Μετά την αναγκαστική συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων για λήψη μέτρων ύψους 11,5 δις. ευρώ, απόλυτης ρυθμιστής του παιχνιδιού είναι η τρόικα, η οποία αναμένεται να έχει σήμερα το πρώτο κρίσιμο τετ-α-τετ με τον υπουργό Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάννης Στουρνάρας, συμβαδίζοντας με τη γραμμή Σαμαρά και μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας έχοντας χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Αυγούστου για να βγάλει τον… λογαριασμό. Ο Γ. Στουρνάρας ευελπιστεί να κερδίσει τον χρόνο επιμήκυνσης και την θετική έκθεση των δανειστών, με την τρόικα να εμφανίζεται ανυποχώρητη και να απαιτεί σκληρά μέτρα.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν… διαφωνώντας. Μάλιστα δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του κ. Βενιζέλου. Το τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά προς τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ έκοψε τον γόρδιο δεσμό του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός του εξέθεσε την κατάσταση, τα διλήμματα ενώπιον του πακέτου των 11,5 δισ., αλλά και τους προβληματισμούς των εταίρων του στην κυβέρνηση. Ο Ρόμπαϊ εν πολλοίς τόνισε ότι το να μην πάρει η Ελλάδα τα μέτρα τον Αύγουστο «θα ήταν καθαρή αυτοκτονία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά τα ανέφερε αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Η άρνηση να πάρουμε τα μέτρα, εξήγησε ο Σαμαράς, επιφέρει αρνητική έκθεση της τρόικας, άρνηση εκταμίευσης της δόσης του Αυγούστου και, βεβαίως, άρνηση για την επιμήκυνση.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη να βγουν από το Μαξίμου με ενιαία θέση για το πακέτο των 11,5 δισ., δίνοντας μια σαφή εικόνα ενότητας.

Όπως φαίνεται όμως ο κύβος ερρίφθη για την καταιγίδα μέτρων λιτότητας, ορισμένα εκ των οποίων θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από φέτος.

Τα καμπανάκια της Τρόικας

Ως υπεραισιόδοξες απορρίπτει τις προβλέψεις που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών για τα έσοδα από την φοροδιαφυγή την τετραετία 2013 – 2016 (περίοδος που αφορά το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εκτιμά ότι από τα 3,8 δισ. ευρώ που υποστηρίζει ότι θα εξασφαλίσει το ΥΠΟΙΚ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής την εν λόγω τετραετία, τελικά θα εισπραχθούν μόνο 1,9 δισ. ευρώ.

Αυτό μεταφράζεται σε πίεση της τρόικας για πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 1,9 δισ. ευρώ στην τετραετία ή για συνδυασμό περικοπής δαπανών και αύξησης φορολογικών εσόδων.

Να σημειωθεί ότι το πακέτο περικοπής δαπανών για την διετία 2013 – 2014, το οποίο έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας για το δεύτερο δανειακό πακέτο, ανέρχεται στα 11,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, μέρος της αστοχίας για την επίτευξη του στόχου της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όπως εκτιμά η τρόικα, θα προστεθεί στο πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια το πακέτο περικοπής δαπανών για τη διετία μπορεί να ξεπεράσει τα 12 έως 12,5 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνεται:

Μείωση εφάπαξ στο δημόσιο κατά 22,6%.

Αντίστοιχη μείωση των εφάπαξ (10% – 45%) των 23 Τομέων Πρόνοιας

Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης

Πλαφόν για κύρια και επικουρική σύνταξη από 2.000 έως 2.300 ευρώ

Επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι περικοπές θα κυμανθούν από 15% έως 20%.

Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 1400 ευρώ και άνω κατά 10%. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνων ποσό.

Εφαρμογή και στις ΔΕΚΟ, του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο.

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης