Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται εκ νέου η κοινωνία με τα αλλεπάλληλα κύματα «εξαγγελιών», εν είδει προειδοποιήσεων, για τα επικείμενα μέτρα μισθολογικής συρρίκνωσης στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τους οικονομικούς παράγοντες του Υπ. Οικονομικών και του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να παρέμβει καταλυτικά με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, παγώνοντας τους μισθούς για μία τριετία, ενδεχομένως δε να επιχειρηθεί με λογιστικές αλχημείες η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, η Γ.Σ.Ε.Ε. αρνείται να εμπλακεί σε έναν διάλογο με άλλους κοινωνικούς εταίρους (τις εργοδοτικές οργανώσεις δηλαδή), προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κυρίως για τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Η άρνηση αυτή χρησιμοποιείται ως απόλυτο άλλοθι από το Μαξίμου, για να επιβληθεί νομοθετικά το πάγωμα με συρρίκνωση των μισθών.

Ο Νταλάρα στην Αθήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος των απανταχού τραπεζιτών Τσάρλς Νταλάρα βρίσκεται στην Αθήνα, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας PSI, η οποία και αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία εντός των ημερών. Κατά πληροφορίες, το μέσο επιτόκιο θα κινείται στο 4%, το Δίκαιο που θα διέπει τη συμφωνία θα είναι το βρετανικό και όχι το ελληνικό και το ύψος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων δεν θα είναι λιγότερο από 50%, ενώ ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερο.

Στο τέλος της εβδομάδος άλλωστε προβλέπεται η έναρξη της τελικής φάσης διαπραγμάτευσης της νέας δανειακής σύμβασης με τους δανειστές της χώρας, καθώς η τρόικα προσέρχεται για συνομιλίες υπό την τρομολαγνική επιρροή που συνεπάγεται το ωμό τελεσίγραφο που απηύθυναν την Τρίτη οι Μέρκελ και Σαρκοζί προς την Αθήνα. Η νέα εκταμίευση της γιγαντιαίας δόσης θα εξαρτηθεί από την υιοθέτηση νέων μέτρων και μεταρρυθμίσεων προειδοποιούν Παρίσι και Βερολίνο.

Ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων

Τελεσίγραφο απευθύνει το Μέγαρο Μαξίμου στους κοινωνικούς εταίρους, να βρουν κοινό τόπο συζητήσεων, για να καταλήξουν σε συμφωνία εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τους μισθούς, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε υπογραφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου για το θέμα.

Ο κ. Παπαδήμος, συνομιλώντας χθες με τους πολιτικούς συντάκτες, κατέστησε σαφές πως θεωρεί ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα φέρεται να έχει θέσει θέμα επανεξέτασης των κατώτατων αμοιβών, του 13ου και του 14ου μισθού, της αυτόματης ωρίμανσης και αμοιβών στις Δ.Ε.Κ.Ο.. Ωστόσο, η κυβέρνηση περιμένει τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου που γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Καμία συζήτηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δεν υπάρχει διάλογος για τα κατώτατα όρια αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, ούτε για τα υπόλοιπα θέματα που απαρτίζουν τη σύμβαση.

Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι:

1. Μείωση των κατώτατων αμοιβών. Το έχει θέσει η τρόικα, αλλά με το μέτρο αυτό διαφωνεί το σύνολο των εργοδοτικών και εργατικών φορέων.

2. Περικοπή του 13ου και 14ου μισθού. Διαφωνούν η Γ.Σ.Ε.Ε., η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και οι έμποροι, ενώ ο ΣΕΒ φαίνεται να συζητά την περικοπή τους από ένα ύψος μισθού και άνω.

3. Τριετές «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων (τριετίες, πολυετίες). Το ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις – προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων – αντιδρά η ΓΣΕΕ τόσο για την αύξηση που προβλέπεται στη σύμβαση (2,5% από 1.7.2012) όσο και για τις ωριμάνσεις των κατώτατων αμοιβών.

4. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων). Συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι, ωστόσο η Γ.Σ.Ε.Ε. θέτει ως προϋπόθεση την αναπλήρωση των εσόδων που θα απολέσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο Ο.Α.Ε.Δ. από τη μείωση των εισφορών. «Θέλουμε μέτρα αναπλήρωσης ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος» σημειώνει ο κ. Παναγόπουλος.

Συνάντηση Νταλάρα – Παπαδήμου

O Τσαρλς Νταλάρα θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στις οποίες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο είναι βασισμένο στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου του 2011 και προβλέπει μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50% ή 100 δισ. ευρώ, ή κατά 46% του ΑΕΠ, αλλά υπάρχουν ακόμα δύο προβλήματα προς επίλυση και συγκεκριμένα:

– Το πρώτο αφορά στον χειρισμό των αρνήσεων ορισμένων κατόχων ελληνικών ομολόγων να συμμετάσχουν εθελοντικά στο «κούρεμα», όπως για παράδειγμα διάφορα hedge funds. Έχει αποφασιστεί, αν η συντριπτική πλειονότητα των πιστωτών αποδεχτεί τους όρους του PSI, αυτομάτως αυτοί να επεκταθούν και στους υπόλοιπους, αλλά χωρίς η ενέργεια αυτή να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός. Αναμένεται στις επαφές να προσδιοριστεί το όριο της εθελοντικής συμμετοχής σε κάθε τίτλο.
– Το premium ανάπτυξης που ζητούν οι θεσμικοί. Οι τράπεζες επαναφέρουν το αρχικό αίτημά τους για την παροχή premium επιτοκίου, αν η οικονομία επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Δηλαδή, όταν καταγραφεί ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, θα υπάρχει μία προσαύξηση του επιτοκίου των συγκεκριμένων ομολόγων κατά ένα ποσοστό της μεταβολής του ΑΕΠ, η οποία θα προκύπτει από ένα μαθηματικό τύπο. Στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία.

H τελική συμφωνία προβλέπει:

– Οριστικό haircut του χρέους κατά 50%, παρά τα σενάρια που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο «κούρεμα». Δηλαδή στους θεσμικούς που κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ, θα δοθούν νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 70 δισ. ευρώ, και μετρητά ύψους 30 δισ. ευρώ.
– Για κάθε «παλαιό» ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, θα δοθούν ένα νέο ομόλογο αξίας 35 ευρώ και μετρητά 15 ευρώ.
– Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα κινείται στο 4-5% και θα είναι συνάρτηση της διάρκειας των νέων ομολόγων, που θα φτάνει στα 30 έτη.
– Τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται στο αγγλικό Δίκαιο και θα έχουν τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και τη δανειακή σύμβαση από το EFSF.
– Το τελικό κόστος για τις τράπεζες από το haircut και τα νέα μειωμένα επιτόκια θα κυμανθεί στο 60%.

Χωρίς… δηλώσεις

«Δε θα κάνω καμία δήλωση» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μόλις εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση χθες με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση, εν όψει της άφιξης της τρόικα.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 19.30. Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη και εν όψει της συνάντησης, το προσεχές Σάββατο, του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργο Παπανδρέου, προειδοποιεί για την κρισιμότητα των επόμενων, λίγων εβδομάδων όσον αφορά στην πορεία της χώρας.

Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών εν όψει τρόικα;

Ανοιχτό αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον Κάρολο Παπούλια, εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων οι οποίες αρχίζουν με την τρόικα, αλλά και λόγω των δυσλειτουργιών στο κυβερνητικό σχήμα που έχουν καταγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Δείπνο γυναικών για την Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε την Τρίτη στο Βερολίνο με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) Κριστίν Λαγκάρντ, με κύριο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών αυτών την Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ., η Λαγκάρντ είχε χθες το βράδυ ένα προβλεπόμενο δείπνο με την καγκελάριο και συνάντησε κι άλλες πολιτικές προσωπικότητες της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

* Ο τίτλος «Ο κουρέας πάτησε την Αθήνα» αποτελεί παράφραση του ιστορικού κωδικοποιημένου μηνύματος που εστάλη στη γερμανική αντικατασκοπεία, όταν Γερμανοί κομάντος προσεδαφίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία κατά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μήνυμα ήταν «Ο αετός πάτησε τη Γη».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης