Την αγωνία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που καλούνται να λειτουργήσουν με συσσωρευμένα χρέη σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με μειωμένη την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και με την κυβέρνηση να τους αφήνει χωρίς τη στήριξη που έχουν ανάγκη, κάτι που ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και εμπορικές αλυσίδες, μετέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας το Σάββατο, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε: «Η κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που θα έπρεπε στην παρούσα συγκυρία για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις μιας κρίσης, η οποία θα είναι έντονη. Αντίθετα, έχει υιοθετήσει μια λογική, η οποία μαθηματικά οδηγεί σε πάρα πολλά λουκέτα και σε χιλιάδες απολύσεις. Αυτό δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση. Έχω γυρίσει την τελευταία εβδομάδα σε πέντε διαφορετικές αγορές, χθες ήμουν στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, στην Ηλεία, προχτές ήμουν στην αγορά της Νέας Ιωνίας, στον Πειραιά την προηγούμενη μέρα, στη Νέα Ερυθραία πιο πριν. Υπάρχει ένας κοινός τόπος στις εκτιμήσεις: Απελπισία και συσσωρευμένα χρέη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν αγοραστική δύναμη γιατί τα 800 ευρώ που τους είχαν δοθεί δεν φτάνουν ούτε για τις βασικές ανάγκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αφήνοντας την αγορά να ισορροπήσει από μόνη της -είναι η λατρεία των λεγόμενων αόρατων δυνάμεων της αγοράς- αυτή η κρίση θα λειτουργήσει ως μία αναδιάρθρωση για να πετάξει έξω τους πιο αδύναμους κρίκους. Αυτά δεν είναι μια κακεντρεχής δική μας κριτική. Ακούγεται από διάφορους κύκλους τεχνοκρατών – πολιτικών στελεχών, που λένε “τι να κάνουμε, θα πάμε σε μια μικρότερη αγορά, αλλά θα υπάρχουν κάποιες πιο εύρωστες, πιο υγιείς επιχειρήσεις”. Το κοινωνικό κόστος, όμως, μιας τέτοιας πολιτικής το έχουμε λάβει υπόψη μας; Μπορούμε να δουλεύουμε μόνο για τις μεγάλες αλυσίδες στο λιανεμπόριο;».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιωτικές συστημικές τράπεζες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο, αλλά δεν στηρίζουν ανάλογα πολίτες και επιχειρήσεις. «Για κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ που δανείζονται από την ΕΚΤ, οι ιδιωτικές συστημικές τράπεζές μας γυρίζουν πίσω τις 940 χιλ. ευρώ; Άρα κερδίζουν από τον δανεισμό και δεν κάνουν το αντίστοιχο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τυχόν νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να καταλήξει σε μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης υπέρ του Δημοσίου», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης