«Ήταν ξεκάθαρο ότι στα θέματα της συνάντησης θα ήταν και εκείνο των Γλυπτών» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ANT1.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ήταν ξεκάθαρο ότι στα θέματα της συνάντησης θα ήταν και εκείνο των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως παγίως κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Φυσικά τα βασικά ζητήματα ήταν τα οικονομικά, οι επενδύσεις και η κρίση στη Μέση Ανατολή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σαφές ότι εκλάπησαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και είναι σε ένα καλό επίπεδο»

«Ήταν απρεπής η κίνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, συμπληρώνοντας ότι «εκτός από τη δημοσκόπηση στη Βρετανία σύμφωνα  με την οποία οι πολίτες διαφωνούν με τον κ. Σούνακ, υπάρχει και ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος λέει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα και είναι εποικοδομητικές».

«Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ήταν γνωστό σε όλους πολλές ημέρες πριν, το είχα ανακοινώσει και εγώ στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης. «Άλλωστε,  πέρασαν πολλές ώρες μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο BBC μέχρι να ακυρωθεί η συνάντηση. Δεν θέλουμε να γενικεύσουμε την κρίση. Οι Υπουργοί εξωτερικών, Γεραπετρίτης και Κάμερον, επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα στις σχέσεις μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσέθεσε πως «δεν είναι δουλειά μας ούτε θα ήταν θεσμικά σωστό να γίνουμε ερμηνευτές της απόφασης του Βρετανού Πρωθυπουργού. Ωστόσο, είναι προφανές ότι δύο αρχηγοί, δύο ηγέτες κάθονται στο ίδιο τραπέζι και σε άλλα συμφωνούν και σε άλλα διαφωνούν. Δεν θα ερμηνεύσουμε εμείς τις θέσεις του Πρωθυπουργού ενός άλλου κράτους».

«Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε τα τελευταία 4 και κάτι χρόνια, ένα θέμα που ήταν στα συρτάρια, μιας πάγιας διεκδίκησης να μην παρεξηγηθώ, να το φέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανένωση, είναι σαφές ότι εκλάπησαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και είναι σε ένα καλό επίπεδο», υπογράμμισε.

Για την επίσκεψη Ερντογάν

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει ισχυροποιήσει τη χώρα και πάντοτε απαντά και δε δέχεται αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

«Προσερχόμαστε στον διάλογο χωρίς όμως να είμαστε αφελείς»

«Πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν μπαίνουν σε διάλογο οι κόκκινες γραμμές μας. Είναι προφανές ότι δεν είναι προς συζήτηση από τη δική μας πλευρά. Οι κινήσεις της χώρας ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα. Έχει θωρακιστεί η χώρα, αυτό είναι κάτι που το έχουμε ζήσει» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Προσερχόμαστε στον διάλογο χωρίς όμως να είμαστε αφελείς» είπε στη συνέχεια. «Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι καθορισμένη η ατζέντα αυτού του διαλόγου, εκτός από τη μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία. Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι το μεταναστευτικό. Θέλουμε να συνεχιστεί η αποτύπωση του βελτιωμένου κλίματος, να διατυπωθούν με σαφήνεια οι θέσεις μας, να διατυπωθεί καλύτερα η πρόοδος στο μεταναστευτικό και να βελτιωθούν άλλοι τομείς».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «διατύπωσε πάγιες θέσεις του. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της, όπως το έχει εξαγγείλει και να ισχυροποιεί τη θέση της χώρας μας. Η ΝΔ εκ των αποτελεσμάτων, εκ του κλίματος και εκ της εικόνας που προκύπτει όλο αυτό το διάστημα, είναι πιο ενωμένη και πιο μεγάλη από ποτέ. Με τα καλά και τα κακά της, σέβεται τις διαφορετικές απόψεις και συμπαγής προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος της».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την ακρίβεια

Σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο και τα μαχητά τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε «είχαμε πει ότι σεβόμαστε τη διαβούλευση, χωρίς να απομακρυνθούμε από τον πυρήνα του νομοσχεδίου. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από τους υπάλληλους του. Είχαμε πει ότι δεν μπορεί να υπάρχει οριζόντιο μέτρο».

«Είναι μειοψηφικές οι κραυγές όσων προσπαθούν να κάνουν επαναστατική γυμναστική διά των κινητοποιήσεων»

«Ξεκινάμε από μια παραδοχή που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του κράτους: το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν  λιγότερα από τον κατώτατο μισθό. Σε αυτό το ποσοστό είναι και οι νέοι, είναι και όσοι δουλεύουν με μπλοκάκι, είναι οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή λοχεία και εξαιρούνται ή είναι άλλοι που λένε ότι ενώ έχω εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, έχω εισόδημα από άλλες πηγές, για παράδειγμα από ενοίκια ή έχει μεγάλο εισόδημα ο σύζυγος μου και έτσι επιβιώνουμε».

«Είναι μειοψηφικές οι κραυγές όσων προσπαθούν να κάνουν επαναστατική γυμναστική διά των κινητοποιήσεων. Είναι ουτοπική η σύγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου με τον νόμο Κατρούγκαλου», απάντησε ο κ. Μαρινάκης, σχολιάζοντας αντιδράσεις κλάδων, όπως των δικηγόρων.

«Είναι συνολική παρέμβαση ύψους 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και δεν αφορά μόνο στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Κατάντησε κακόγουστο αστείο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Υπάρχει όμως μια συνολική κυβερνητική πολιτική σε εξέλιξη», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την οικονομία και την ακρίβεια, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι «η εισαγόμενη ακρίβεια και ο πληθωρισμός τροφίμων είναι και ελληνικό πρόβλημα, δεν είμαστε όμως πρωταθλητές στην ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον προηγούμενο χρόνο».

Στη συνέχισε διευκρίνισε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. «Κινούμαστε σε τρεις άξονες: μόνιμη αύξηση εισοδημάτων και μειώσεις φόρων, στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η Μόνιμη Μείωση Τιμής και το «Καλάθι του νοικοκυριού και τα πρόστιμα μετά από ελέγχους. Έχουμε φθάσει στα 9 εκατομμύρια ευρώ εισπραχθέντα ή βεβαιωμένα προς είσπραξη πρόστιμα και βλέπουμε μετά ότι οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές έως και κατά 25%».

Τέλος, επισήμανε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπάρχει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 7,5%.

Για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

«Ισχύει στο ακέραιο ό,τι είπε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και το έχει διατυπώσει με ξεκάθαρο τρόπο», είπε ο κ. Μαρινάκης για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

«Το νομοσχέδιο θα έρθει στη δεύτερη τετραετία και αναμένεται να προσδιοριστεί ο χρόνος που θα έρθει. Οφείλουμε τώρα να δώσουμε τη μάχη με την ακρίβεια και τα άλλα προβλήματα. Θα έρθει στην ώρα του» πρόσθεσε.

Για την αυστηροποίηση των ποινών

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στους Κώδικες που ανακοίνωσε ο Γιώργος Φλωρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι αντίθετες με τις λογικές Παρασκευόπουλου και άλλων νόμων του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν χάδια».

«Εκεί που χρειάζεται, πρέπει να έχουμε πολύ ισχυρές ποινές. Υπάρχει στρέβλωση στην πραγματική ποινή και στον χρόνο που μένει κάποιος στη φυλακή, την οποία διορθώνουμε», συμπλήρωσε για να προσθέσει ότι «θα επιτρέπεται μόνο μια αναβολή στις δίκες, για να μην ταλαιπωρούνται οι παράγοντες της δίκης και οι μάρτυυρες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης