Για απόλυτη νίκη της Δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιτρέπει το σχηματισμό μιας «σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα», κάνει λόγο ο βελγικός Τύπος, επισημαίνοντας παράλληλα την ανησυχητική άνοδο τριών μικρών ακροδεξιών κομμάτων.

«Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα: η χώρα στρίβει πολύ δεξιά», έχει τίτλο σημερινό δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας «Le Soir», αναφέροντας ότι μετά τις εκλογές, που κέρδισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός του συντηρητικού δεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα στράφηκε λίγο πιο σκληρά στα δεξιά». «Τρία μικρά ακροδεξιά κόμματα συγκεντρώνουν το 13% των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων των Σπαρτιατών, που υποστηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη, πρώην στέλεχος του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή», επισημαίνει η «Soir».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H «Soir» παρατηρεί, επίσης, ότι για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο τέλος μιας θητείας που ολοκληρώθηκε. Τονίζει, επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία, κέρδισε έδρες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, οι οποίες, με την πλήρη αναλογική, δεν κατέστησαν δυνατή την επίτευξη πλειοψηφίας ή τον σχηματισμό συνασπισμού.

«Πίσω από τα χαμόγελα, όμως, η Ελλάδα και η δεξιά έχουν κάποιους λόγους να ανησυχούν», σχολιάζει η «Soir», εξηγώντας ότι το ποσοστό της αποχής αυξήθηκε κατακόρυφα – μόνο το 52,75% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει, έναντι 61,10% στις 21 Μαΐου και επιπλέον γιατί τρία μικρά ακροδεξιά κόμματα συγκεντρώνουν το 13% των ψήφων.

H εφημερίδα «L’ECHO”, με τίτλο «Η Δεξιά του Μητσοτάκη κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές», αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του βελγικού πρακτορείου BELGA, επισημαίνοντας ότι ο ηγέτης της Δεξιάς, Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία που θα επιτρέψει το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης και μια νέα πρωθυπουργική θητεία για τον ίδιο. Σημειώνει, επίσης, ότι η ΝΔ που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, συγκέντρωσε το 40,5% των ψήφων, «ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό του κύριου αντιπάλου της, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ». Το πρακτορείο BELGA κάνει επίσης λόγο για «βαριά ήττα» του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που υπέστη μια «απογοητευτική οπισθοδρόμηση» με μόλις το 17,8% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελλάδα: με απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές νέος πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης», έχει τίτλο η «La Libre» , κάνοντας λόγο για «μεγάλη νίκη» της Δεξιάς και μια απόλυτη πλειοψηφία. Αναδημοσιεύοντας τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου AFP, η «La Libre» αναφέρει ότι στη Βουλή των Ελλήνων περνούν οχτώ κόμματα, «συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού κόμματος “Σπαρτιάτες”, που υποστηρίζεται από ένα πρώην στέλεχος του νεοναζιστικού σχηματισμού της Χρυσής Αυγής, τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εκτίει βαριά ποινή φυλάκισης».

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε κερδίσει μια μεγάλη νίκη πριν από πέντε εβδομάδες με το 40,79% των ψήφων – δύο φορές υψηλότερο ποσοστό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ποσοστό αυτό δεν του έδινε την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να σχηματίσει συμμαχία, όμως αυτή τη φορά το εκλογικό σύστημα δίνει στο κόμμα που βγήκε στην κορυφή ένα «μπόνους» έως και 50 εδρών.

«Ελλάδα: Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας συντηρητικός που έχει ποντάρει τα πάντα στην οικονομική ανάκαμψη», είναι ο τίτλος της «Derniere Heure» η οποία επίσης αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου AFP. Επισημαίνει ότι ο 55χρονος Κυρ. Μητσοτάκης, υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών, ενώ το κόστος ζωής και τα χαμηλά εισοδήματα παραμένουν το κύριο μέλημα των Ελλήνων. Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει μαζικές προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας που υποφέρει από τεράστια έλλειψη πόρων μετά την κρίση. «Η πρώτη του θητεία σημαδεύτηκε από την αναβίωση μιας ακόμα αναρρωτικής οικονομίας όταν ανέλαβε την εξουσία το 2019 μετά από χρόνια δραστικών σχεδίων λιτότητας κατά τη διάρκεια των οποίων η χώρα έχασε το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνεται ότι πέρυσι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα έφτασε στο 5,9%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης