Σοβαρή πολιτική εμπλοκή συνέβη σήμερα με την παραίτηση των δύο εισαγγελέων που ανέλαβαν την ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση Βατοπεδίου.
Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο εισαγγελείς δεν παραιτηθήκαν απλώς από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αλλά υπέβαλαν την παραίτησή τους και από το Δικαστικό Σώμα.
Ο λόγος της παραίτησης των Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου, όπως προκύπτει από το δικαστικό ρεπορτάζ είναι η τοποθέτηση και τρίτου εισαγγελέως εκ μέρους της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στην υπόθεση και συγκεκριμένα της Ευσταθίας Σπυροπούλου, ως εποπτεύοντος και συντονιστή του ανακριτικού έργου. Η ενέργεια αυτή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης θεωρήθηκε πράξη «καπελώματος» εις βάρος των μέχρι τώρα χειριστών της υπόθεσης.
Περεταίρω δε επισημαίνεται πως σύμφωνα με ακριτομυθίες κύκλων της Δικαιοσύνης, οι δύο εισαγγελείς είχαν καταλήξει πως ο φάκελος της υπόθεσης Βατοπεδίου θα έπρεπε πάραυτα να μεταβιβαστεί στη Βουλή, αφού προκύπτουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες Υπουργών που την διαχειρίστηκαν.
Όμως, στην παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά υπογραμμιζόταν με έμφαση πως δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες και πως οι Υπουργοί που ενεπλάκησαν «παραπλανήθηκαν» από κρατικούς λειτουργούς (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κλπ).
Η παραίτηση των δύο δικαστικών λειτουργών, ενέργεια μη συνήθης στα δικαστικά χρονικά και μάλιστα με διαστάσεις πολιτικές, εκθέτει άμεσα την Κυβέρνηση που επανέλαβε επίμονα το τελευταίο διάστημα πως οι λεπτομέρειες της υπόθεσης Βατοπεδίου θα βγουν στο φως και πως δεν πρόκειται να υπάρξει κουκούλωμα.
Μάλιστα η εκδοχή της πλήρους διαλεύκανσης του σκανδάλου αποτέλεσε βασικό όπλο στην φαρέτρα του Πρωθυπουργού κατά τις πρόσφατες εμφανίσεις του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αλλά και στην κοινωνία.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η υπόθεση Βατοπεδίου αποτελεί ένα από τα σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν τους ψηφοφόρους στην αλλαγή στάσης έναντι του κυβερνώντος κόμματος και του προσώπου του Πρωθυπουργού.
Πέραν τούτου η εξέλιξη αυτή θεωρείται πως προκαλεί και μείζον πρόβλημα αξιοπιστίας της ίδιας της λειτουργίας της Δικαιοσύνης από την στιγμή που οι επιλογές της ηγεσίας της αμφισβητούνται στην πράξη από δικαστικούς λειτουργούς με αιχμές του τύπου «καπέλωμα» και με αντιθέσεις που αγγίζουν την ουσία της υπόθεσης Βατοπεδίου και που αφορούν τις πολιτικές ευθύνες Υπουργών.