Με τον πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Εμμανουήλ Πλειώνη, και μέλη της επιστημονικής και ερευνητικής ομάδας του, συναντήθηκε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση έγινε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, «στη σκιά των τραγικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών, με φαινόμενα εκτεταμένων πυρκαγιών που αναδεικνύουν επιτακτικά την ανάγκη, τόσο της έγκαιρης ενημέρωσης για φυσικές καταστροφές, όσο και του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων, που πια δεν μπορεί κανένας να αρνηθεί ότι απειλούν τον πλανήτη γενικώς και τη Μεσόγειο ειδικότερα», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου απ’ την πλευρά του κ. Τσακαλώτου. Τονίζεται δε, ότι «είναι επιτέλους καιρός να γίνει μια σοβαρή συζήτηση – εντός της χώρας αλλά και διεθνώς – για την κλιματική κρίση και για την μεσοπρόθεση αλλά και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσακαλώτος ενημερώθηκε από την επιστημονική ομάδα για προγράμματα και δραστηριότητες που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπως την Επιχειρησιακή Μονάδα Πρόγνωσης και Παρακολούθησης Φυσικών Καταστροφών σχετιζόμενων με τον καιρό, την Υπηρεσία Παρακολούθησης και Μελέτης Επιπτώσεων Επεισοδίων Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Περιβάλλον και στον ‘Ανθρωπο (ΥΠΑΤΙΑ), τη Μονάδα Διαστημικών Εφαρμογών και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, την Μονάδα Διαστημικού Καιρού, την Επιχειρησιακή Μονάδας 24ωρης Παρακολούθησης Σεισμικότητας και του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι. Κοινή συνισταμένη όλων των παρουσιάσεων είναι ότι το Αστεροσκοπείο έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη εργαλείων έγκαιρης προειδοποίησης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, αλλά και της παρακολούθησης των περιβαλλοντικών συνθηκών, και ήδη είναι σε λειτουργία σημαντικά εργαλεία για την παρακολούθηση της εξέλιξης φαινομένων όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, τσουνάμι. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται εκείνα τα εργαλεία και τα μοντέλα που είναι απαραίτητα για την πρόβλεψη της πορείας αυτών των φαινομένων και την εκτίμηση κινδύνων.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου: «Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν και προβλήματα και χρόνιες παθογένειες. Ενδεικτικό παράδειγμα η ελλιπής επικοινωνία μεταξύ Αστεροσκοπείου – όπως και άλλων ερευνητικών φορέων – με τη δημόσια διοίκηση και επιχειρησιακές υπηρεσίες (π.χ. Πυροσβεστική). Δυστυχώς ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψε από τη συζήτηση, είναι ότι για άλλη μια φορά στην Ελλάδα, το σύνολο είναι μικρότερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών. Δηλαδή ενώ γίνεται πολύ καλή δουλειά στο Αστεροσκοπείο, γίνεται κάποια δουλειά στην Πολιτική Προστασία, γίνεται και κάποια καλή δουλειά στις Περιφέρειες και τους δήμους, η συνεργασία είναι ένα δύσκολο πράγμα και τα αποτελέσματα υποδεέστερα αυτών που θα μπορούσαν να είναι. Παράλληλα υπάρχει και το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Και βέβαια η ελλιπής χρηματοδότηση, τόσο για τη λειτουργία των υφιστάμενων δομών, αλλά και για την επένδυση σε νέες υποδομές. Μάλιστα, πολλές φορές, τα κονδύλια, ενώ καλύπτουν τη δημιουργία υποδομών, στη συνέχεια δεν καλύπτουν τη συντήρηση των μονάδων που παρακολουθούν για παράδειγμα φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, τα παραπάνω αναδεικνύουν και την επιτακτική ανάγκη για μια νέα προσέγγιση από την πλευρά της πολιτείας και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τονίζεται δε, ότι «σε αυτό η πρόταση που έχει κατατεθεί από τον κ. Τσακαλώτο, που προβλέπει κάθε άνοιξη την κατάθεση από την κυβέρνηση και τη συζήτηση στη Βουλή του ετήσιου επιχειρησιακού σχεδίου για την καλοκαιρινή περίοδο – που θα λαμβάνει υπόψη πληροφορίες όπως αυτές που μπορεί να παρέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, αλλά και τις προηγούμενες εμπειρίες – είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μην ξαναζήσουμε στιγμές όπως αυτές των τελευταίων ημερών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψή του, ότι «πρέπει να είναι βασικό μέλημα για την ελληνική πολιτεία να φροντίζει να υπάρχει διαρκής συντονισμός και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων ερευνητικών κέντρων, φορέων και υπηρεσιών. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε σαν χώρα στο έπακρο τα πολύ καλά αποτελέσματα που φέρνουν και να είναι επιτέλους το σύνολο περισσότερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών».  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης