Σε εξέλιξη είναι εδώ και λίγα λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα, ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου είναι παρόντες οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά την επαναβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης για αποχή από ένταση και προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν και σε επισκόπηση της προόδου, που έχει καταγραφεί στον πολιτικό διάλογο, τη «θετική» ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μετά το πέρας και των διευρυμένων επαφών θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο από τους δύο ηγέτες και εν συνεχεία ο πρόεδρος της Τουρκίας θα παραθέσει δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τι γράφει η Hurriyet για τη συνάντηση

Ωστόσο, η ναυαρχίδα των τουρκικών ΜΜΕ, Hurriyet, γράφει:

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, αναμένεται ότι κατά τη συνάντηση θα ανταλλάξουν ιδέες για τρέχοντα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία φορά στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Λίγο μετά τις 16:00 ξεκίνησε η συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 5 ώρες, οι δύο ηγέτες θα καθορίσουν τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα κατά την επαναληπτική επίσκεψη.

Τι θα συζητηθεί

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ: Κατά τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη θέματα που αφορούν την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης και τους Τούρκους συμπατριώτες σε Ρόδο, Κω και Θεσσαλονίκη.

ΚΑΛΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ: Αναφέρθηκε ότι θα διατηρηθούν φιλικές σχέσεις με τη Διακήρυξη της Αθήνας για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Από την επίσκεψη Ερντογάν, και οι δύο πλευρές έχουν κάνει βήματα στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, του πολιτικού διαλόγου. Αναφέρεται ότι η θετική ατζέντα ενισχύθηκε με το βελτιωμένο κοινό σχέδιο δράσης και τις εποικοδομητικές διαβουλεύσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 10 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ: Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, η συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως οικονομία, μεταφορές, επιστήμη, τεχνολογία, γεωργία, τουρισμός, υγεία και ανθρώπινες σχέσεις θα είναι επίσης στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Μητσοτάκη. Θα αξιολογηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την αύξηση του εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών, που πλησιάζει τα 6 δισ. δολάρια, στα 10 δισ. δολάρια.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ: Ο Ερντογάν θα πει στον Μητσοτάκη για τις απόψεις και τη διπλωματία της Τουρκίας σχετικά με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ: Εκτός από τις 15 συμφωνίες που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν τον Δεκέμβριο, μαθεύτηκε ότι αύριο θα υπογραφούν συμφωνίες για την υγεία και τις ιατρικές επιστήμες και τη διαχείριση καταστροφών και έκτακτης ανάγκης.

Τι έγινε μέσα σε πέντε μήνες

Στο διάστημα των πέντε μηνών από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα έως τη σημερινή επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Άγκυρα, υπήρξαν ορισμένες θετικές και αρνητικές εξελίξεις. Τον Απρίλιο, η Ελλάδα ξεκίνησε την αίτηση «βίζα στην πύλη (λιμάνι)» για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Αιγαίου και οι προσευχές του Eid (Ραμαζάνι) έγιναν στο Νέο Τζαμί στη Θεσσαλονίκη μετά από 6 χρόνια. Αυτές ήταν οι θετικές εξελίξεις.

Από την άλλη πλευρά, τον Απρίλιο, η Ελλάδα αποφάσισε να δημιουργήσει ένα Θαλάσσιο Πάρκο που καλύπτει περίπου 45 νησίδες και βράχους, από το νησί των Σπετσών κοντά στην Αθήνα έως την ακτή του νησιού Ιντσιρλί (Νίσυρος) στην περιοχή των Δωδεκανήσων του Αιγαίου, κάτι που ήταν μια κίνηση που δεν συνάδει με τη διαδικασία προσέγγισης στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Τουρκία αντέδρασε αμέσως σε αυτή την κίνηση.

Η δήλωση του Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη

Σε προηγούμενη δήλωσή του στον Alpha, ο Μητσοτάκης αφενός επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στους ισχυρισμούς της Ελλάδας για σοβαρές διαφωνίες και αφετέρου έδωσε “θερμά” μηνύματα για διατήρηση του ήρεμου περιβάλλοντος στις σχέσεις. “Είναι καλύτερο για τις δύο χώρες να μιλήσουν και να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, αντί να κρατούν τα δάχτυλά τους στη σκανδάλη. Δεν μπορούμε να έχουμε πάντα τα δάχτυλά μας στη σκανδάλη. Φαίνεται ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν πλέον μπει σε πιο ήρεμα νερά”, είπε ο Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει ωφεληθεί από αυτή τη νέα περίοδο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης