Ο επικοινωνιακός χειρισμός του από πολλούς αποκαλούμενου «μεταβατικού» προϋπολογισμού, είναι το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου εξπρές, που συνεδρίασε για να εγκρίνει το αναθεωρημένο σχέδιο, που κατατίθεται στη Βουλή.
«Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση, ιστορική φάση που ο κόσμος δεν έχει γνωρίσει στη μεταπολεμική περίοδο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην εισήγησή του.
Ανέφερε πως σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες «είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ευθύνη μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των καιρών» και επισήμανε πως πρώτον πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα είναι οι ελάχιστες δυνατές και δεύτερον πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ασθενέστεροι, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
«Χρειάζεται υπευθυνότητα, ένταση δουλειάς, επαφή με την κοινωνία, ομαδικό πνεύμα και αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με ανατροπή, λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, αλλά και των αναμενομένων αποφάσεων για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, και θα βάλλεται διαρκώς ακόμη και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που αμφιβάλλουν ήδη για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητά του.
Παρά την ομοψυχία που επικράτησε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αντιθέτως υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον νέο προϋπολογισμό, καθώς τόσο οι δαπάνες του όσο και οι προβλέψεις του δεν εμπνέουν αισιοδοξία στους πολίτες και δεν οπλίζουν με επιχειρήματα τους βουλευτές για να τον υπερασπιστούν στη διαδικασία επικύρωσής του από την Εθνική Αντιπροσωπεία.