«Η παρέμβαση δεν αποτελεί ριζική θεραπεία, αλλά την έναρξη μιας περιόδου με προβλήματα διαφορετικής μορφής», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί διεθνώς για την αντιμετώπιση της κρίσης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ).
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως τα κράτη ζουν σήμερα μία από τις λίγες στιγμές που μπορούν, χωρίς ισχυρές αντιρρήσεις, να επιβάλλουν κανόνες παιχνιδιού στις επιχειρήσεις. Γι αυτό και η κρίση αποτελεί πρόκληση για δράση.
Σχετικά με το ελληνικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών, ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι παρουσιάζει την πρωτοτυπία να επιβάλλεται σε όλες ανεξαίρετα τις τράπεζες, είτε ζήτησαν είτε δεν ζήτησαν την κρατική βοήθεια και τόνισε πως, για να αντιμετωπιστεί, η κρίση πρέπει εμείς οι ίδιοι να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει και να πάψουμε να αποσιωπούμε τα πολλά αρνητικά, ξαναβρίσκοντας το νήμα της σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Σε ό,τι αφορά στη μείωση του δημοσίου χρέους, υποστήριξε ότι απαιτείται η μείωση των κρατικών δαπανών. «Η κυβέρνηση όμως τις αυξάνει, επιδεινώνοντας την κατάσταση, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για κάθετη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης», είπε.
Ο κ. Σημίτης κατέθεσε πρόταση για μία «οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ», που θα συνδυάζεται με μια «όλο και πιο έντονη πολιτική συνεργασία» που θα μπορούσε να προωθήσει έργα υποδομών σε θέματα ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος, υποδομών εκπαίδευσης ή στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.