Άνγκελα Μέρκελ προς τους Έλληνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικονομικοί αναλυτές, πάντως, δίνουν έμφαση και στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ντράγκι και το Βερολίνο αναφορικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά κρατικού χρέους χωρών με οικονομικά προβλήματα. Η τοποθέτηση Σόιμπλε έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία εντείνονται οι συζητήσεις για την… κάβα Ντράγκι, τα 550 δισ. ευρώ της ΕΚΤ τα οποία θα διατεθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE). Η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου, η οποία συνεχίζει να επιμένει στην πολιτική της λιτότητας και των «σφιχτών» προϋπολογισμών, εκτιμώντας πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να αποτελεί τον βασικό αγοραστή κρατικού χρέους.

Για αρκετούς οικονομικούς αναλυτές η στάση του Βερολίνου εκφράζει ξεκάθαρα την ανησυχία της Γερμανίας να μετατραπεί η ΕΚΤ σε… πανάκεια για ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία θα την αντιμετωπίζουν ως… μαξιλαράκι ασφαλείας προκειμένου να λαμβάνουν χρήματα με χαμηλά επιτόκια χωρίς να προσέχουν τα δημοσιονομικά τους. Ήδη, Γερμανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι για την απόφαση των Βρυξελλών να χαλαρώσουν τη στάση τους απέναντι σε Γαλλία και Ιταλία, όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων τους για τον πληθωρισμό και τα δημόσια ελλείμματα.

Από τη μεριά του, ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί πως το QE θα αποτελέσει μια ισχυρή εναλλακτική χρηματοδότησης, που η δυναμική του θα καθησυχάζει τις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τις διαθέσεις των κερδοσκόπων.

«Η ΕΚΤ βαδίζει στον δικό της δρόμο»

Αναφερθείς στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, κατά την οποία αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας και την κοινή γνώμη της χώρας, ο Σόιμπλε προέταξε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

«Θα πρέπει να αποδεχθούμε τις ενέργειες της ΕΚΤ, εφόσον θέλουμε να στηρίξουμε την ανεξαρτησία της. Οι απόψεις μας σε αυτήν την περίπτωση δεν ταυτίζονται» ανέφερε, ενώ για την αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να τερματίσει την έως τώρα πολιτική σύνδεσης του ελβετικού φράγκου στην ισοτιμία των 1,20 ευρώ είπε:

«Η Ελβετία είναι μια ειδική περίπτωση. Δεν πρόκειται για κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ειδικά στο ευρώ. Καταδεικνύει ότι δεν μπορείς να κινείσαι αντίθετα με τις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης