Σε συλλήψεις Βορειοηπειρωτών στην περιοχή της Χειμάρρας, προχώρησε η αλβανική αστυνομία το πρωί της περασμένης Πέμπτης.
Κάτοικοι της Νιβίτσας, προχώρησαν στον αποκλεισμό του δρόμου Αγίων Σαράντα – Χειμάρρας, διαμαρτυρόμενοι για τις μεθοδεύσεις, που αποσκοπούν στην αρπαγή των ιδιοκτησιών τους.
Η παραθαλάσσια περιοχή της Κακομαίας (φωτό) αποτελεί «φιλέτο» για αλβανικές και ξένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Χειμαρριωτών, Φρέντη Μπελέρη, «Η παραλία της Κακομαίας αποτελεί σημείο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και μεγάλης ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει στόχος εταιρειών που θέλουν να πραγματοποιήσουν μεγαλεπήβολες επενδύσεις, καταπατώντας ιδιοκτησίες που ανήκουν σε Έλληνες».
Στην παραλία της Κακομαίας δόθηκε ήδη άδεια από τις αλβανικές αρχές, για την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος, συμφερόντων της γαλλικής εταιρείας «Club Med».
Αρχικά η εταιρεία είχε δεσμευτεί να αποζημιώσει τους νόμιμους ιδιοκτήτες, αλλά μετά την παρέμβαση των αλβανικών αρχών, με την αιτιολογία ότι η έκταση είναι δημόσια και όχι ιδιωτική, η «Club Med» υπαναχώρησε, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού.
Οι κάτοικοι της Νίβιτσας, έχουν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν κινητοποιήσεις, προκειμένου να μπει τέλος στην προσπάθεια αυθαίρετης υφαρπαγής των ιδιοκτησιών τους. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, υπήρξαν και στην Αθήνα, μπροστά από το κτίριο που στεγάζεται η αλβανική πρεσβεία.
Η παρουσία της αλβανικής αστυνομίας, ήταν ισχυρή και στη διάρκεια της κινητοποίησης συνελήφθησαν δώδεκα άτομα ελληνικής καταγωγής.
Θέλουν τουριστική ανάπτυξη καταπατώντας ιδιοκτησίες
Την τουριστική ανάπτυξη στα παράλια της νότιας Αλβανίας, και σε περιοχές όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο, επιδιώκει η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα, υφαρπάζοντας αυθαίρετα εκτάσεις γης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταπάτησης 8.500 στρεμμάτων στην περιοχή της Χειμάρρας, που ανήκει σε 150 ελληνικές οικογένειες. Η έκταση αυτή, πραγματικό «φιλέτο», εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά, αποδόθηκε το 2007 με… δικαστική απόφαση σε Αλβανό, κάτοικο Τιράνων.
Στην έκταση αυτή, η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχει ήδη εγκρίνει την υλοποίηση μεγαλεπήβολου επενδυτικού σχεδίου, αυστριακής εταιρείας, που προβλέπει κατασκευή ξενοδοχείου και τουριστικού χωριού, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κόρη του Σαλί Μπερίσα, Αργκίτα Μαλτέζι, κατηγορείται ανοιχτά από ΜΜΕ της Αλβανίας, πως κρύβεται πίσω από εταιρείες, που στόχο έχουν την υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς.
Τα δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν την κατάσταση στις ελληνικές περιοχές της νότιας Αλβανίας αντίστοιχη με τη βόρεια Κύπρο, όπου το κατοχικό καθεστώς καταπάτησε και «έβγαλε στο σφυρί» τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων.