Πολιτική επιχείρηση για την αποφυγή της επανάληψης του 1989, όταν η χώρα οδηγήθηκε σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, είναι σε εξέλιξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ουσιαστικά με το πολιτικό σκηνικό να φλερτάρει με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, καθώς εδώ και αρκετό καιρό και σύμφωνα με όλες τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, φιλοκυβερνητικές και μη, δεν προκύπτει αυτοδυναμία, κορυφαίοι υπουργοί, προεξάρχοντος του υπουργού Εσωτερικών, προτείνουν την εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου στις επόμενες εκλογές, έναν νόμο που παρέχει περισσότερες εγγυήσεις αυτοδυναμίας στο πρώτο κόμμα, από ότι ο ισχύον νόμος Σκανδαλίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κυβερνητικό σκεπτικό, φαίνεται ότι η λύση αυτή προκρίνεται, καθώς η διεθνής κρίση συνεχίζει να χτυπά τα θεμέλια των εθνικών οικονομιών και είναι δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά της χώρας, δεν μπορούν να αντέξουν απανωτές εκλογές. Επί της ουσίας, τη συζήτηση άνοιξε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με δήλωσή της στο «Βήμα της Κυριακής».

«Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να εκτιμήσουν τα πολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται. Η συνταγματική πρόνοια για διευρυμένη πλειοψηφία 200 ψήφων και άμεση εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου με ευρεία πλειοψηφία μπορεί να αξιοποιηθεί. Πιστεύω ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Υπέρ της επίσπευσης του νόμου Παυλόπουλου τάχθηκε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης: «Η θέση μας υπαγορεύεται από την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση. Ιδίως σε περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η πολιτική αστάθεια είναι ζημιά για την οικονομία, για τον τόπο, για όλους»,  είπε ο γραμματέας της ΝΔ στο «Βήμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, παρά τα όσα λένε κορυφαία στελέχη περί του αντιθέτου και παρότι «τα κουκιά δεν της βγαίνουν», καθώς σε όλες τις μετρήσεις υπολείπονται από 3 και πάνω ποσοστιαίες μονάδες.

Το πρόβλημα έγκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα που στο άρθρο 54 αναφέρει.
ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΑΜΕΣΑ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΡΗΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να ισχύσει ο νόμος Παυλόπουλου στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να συμφωνήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τουλάχιστον 200 ψήφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΠΑΣΟΚ επισήμως έως τώρα αντιδρά λέγοντας ΟΧΙ στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης κατηγορώντας την για πολιτικά παιχνίδια. Αντίθετες είναι και οι υπόλοιπες πτέρυγες του Κοινοβουλίου, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ.

(Πρώτη καταχώρηση: 1 Φεβρουαρίου, 20:34)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης