Συνεντεύξεις στην Τηλεόραση της Βουλής παραχώρησαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Σημίτης.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τονίζει την ανάγκη συνεννόησης, σήμερα, των πολιτικών αρχηγών.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέρεται στην επιστροφή Καραμανλή από την εξορία μετά την πτώση της χούντας, σημειώνει ότι ο ίδιος είχε προετοιμάσει από καιρό την επιστροφή του, εκτιμώντας ότι αν επικρατούσε η πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Γ. Μαύρο θα επικρατούσε χάος. Θεωρεί ότι μία από τις αδυναμίες της Μεταπολίτευσης ήταν και το Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις περί εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας» υποστηρίζει, «πρέπει να εκλέγεται από τον λαό έτσι ώστε η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση με ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της». Εκφράζει την άποψη ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αυτή την ώρα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζει δε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, θυμίζοντας τις συζητήσεις συνεννόησής τους με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Χαρίλαο Φλωράκη κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας Ζολώτα.

Ολόκληρη η συνέντευξη θα προβληθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ.

Κώστας Σημίτης: «Κυριαρχεί μία πολιτική υπερβολών και εντοπισμού εχθρών»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κώστας Σημίτης μετά από 10 χρόνια δίνει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη και υποστηρίζει ότι η μεταπολίτευση ολοκληρώθηκε το 2004. Όπως αναφέρει η πρώτη φάση της μεταπολίτευσης ήταν με τις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι οποίες «ουσιαστικά έλυσαν το θέμα τού πολιτεύματος στη χώρα». Η δεύτερη φάση ήταν οι κυβερνήσεις τού Ανδρέα Παπανδρέου «με λαϊκή κυριαρχία και ισότητα μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων» και η τρίτη φάση, όπως τονίζει, με τη δική του πρωθυπουργία πού «πέτυχε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας».

Η σημερινή οικονομική κρίση, οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, στις κυβερνήσεις μετά το 2003: «πετύχαμε την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2003 και μετά άρχισε ο εκτροχιασμός. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων στην συνέχεια ευθύνονται για την σημερινή κρίση». Χαρακτηρίζει δε τη σημερινή πολιτική: «μία πολιτική μη συνεννόησης, μία πολιτική υπερβολών και εντοπισμού εχθρών, δεν μπορεί να προκόψει ό τόπος με αυτό τον τρόπο.»

Εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίση γιατί δεν μπορεί να γεφυρώσει τις σχέσεις της με τα κράτη μέλη. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Περιφέρεια αν δεν υπάρξει μία οικονομική διακυβέρνηση για την υπέρβαση τού χάσματος μεταξύ κρατών της Κεντρικής Ευρώπης και της Περιφέρειας».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κ. Σημίτη θα προβληθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης