Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κλίμα ανησυχίας στο Μαξίμου προκάλεσαν οι καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν στο «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Κατρούγκαλος είχε υπογράψει εργολαβικά συμφωνητικά με υπαλλήλους -απολυμένους ή σε διαθεσιμότητα- που επαναπροσλαμβάνονται στο Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανακίνηση του ζητήματος δεν είναι αθώα. Ούτε καν έχει σκοπό να πλήξει την προσωπική τιμή και υπόληψή μου. Αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης»Από την πρώτη στιγμή, με μηνύματα στο Twitter αλλά και με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε των θέσεών του κι έκανε λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησαν άμεσα με τον κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος τους εξήγησε τι συμβαίνει, και ακολούθως το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον υπουργό.

Ο κ. Κατρούγκαλος στη συνέντευξή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα επίμαχα συμφωνητικά υπογράφτηκαν στις 26 και 27 Ιανουαρίου, δηλαδή την παραμονή και ανήμερα της ενημέρωσής του ότι θα αναλάβει θέση υπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτήρισε μάλιστα τις καταγγελίες της εφημερίδας «πρωτοφανές γεγονός, προβοκάτσια και πλαστογραφία».

«Αν ήταν αληθείς οι καταγγελίες, δηλαδή αν διαφήμιζα την υπουργοποίησή μου, και μετά υπέγραφα συμφωνητικά θα έπρεπε να έχω φύγει από τη χώρα. Να έχω αυτοκτονήσει. Αυτό είναι στη φαντασία του συντάκτη. Το συμφωνητικό πράγματι κατατέθηκε και αφορά μια μισθολογική διαφορά ενός εργαζόμενου που ήδη απασχολείται στο Δημόσιο, και αφορά στη διεκδίκηση της διαφοράς αποδοχών του. Πρόκειται για κάτι εντελώς άσχετο με τις υποθέσεις επιστροφής των διαθέσιμων και των απολυμένων» υπογράμμισε.

«Χειρίστηκα πολλές “μνημονιακές” υποθέσεις την τελευταία πενταετία, τις πιο πολλές φορές χωρίς ή με ελάχιστη δικηγορική αμοιβή: τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, τη ληστεία του PSI, τον παράνομο ορισμό της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, τις πολιτικές επιστρατεύσεις των απεργών του μετρό και άλλες πολλές, μεταξύ των οποίων και υποθέσεις διαθεσίμων.

»Ελάχιστες φορές, ιδίως όταν η δίκη θα γινόταν στα πολιτικά δικαστήρια και θα ενέπλεκε και άλλους δικηγόρους -μια που η δική μου ειδίκευση είναι στο δημόσιο δίκαιο- συντάχθηκε εργολαβική σύμβαση που προέβλεπε αμοιβή σε περίπτωση δικαστικής ευδοκίμησης της υπόθεσης. Από καμιά όμως από τις υποθέσεις αυτές δεν προσδοκώ προσωπικά αμοιβή, διότι αυτά τα εργολαβικά έχουν ως δικαιούχο τη δικηγορική εταιρία στην οποία ανήκα μέχρι τις Ευρωεκλογές. Μετά την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή έφυγα από την εταιρεία αυτή κι έκτοτε δεν ανέλαβα καμιά παρόμοια υπόθεση ούτε, προφανώς, συνέταξα καμιά σχετική εργολαβική σύμβαση».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι το δημοσίευμα αποσκοπεί στο να περάσει την εντύπωση ότι ο ίδιος θα είχε την ηθική αναξιότητα να προβεί σε αυτές τις πράξεις.

«Ξέρετε ότι η ανάμειξή μου στην πολιτική δεν έχει καμία σχέση με το προσωπικό μου συμφέρον. Αν ήταν για το συμφέρον μου, θα ήμουν στις Βρυξέλλες. Ελπίζω η εφημερίδα τη Δευτέρα να ζητήσει συγγνώμη, αλλιώς θα ασκήσω αγωγή. Πολλοί φοβούνται αυτή την κυβέρνηση. Δεν θα τους περάσει» κατέληξε.

Η συνέντευξη Τύπου του κ. Κατρούγκαλου

Το συμφωνητικό:

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Μπαράζ επικρίσεων δέχεται η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το δημοσίευμα.

ΝΔ για Κατρούγκαλο: Εάν αληθεύουν όσα καταγγέλλονται, πρέπει να αποπεμφθεί

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, για το θέμα που έχει ανακύψει με τον κ. Κατρούγκαλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εάν αληθεύουν όσα καταγγέλλονται εις βάρος του κ. Κατρούγκαλου, πρέπει να αποπεμφθεί.

»Γιατί τελικώς η “ελπίδα” δεν ήταν αγωνιστικό αίτημα, ήταν εμπορική συναλλαγή που κοστολογείται 12%.

»Το κόστος το πληρώνει ο φορολογούμενος και το εισπράττει όπως φαίνεται ο υπουργός.

»Αντί να προσληφθούν νέοι και άξιοι, επαναπροσλαμβάνονται οι ημέτεροι με το αζημίωτο.

»Τώρα καταλαβαίνουν όλοι τι θα πει πρώτη φορά αριστερά…».

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα από την κυβέρνηση

Από το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις αποκαλύψεις για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κατρούγκαλο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δεν του έφθανε το ότι οικοδόμησε την πολιτική του καριέρα στην ωμή αντιμνημονιακή δημαγωγία παίζοντας με την υπόσταση της χώρας, χωρίς ίχνος επιστημονικής συστολής. Την έκανε και προσοδοφόρο επάγγελμα. Και τώρα ανέλαβε στην κυβέρνηση το χαρτοφυλάκιο που του επιτρέπει να ικανοποιήσει τους πελάτες του. Χωρίς να δηλώσει τουλάχιστον κώλυμα στη διαχείριση των υποθέσεων που χειρίστηκε ως δικηγόρος, με ενεργό προσδοκία εργολαβικής αμοιβής για τη δικηγορική εταιρεία του!

»Ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα από την κυβέρνηση και να αποδοθεί στους πελάτες του, από τους οποίους σίγουρα θα λείπει.

»Το πρόσθετο ερώτημα είναι: υπάρχουν και άλλα κυβερνητικά ή κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες σχέσεις;».

Ποτάμι: O κ. Κατρούγκαλος οφείλει να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις

Σχετικά με τις αποκαλύψεις για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το Ποτάμι εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Mείζον ζήτημα προκύπτει για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο μετά το δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής” ότι ήταν δικηγόρος απολυμένων υπαλλήλων του δημοσίου και υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα (με συμφωνητικά για αμοιβές της τάξης του 12%), των οποίων τις υποθέσεις ρυθμίζει σήμερα ως υπουργός. Ότι ο αγώνας δηλαδή ήταν με το αζημίωτο. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίζεται να έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά αμοιβής ακόμη και μετά τις εκλογές, παρά το ότι ο ίδιος σήμερα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει παραιτηθεί από αυτές τις υποθέσεις και ότι έχει αποχωρήσει από την δικηγορική εταιρεία με την οποία έχουν συναφθεί τα ιδιωτικά συμφωνητικά, από τον Ιούνιο του 2014 όταν εξελέγη ευρωβουλευτής.

»Επειδή τα παραπάνω δημιουργούν βαριές σκιές, ότι λειτουργεί όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά υπέρ των πελατών του, και ακόμη χειρότερα επειδή πιθανόν προκύπτει ίδιον όφελος από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ο κ. Κατρούγκαλος οφείλει να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις κι ο πρωθυπουργός οφείλει από τη μεριά του να λάβει τις αποφάσεις του».

Μέγαρο Μαξίμου: Αποσύρτε τώρα τις ανακοινώσεις σας

Να αποσύρουν όλες τις παραπάνω ανακοινώσεις ζητεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το
Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε non paper αναφέρονται τα εξής: «ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ καλά θα κάνουν τώρα να αποσύρουν τις ανακοινώσεις τους κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου μετά τις δηλώσεις του τελευταίου.

»Όσο για τον υπουργό των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λογικό είναι να έχει πρόβλημα καθώς έχασε τη “δουλειά του”. Καλά θα κάνουν, λοιπόν, όλοι να θυμούνται ότι το “ψέμα έχει κοντά ποδάρια”, όπως λέει και ο λαός μας».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης