Σε πολιτική παρέμβαση, εν όψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια, προχώρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του αναφέρεται στο «μέγα» -όπως το χαρακτηρίζει- πρόβλημα της διαφθοράς, το οποίο έχει άμεσες επιπτώσεις και στην οικονομία.
Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέρει ότι η βασική αιτία της «χρεοκοπίας της Ελλάδος» είναι ότι από το 1981 έως σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 1990 – 1993 (σ.σ. διακυβέρνηση της χώρας από τον ίδιο) η χώρα ζει με δανεικά.
Έτσι, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, επιβαρύνθηκαν οι επόμενες γενιές, καθώς η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αρνήθηκε να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει και η ίδια ανταγωνιστική.
Σύμφωνα με τον κ Μητσοτάκη: «τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας».
Το πλήρες κείμενο της πολιτικής παρέμβασης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι μέγα και ασφαλώς έχει άμεσες επιπτώσεις και στην οικονομία. Δεν είναι όμως το κύριο αίτιο της σημερινής κρίσης. Η αιτία της χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι ότι από το 1981 έως σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 1990 -1993, μάθαμε να ζούμε, πάνω από τις δυνατότητές μας, με δανεικά, επιβαρύνοντας τις επόμενες γενιές και την ίδια περίοδο αρνηθήκαμε με πείσμα να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που έκαναν όλες οι χώρες της Ευρώπης, για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Και τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας. Πρέπει να ζήσουμε με αυτά που έχουμε και ταυτόχρονα να αρχίσουμε να εξοφλούμε το ανατριχιαστικό χρέος που αφρόνως σωρεύσαμε.
Χρέος της πολιτικής ηγεσίας -και αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας-, είναι να πει επιτέλους την πλήρη, τη γυμνή αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, που δυστυχώς είναι ακόμη χειρότερα και από ό,τι σήμερα την παρουσιάζουμε. Να εξηγήσει με αριθμούς, που δεν αμφισβητούνται, γιατί δεν έχουμε κανένα περιθώριο αναβολής. Να θέσει όλους ενώπιων των ευθυνών τους. Να πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Χωρίς αυτή την έντιμη και ειλικρινή εξήγηση, την οποία δυστυχώς κανένα κόμμα, μέχρι σήμερα, δεν επεχείρησε, τα επώδυνα μέτρα –που ούτως ή άλλως υπό
την πίεση της ανάγκης θα ληφθούν- θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες κοινωνικές αναταράξεις.
Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ένα άλλο μεγάλο θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Κατεξοχήν αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, όλοι ανεξαιρέτως, κόμματα και κοινωνικοί φορείς, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική νομιμότητα. Ο νόμος της δημοκρατίας πρέπει να είναι σεβαστός από όλους. Το να θέλουν στενότερες ή ευρύτερες μειοψηφίες να επιβάλλουν με τη βία την άποψή τους είναι κατάλυση της Δημοκρατίας, είναι φασισμός. Και η πικρή ελληνική εμπειρία μας διδάσκει ότι ηπολιτική αυτή εγκυμονεί δεινά.