Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα από τη δημοσκόπηση της «Ζούγκλας» με την οποία επιχειρήθηκε η αποτύπωση και η αποκρυπτογράφηση της σύνθετης χρονικής περιόδου που διανύουμε.

Η αντιπαράθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση οδήγησε σε πολυδιάσπαση του πολιτικού χώρου της Αριστεράς με αποτέλεσμα να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και στον όμορο χώρο της Κεντροαριστεράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκοπική έρευνα της «Ζούγκλας» αποσκοπούσε στη χαρτογράφηση αυτού του χώρου και στην ιχνηλάτηση των δυναμικών που διαφαίνονται με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία ηγεμονεύει πολιτικά και κυριαρχεί ιδεολογικά στο πολιτικό σκηνικό. Όπως φαίνεται άλλωστε από τις υφιστάμενες ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις ,αυτή η ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία θα ισχύσει, εκτός απροόπτου και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έως και το ορατό νέο ορόσημο που είναι οι Ευρωεκλογές.

Σε αυτήν τη δημοσκόπηση οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε μία σειρά από ερωτήματα τα οποία αποσκοπούν στη διαμόρφωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πολιτικού σκηνικού. Ιδιαιτέρως στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας αλλά όχι μόνον ,όπως θα δούμε.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2845 πολίτες. Η έρευνα διήρκεσε από τις 23 Νοεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου 2023. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναλύθηκαν από την επιστημονική ομάδα με την οποία συνεργάζεται η «Ζούγκλα» και ζυγίστηκαν σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα. Ιδιαίτερα ως προς την Πρόθεση Ψήφου και τη μετακίνηση των ψηφοφόρων τα αποτελέσματα ζυγίστηκαν σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων Γενικών Εκλογών του Ιουνίου του 2023 και την απάντηση των ιδίων των συμμετεχόντων πολιτών στο ερώτημα ως προς το κόμμα που θα επέλεγαν σε αυτήν την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τα πολιτικά ευρήματα τώρα. Στην πρώτη ερώτηση της Δημοσκόπησης οι συμμετέχοντες καλούνται να τοποθετηθούν ως προς το ένα και να αξιολογήσουν κατά πόσο ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να διεκδικήσει την Πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα τίθεται από τη στιγμή που ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διεκδίκησε την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση πώς θα κερδίσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα και με το γράφημα που ακολουθεί το 66% των ερωτηθέντων, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων, θεωρεί πώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την Πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές.

Μόνον το 31% των ερωτηθέντων τοποθετείται θετικά ως προς αυτήν την προοπτική. Ένα 3% απαντά “Δεν ξέρω / Δεν απαντώ”.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλούν οι απαντήσεις στο επόμενο ερώτημα που αφορά στον πολιτικό χώρο στον οποίο οι πολίτες τοποθετούν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μόνον το 7,4% των ερωτηθέντων τον τοποθετούν στην Αριστερά, σχήμα οξύμωρο από τη στιγμή που ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που το ίδιο αυτοπροσδιορίζεται ως κατεξοχήν αριστερό.

Ένα ισχνό ποσοστό της τάξης του 18,4% τοποθετεί τον Στέφανο Κασσελάκη στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι, το 20,2% τοποθετούν τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο. Η έκπληξη ωστόσο προέρχεται από την επόμενη απεικόνιση της απάντηση στο καίριο αυτό ερώτημα. Το 22,6% των ερωτηθέντων θεωρούν πώς ο Στέφανος Κασσελάκης ανήκει στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Απόλυτη σύγχυση επικρατεί λοιπόν ως προς την πολιτική χωροταξία στη σημερινή Κουμουνδούρου ,αν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα. Είναι σαφές πώς τίθεται ζήτημα σχετικά με το τι εξέπεμπε παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το τι εισπράττει σήμερα ο μέσος ψηφοφόρος ως προς την πολιτική ταυτότητα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στο επόμενο ερώτημα που αφορά στο εάν και κατά πόσο οι πολίτες επηρεάζονται από τη δημοσιοποίηση της προσωπικής ζωής του Στέφανου Κασσελάκη. Η απεικόνιση των απαντήσεων σε αυτό το ερώτημα περιγράφει με σαφήνεια το πώς τοποθετείται η κοινωνία.

Το 39% δηλώνει ξεκάθαρα πώς δεν τον ενδιαφέρει η προσωπική ζωή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ το 30 % δηλώνει πώς δεν επηρεάζεται από τη δημοσιοποίησης αυτής της προσωπικής ζωής. Μόνον το 30% τοποθετείται αρνητικά και δηλώνει πώς επηρεάζεται από τη σχετική δημοσιοποίηση. Πρόκειται για ένα σύνολο απαντήσεων που σκιαγραφεί ένα προφίλ ανοχής εκ μέρους της μεγάλης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος.

Κρίσιμη ερώτηση και η επόμενη. Αφορά στο εάν ή όχι θα υπάρξει επάνοδος του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό. Το εκλογικό σώμα φαίνεται να είναι μοιρασμένο ως προς αυτήν την προοπτική. Όπως δείχνει και το επόμενο γράφημα το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα τοποθετείται αρνητικά και δε βλέπει επάνοδο Τσίπρα στο προσκήνιο. Το 40% αντιθέτως τοποθετείται θετικά. Ένα ικανό ποσοστό της τάξης του 15% προτιμά να μην τοποθετηθεί.

Απορρίπτουν το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής συγχώνευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ οι συμμετέχοντες σε αυτήν την δημοσκόπηση. Το 62,2% θεωρεί πώς δεν θα ήταν εφικτή μία τέτοια ώσμωση ενώ μόνον το 30.3% βλέπει θετικά μία τέτοια εξέλιξη όπως καταδεικνύει και το επόμενο γράφημα.

Τι συμβαίνει στον αριστερό χώρο

Το επόμενο γράφημα απαντά σε ένα κρίσιμο όσο και πολύ επίκαιρο ερώτημα. Το κατά πόσο δηλαδή υφίσταται στο πολιτικό σκηνικό χώρος για μία νέα πολιτική κίνηση από εκείνους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις πριν από 24 ώρες συγκρότησαν την κίνηση  – κόμμα- κοινοβουλευτική  ομάδα της Νέας Αριστεράς.

Δείτε το γράφημα:

Το εξαιρετικά ισχυρό 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει πώς είναι εφικτή η συγκρότηση ενός νέου αριστερού σχήματος από όσους αποχώρησαν αλλά και από ορισμένους που παραμένουν με διαφωνίες ,όπως ο Τεμπονέρας φερ’ ειπείν,  στην Κουμουνδούρου.

Ένα 27% δηλώνει πώς θα ήταν ανέφικτη μία τέτοια προσπάθεια ενώ ένα 7,2% δηλώνει “Δεν ξέρω /δεν απαντώ”.

Στην επόμενη ερώτηση ως προς την καταλληλόλητα για την Πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται πρώτος  με ένα 36,3% . Ο Στέφανος Κασσελάκης , δεύτερος με ένα 14,7% βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον σημερινό Πρωθυπουργό. Στην τρίτη θέση ο «κανένας» από τους αναφερόμενους με ένα 26% ενώ πολύ χαμηλά βρίσκεται στις προτιμήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης τον οποίο ξεπερνά ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ,Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρόθεση Ψήφου

Όπως παρατηρούμε στην πρόθεση ψήφου υπάρχουν ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα πέρα από τα ποσοστά των κομμάτων. Το πρώτο ενδιαφέρον εύρημα αφορά στο ποσοστό το οποίο δίνουν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση στο «Άλλο Κόμμα». Ένα αρκετά εντυπωσιακό 8,6%. Όπως θα παρατηρήσουμε και στα γραφήματα που ακολουθούν και αφορούν στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων αυτό το 8,6% προέρχεται κυρίως και με ισοδύναμα ποσοστά από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μία δεύτερη παρατήρηση. Το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης  είναι ενισχυμένο με 5,9% των προτιμήσεων των συμμετεχόντων στην έρευνα της «Ζούγκλας». Η σημαντικότερη πηγή άντλησης ψηφοφόρων που μετακινούνται προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται να είναι η Νέα Δημοκρατία ,όπως δείχνουν τα γραφήματα  των  μετακινήσεων.

Τώρα ως προς την συνολική εικόνα της Πρόθεσης Ψήφου.

Η Νέα Δημοκρατία έρχεται σαφώς πρώτη με ένα 31,8% . Η διαφορά με τον δεύτερο «ΣΥΡΙΖΑ» είναι της τάξης των  16,5 ποσοστιαίων μονάδων. Έπεται το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με 9,1% και αμέσως μετά -αλλά όχι πολύ μακριά- το ΚΚΕ με 8,3%.

Η «Ελληνική Λύση» με  5,9% όπως είδαμε είναι στην πέμπτη θέση και ακολουθεί η ΝΙΚΗ με 2,6% , οι «Σπαρτιάτες» με 2,4% και η « Πλεύση Ελευθερίας» πολύ χαμηλά με 1,6% πολύ κοντά στο 1,5% του ΜεΡα25 .

Στον χώρο τώρα της αδιευκρίνιστης ψήφου  το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 12,7%. Συναθροίζεται από όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, εκείνους που δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν και εκείνους που δηλώνουν πώς θα ρίξουν “Λευκό  ή Άκυρο” στην κάλπη.

Συσπειρώσεις- Μετακινήσεις Ψηφοφόρων

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει μία πολύ ικανοποιητική συσπείρωση δεδομένου ότι οι Γενικές Εκλογές διεξήχθησαν μόλις πριν από ένα εξάμηνο ενώ η πολιτική ηγεμονία της κυβερνώσας παράταξης προς το παρόν δεν τίθεται σε αμφισβήτηση. Παρόλα αυτά το ποσοστό συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας είναι της τάξης του 80.1% ενώ αντιθέτως η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει μόλις το 44.5% πράγμα ευεξήγητο μετά τη διάσπαση την οποία υπέστη ο χώρος.

Η Νέα Δημοκρατία έχει απώλειες ψηφοφόρων προς το «Άλλο Κόμμα» με 5,1% και προς την «Ελληνική Λύση» με 1,7% αλλά και ένα 5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ (;)  και ένα 2,8% στον χώρο εκείνων που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι απώλειες προσδιορίζονται σε ένα ισχυρό 10,1 προς το ΠΑΣΟΚ, ένα ακόμη ισχυρότερο 12% προς το ΚΚΕ και ένα 5% προς το «Άλλο Κόμμα».

Δείτε τα σχετικά γραφήματα:

Τεχνικά Χαρακτηριστικά της Δημοσκόπησης

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν όπως αναφέραμε ήδη 2845 πολίτες. Από αυτούς το 90% ήταν άνδρες και το 10% γυναίκες.

Το 61% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ενώ το 23% στην ομάδα 18-44. Το 16% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών.

Το 85% των συμμετεχόντων στην έρευνα προέρχεται από αστικές περιοχές ενώ το 15% από αγροτικές.

Το 50% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση κατοικούν στην επαρχία, το 40% στην Αττική και το 10% στην Θεσσαλονίκη.

Ως προς το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων στην Δημοσκόπηση το 43% έχει ολοκληρώσει ανώτατες σπουδές, το 27% ανώτερες σπουδές και το 30% έχει απολυτήριο Λυκείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης