Από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου όταν ψήφισε «παρών» στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό που φοβάται το Μαξίμου είναι πιθανές «επιπλοκές» στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες fast track με τις οποίες θα φέρει προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα της νέας συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό είναι το δύσκολο» παραδέχονται συνεργάτες του Πρωθυπουργού προς το zougla.gr αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται πώς θα απαλλαγεί από το βραχνά που προκαλούν οι δημόσιες τοποθετήσεις και οι διαφοροποιήσεις της προέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα διακινούν οι συνεργάτες της, η ίδια δεν φέρεται διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της προέδρου της Βουλής.

Ένα σενάριο που ακούγεται έντονα, είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει πιθανή πρόταση μομφής άλλου κόμματος, όπως του Ποταμιού, ώστε να αντικατασταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 150 του Κανονισμού της βουλής η πρόταση πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές και υποβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας ώστε να συζητηθεί σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις.

Η πρόταση γίνεται δεκτή εφόσον εγκριθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να την στηρίξουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα δεδομένα και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς την πρόταση μομφής θα στηρίξουν σίγουρα οι 107 βουλευτές των ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, άρα απαιτούνται τουλάχιστον 44 βουλευτές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μοναδικές περιπτώσεις που υπήρξε πρόταση μομφής κατά προέδρου της Βουλής ήταν κατά του Ευ.Μεϊμαράκη από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2014 και το 1985 από τη ΝΔ κατά του προεδρεύοντος αντιπροέδρου της Βουλής Μιχάλη Στεφανίδη για τα έγχρωμα ψηφοδέλτια κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Ανασχηματισμός προ των πυλών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης