Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, το κόμμα επιχειρεί να περάσει σε μια νέα εποχή, με έναν νέο πρόεδρο. Για να αναδειχθεί όμως ο νέος αρχηγός κόμματος θα χρειαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση να φέρει εις πέρας μια σειρά εσωτερικών διαδικασιών. Μέχρι τότε, αποφασίστηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, να εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα, την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε 15 μέρες, με αντικείμενο τη διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα θέσει σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών το κόμμα.
Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος (για την επικύρωση τους απαιτούνται 30 υπογραφές μελών της ΚΕ). Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούμενο, κατά πληροφορίες, αποτελεί οι διαδικασίες να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς, ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην παραμείνει ακέφαλο για πολύ, αλλά και για να λάβει τέλος η ενός έτους κρίση εσωστρέφειας στο κόμμα. Με το πέρας της ΔΕΘ, υπάρχουν σκέψεις για ένα συλλογικό μοντέλο ηγεσίας μέχρι την ανάδειξη του/της νέου/νέας Προέδρου, το οποίο θα μπορούσε να υπηρετηθεί από την Πολιτική Γραμματεία ως εκτελεστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Προεδρείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή, αλλά και προσώπων σε άλλους, νευραλγικούς ρόλους.
Το στοίχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση να έχει εκλέξει νέο πρόεδρο πριν τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.
Ο Παύλος Πολάκης πιέζει ήδη για ακόμη πιο γρήγορες διαδικασίες, προτείνοντας το συνέδριο να γίνει το αργότερο στις 6 Οκτωβρίου, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος επιμένει πως το έκτακτο συνέδριο θα πρέπει να έχει και προγραμματικό χαρακτήρα, με τους υποψήφιους να καταθέτουν τις προτάσεις τους.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τα πρόσωπα που θα εκφράσουν διάθεση για τυχόν υποψηφιότητα στη νέα κούρσα διαδοχής που ανοίγει και ενώ έχουν τοποθετηθεί ήδη δημόσια για την υποψηφιότητά τους τρία πρόσωπα, ευρέως γνωστά. Ειδικότερα, «παρόντες» μέχρι αυτήν την ώρα στην εκλογική μάχη έχουν δηλώσει οι Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος.
Επίσης, ανοιχτό έχει αφήσει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του ο πρώην Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ απομένει να μάθουμε αν παρών στην κούρσα θα είναι και ο έκπτωτος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, μετά τις εξελίξεις της Κυριακής.
Να υπενθυμίσουμε πως ο Κασσελάκης αποχώρησε την Κυριακή από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αφού κατήγγειλε την κομματική «γραφειοκρατία», πυροδοτώντας ποικίλα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του, μεταξύ των οποίων και αυτό για τη δημιουργία νέου κόμματος.