«Ο χρόνος θα είναι πυκνός», «δεν επιτρέπεται από το δικό μας πολιτικό χώρο, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αφήσουμε ούτε μία μέρα που να μη βρεθούμε δίπλα σε όλους όσους θα μας έχουν ανάγκη», «αυτός είναι ο ρόλος μας, αυτή είναι μεγάλη μας πρόκληση», τόνισε ο απερχόμενος Γραμματέας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «ο χώρος μας πρέπει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στα πλαίσια ενός ανταγωνιστικού διπολισμού, όπου αυτός ο ανταγωνισμός θα πατάει σε μια εξίσου ανταγωνιστική προγραμματική πρόταση». Είπε ότι «δεν μπορεί η δική μας Αριστερά να μην αξιοποιεί τις καλύτερες των παραδόσεων και των άλλων χώρων, αλλά να μην αναδεικνύουμε τελικά ότι αυτή η συνάντηση είναι στο έδαφος μιας σύγχρονης Αριστεράς, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς και για παραδοσιακές, ιστορικές, αριστερές δυνάμεις, αλλά και για τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, που κι αυτός σήμερα έχει τις δικές του, πολύ ενδιαφέρουσες διεργασίες». «Βεβαίως να είμαστε η ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης», είπε, «στο έδαφος, όμως, της Αριστεράς της εποχής μας, που πρέπει, προφανώς, να προσδιορίσουμε τι σημαίνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη συγκυρία, προ δύο ετών, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Γραμματέα και ποια ήταν η κατάσταση του κόμματος. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η δύσκολη συγκυρία που αφορούσε στη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών -«οι συνθήκες ενός ακήρυχτου εμφυλίου πολέμου που ζούσαμε με ευθύνη της αντιπολίτευσης»- λειτουργούσε ως εμπόδιο στο να κεφαλαιοποιηθεί «η μεγάλη επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείλιασε και δεν έκανε πίσω από εκείνη την «ιστορική επιλογή» με βάση τις αρχές του, αφήνοντας στην άκρη το πολιτικό κόστος, «και αναγνωρίστηκε αυτό». Ανέφερε ακόμη ότι το διάστημα έως τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές «δεν μπορέσαμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος αυτού του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου το οποίο είχε χτιστεί», κάτι που χαρακτήρισε εμπόδιο στο να οργανωθεί η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική και η τακτική και σε σχέση με τις εκλογές. Είπε ότι ίδιος είχε υποστηρίξει ότι «δεν θα έπρεπε να μας βρει το Πάσχα χωρίς να έχουμε κάνει εθνικές εκλογές», «να πηγαίναμε πριν για εθνικές εκλογές ή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές», ενώ χαρακτήρισε αρνητικό παράγοντα και την επιλογή οι δημοτικές εκλογές να γίνουν την ίδια ημερομηνία με τις ευρωεκλογές.

Ανέφερε ακόμη πως όταν ανέλαβε τη θέση του γραμματέα διαπίστωσε ότι βρίσκονταν σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο. «Φαίνεται ότι δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει. Το κόμμα μας ήταν ξεχασμένο. Παρατημένο. Με μειωμένη αυτοπεποίθηση. Και με προβληματική, σε πάρα πολλούς τομείς, επικοινωνία με την κυβέρνηση», είπε. Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι μέσα από συλλογική προσπάθεια αυτά τα δύο χρόνια, μιλάμε για ένα κόμμα που ξαναλειτούργησαν στην πλειοψηφία τους οι οργανώσεις, οι νομαρχιακές επιτροπές και έδωσε τρεις εκλογικές μάχες, «ξαναζωντάνεψε και κατόρθωσε να πάρει πάνω του, αμέσως μετά τις εκλογές, και την υπόθεση της διεύρυνσης». Ανέφερε ότι «δεν ήταν αυτό το διάστημα, από τις εθνικές εκλογές και έπειτα, παραγωγικό», διότι, όπως είπε, χάθηκε πολύς χρόνος για να συζητηθεί αν είναι αναγκαίος ένας πολιτικός απολογισμός της πρώτης φοράς Αριστεράς, που «θα έπρεπε να είναι η πρώτη μας έγνοια» αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε ότι δυστυχώς δεν συζητήθηκαν τα προβλήματα και πως, αντίθετα, στο διάστημα αυτό προέκυψαν «με έναν τεχνητό τρόπο διλήμματα τα οποία δεν είχαν σχέση με τις ομόφωνες αποφάσεις μας», σχετικά με τη διεύρυνση ή «το κόμμα του 3% και του 33%». «Μα σε ποιους απευθύνεται αυτό; Σε μια ηγετική ομάδα που από το 2010 είχε μια νικηφόρα επιβεβαιωμένη πορεία; Έγινε ή δεν έγινε συνάντηση στο έδαφος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, αυτού που ονομάζουμε σήμερα Προοδευτική Συμμαχία;», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να αφομοιώνουμε έτσι μια νικηφόρα πορεία σε δύσκολες συνθήκες». «Αυτή είναι η δική μας Αριστερά. Ανοιχτή Αριστερά, αντιδογματική Αριστερά, δημοκρατική Αριστερά, των ανοιγμάτων, των συμμαχιών», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης