Με τον τερματισμό της λιτότητας και την ενίσχυση των πολιτικών ανάπτυξης να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνεχίζει την ευρωπαϊκή περιοδεία του προς αναζήτηση συμμάχων.
Στη διελκυστίνδα Αθήνας – Βρυξελλών η Ρώμη θα έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η κρατική Rai
«Επιτέλους η Ευρώπη πρέπει να εμπιστευτεί τους θεσμούς και τα όργανά της» είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες από την Ιταλία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και ενώ πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη κατάργηση της τρόικας ως ελεγκτικού μηχανισμού και δημοσιονομικής επιτήρησης.
Ήδη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ έδωσε έμφαση στην ανάγκη για κάποια διαφοροποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών της Ευρώπης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα ανατραπούν τα πάντα εξαιτίας του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι, μια ημέρα πριν από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι εκλογές δεν είναι απλώς και μόνο μια δημοκρατική παρένθεση, αλλά μια χώρα πρέπει να συνεχίζει να ακολουθεί τη γραμμή που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνησή της».
Σε ρόλο διαμεσολαβητή η Ρώμη στη διελκυστίνδα Αθήνας – Βρυξελλών
Σύμφωνα με τη Rai, μετά το Παρίσι και το Λονδίνο η ελληνική κυβέρνηση ταξιδεύει στην Ιταλία, θέλοντας να συγκροτήσει έναν άξονα συνεργασίας κατά της λιτότητας.
Στόχος της Ελλάδας είναι μια κοινά αποδεκτή νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, η οποία θα στηρίζεται στην προώθηση πολιτικών ανάπτυξης και όχι λιτότηταςΣτη διελκυστίνδα Αθήνας – Βρυξελλών η Ρώμη θα έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, μεταδίδει η Rai. Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, ο γραμματέας του Ιταλού πρωθυπουργού υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Σάντρο Γκότζι, αναφερόμενος στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις για το χρέος ξεκαθάρισε πως «θέλουμε να τους πιστώσουμε αλλά να μην τους στραγγαλίσουμε».
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, η οποία θα στηρίζεται στην προώθηση πολιτικών ανάπτυξης και όχι λιτότητας και σε καμία περίπτωση δεν θα έχει ως διαμεσολαβητή την τρόικα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» αναμένεται να τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα υποστηρίξει ότι η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με την παρουσία της τρόικας, η οποία απαιτεί συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας.