Nέο φυτίλι άναψε στην Κουμουνδούρου η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, να τεθούν ερωτήματα στα μέλη που αφορούν την ταυτότητα του κόμματος λίγο πριν από το συνέδριο, με κορυφαία στελέχη να ασκούν σφοδρή κριτική στην ηγεσία τόσο για τη φύση των ερωτημάτων, όσο και για τη χρονική συγκυρία που επελέγη να τεθούν αυτά προς συζήτηση καθώς βρισκόμαστε λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του Συνεδρίου.

Σήμερα Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου με τη δυνατότητα και τηλεδιάσκεψης, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο Λονδίνο.

Το χρονικό των αντιδράσεων

Την άμεση σύγκληση του οργάνου ζήτησαν 17 από τα 24 μέλη του κόμματος, με επιστολή προς τον πρόεδρο και τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ερωτηματολόγιο του iSYRIZA. Ανάμεσα στα μέλη που προέβησαν στην παραπάνω ενέργεια ήταν και πρόσωπα που στήριξαν τον νυν πρόεδρο στις εσωκομματικές εκλογές, όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς και πλέον παίρνουν αποστάσεις από τις επιλογές Κασσελάκη.

Τα προαναφερθέντα 17 μέλη ήταν οι: Παναγιώτα Μπελώνη Αράπη, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ανάρτησή του το Σάββατο ζήτησε από όσους επιθυμούν να μπουν στην ιστοσελίδα του iSyriza και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο που αφορά την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος και της ιδεολογικής του ταυτότητας. «Ζητώ τη γνώμη σας. Γιατί ο νέος κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανήκει σε εσάς. Θα αλλάξουν πάρα πολλά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει με το συνέδριό μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τον «χορό» των αντιδράσεων άνοιξε πρώτη η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία με ανάρτησή της ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και όπως τόνισε «πέντε ημέρες πριν από το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας».

Δεν μπορεί να μην επισημανθεί το γεγονός πως η Όλγα Γεροβασίλη συνδέεται στενά με τον Αλέξη Τσίπρα. Όλα δείχνουν ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση της Αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην Υπουργού, καθώς η αναφορά της στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα καταδεικνύει ότι αυτή είχε τις «ευλογίες» του πρώην Πρωθυπουργού.

Επικριτικά στο ερωτηματολόγιο για αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και ιδεολογικής ταυτότητας, στάθηκαν επίσης ο Χρήστος Σπίρτζης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Πάνος Ρήγας,  ενώ, από πλευράς των νεοπροεδρικών η Θεοδωρα Τζάκρη έκανε λόγο για «αρχηγίσκους».

Ο Χρήστος Σπίρτζης, από την πλευρά του είπε χθες στην ΕΡΤ ότι δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο και υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα στα όργανα του κόμματος. Θεωρώ απαράδεκτο να βγάζει ένα ερωτηματολόγιο. Δεν κάνουμε μετρήσεις». Ο Χρήστος Σπίρτζης συμφωνεί με την Όλγα Γεροβασίλη που ζητεί έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ πρόσθεσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Ο Πάνος Ρήγας ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ότι “ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε. Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση”.

Ο Νίκος Παππάς σε δήλωσή του ανέφερε ότι «οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η κεντρική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση. Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».

Ο Στέφανος Κασσελάκης στη σημερινή συνεδρίαση θα συνδεθεί μέσω zoom, αφού βρίσκεται στο Λονδίνο από όπου χθες έστειλε μήνυμα ότι η φωνή των μελών είναι πάνω από τη δική του. Όλα τα σημάδια και η ανάρτησή του δείχνει πως δεν θα αλλάξει τη θέση του: «Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία. Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε σε νέα του ανάρτηση στα social media.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης