Το  «πιο σοβαρό», «πιο σοκαριστικό», «πιο κραυγαλέο» σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει εδώ και χρόνια την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το «Qatargate», σύμφωνα με το Politico.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, το όνομα –και η φωτογραφία- της Εύας Καϊλή φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των ατόμων που πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο. Ενώ το Politico χαρακτηρίζει τους περισσότερους εμπλεκόμενους ως όχι «μεγάλα ονόματα», θέτοντας μάλιστα το ερώτημα αν η Ντόχα έκανε μια έξυπνη επένδυση. Ωστόσο, για την Εύα Καϊλή έχει εντελώς διαφορετική άποψη λόγω της θέσης της ως αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Της αφιερώνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κειμένου, υπενθυμίζοντας την δήλωση ότι «το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» παρά τους χιλιάδες θανάτους εργατών που δούλεψαν για το Μουντιάλ και την χαρακτηρίζει ως μια «δυναμική υπερασπιστή» του εμιράτου. Μιλάει επίσης για τον επίσης εμπλεκόμενο στην υπόθεση σύντροφο της και την δραστηριότητα του στην ΜΚΟ «Fight Impunity» που φαίνεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στο «Qatargate», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο παρελθόν της ως παρουσιάστρια ειδήσεων και celebrity στην Ελλάδα.

Απαριθμώντας τις δηλώσεις της και τους τρόπους με τους οποίους η Εύα Καϊλή έχει επιχειρήσει να λειάνει την δημόσια εικόνα του Κατάρ το Politico αναφέρει την ψηφοφορία της 24ης Νοεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο για την αποδοκιμασία των χιλιάδων θανάτων εργατών. Εκεί, η Καϊλή πήρε τον λόγο για να επαινέσει την «ιστορική μεταμόρφωση» του εμιράτου. Δέκα ημέρες αργότερα ψήφισε υπέρ της άρσης της βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ αν και δεν είναι μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Politico, η Καϊλή εκνεύρισε τους συναδέλφους της στην Ευρωβουλή όταν πήγε μόνη της στη Ντόχα αφότου το Κατάρ ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης ευρωβουλευτών που θα έκαναν επιθεώρηση στα έργα για το Μουντιάλ και θα έλεγχαν τους εργασιακούς νόμου του εμιράτου. Σε αυτή την επίσκεψη ήταν που μίλησε για την πρωτοπορία του Κατάρ στα εργασιακά δικαιώματα και είπε ότι εκπροσωπούσε 500 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες. «Με κάποιο τρόπο το έκανε πίσω από την πλάτη μου», είπε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Χάνα Νόιμαν. Η Ντόχα «ακύρωσε την πρόσκληση σε μια ομάδα που θα είχε ισορροπημένη θέση» και «αντ’ αυτού προσκάλεσε αυτήν, γνωρίζοντας ότι οι δηλώσεις της θα ήταν λιγότερο επικριτικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Politico κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην «Fight Impunity» και στον ιδρυτή της, τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος ήδη θεωρείται κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου. Για να δείξει πόσο δικτυωμένη είναι η ΜΚΟ στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, επικαλείται τα ονόματα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και της πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μονγκερίνι που μέχρι την χθεσινή παραίτηση τους ήταν επίτιμα μέλη του ΔΣ.

 Πόσο μεγάλο είναι το σκάνδαλο

Τα στελέχη παρατηρητηρίων συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό σκάνδαλο. Το «Qatargate» θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση» διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Μισιέλ Φαν Χούλτεν. Ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, το χαρακτήρισε «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο για την ακεραιότητα της στην ιστορία της ΕΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ, συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το χαρακτήρισε ως ένα από τα «πιο σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο Βαν Χούλτεν είπε ότι το Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησίας με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης -ή μάλιστα οποιασδήποτε- εποπτείας για την δεοντολογία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης