«Η κρίση ανεβάζει (δημοσκοπικά) τους Έλληνες υπέρμαχους της ακραίας πολιτικής κατά των μεταναστών», είναι ο τίτλος των New York Times, με φωτογραφία άρθρου εκείνη του Ν. Μιχαλολιάκου, επικεφαλής της Χρυσής Αυγής. «Ελλάδα: Το μεταναστευτικό επιβάλλεται (σε κυρίαρχο θέμα) των βουλευτικών εκλογών», ο τίτλος της γαλλικής Le Monde.

Οι New York Times στο άρθρο τους για τις ελληνικές εκλογές, έχουν εκτενές ρεπορτάζ για την εντυπωσιακή άνοδο της «ελληνικής ακροδεξιάς, Χρυσής Αυγής», όχι μόνο δημοσκοπικά, αλλά και για την καθιέρωσή της πλέον ως κόμμα στα μάτια των πολιτών. Ο αρθρογράφος του ρεπορτάζ αναφέρεται στα μέλη της Χρυσής Αυγής ως «νοσταλγοί του Ναζισμού», ενώ τονίζει πως το κόμμα «είναι ευρέως γνωστό για τις επιθέσεις του κατά μεταναστών». Παράλληλα, με αφορμή τη δήλωση μιας συνταξιούχου που είπε πως αν και στο παρελθόν ανήκε στο κομμουνιστικό κόμμα, τώρα θα αναφέρει στη Χρυσή Αυγή το περιστατικό κατά το οποίο έπεσε θύμα κλοπής, οι New York Times συνδυάζουν την άνοδο των ακροδεξιών με την ελληνική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, αναδεικνύουν το γεγονός πως στη συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων δημοσκοπήσεων η Χρυσή Αυγή καταφέρνει και συγκεντρώνει το όριο του 3%, «αλλά ακόμα και αν δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, έχει καταφέρει να έχει πλέον αντίκτυπο στην ευρύτερη πολιτική συζήτηση και σκηνή», καταφέρνοντας μάλιστα στις δημοτικές εκλογές του 2010 να αποκτήσει κι έδρα στο Δήμο Αθηναίων.

Τονίζεται δε, το γεγονός πως είναι από τα λίγα κόμματα τα μέλη του οποίου «διαδηλώνουν στους δρόμους», εν αντιθέσει με τους «κοινούς πολιτικούς που φοβούνταν τυχόν αποδοκιμασίες», καταφέρνοντας να πείσουν σχετικά υπολογίσιμη μερίδα ψηφοφόρων πως το μέγεθος της ανεξέλεγκτης παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάνοντας μάλιστα, αναφορά σε μία εκ τω προεκλογικών ομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος προειδοποίησε πως «η Βουλή δεν μπορεί να γίνει χώρος φιλοξενίας για τους νοσταλγούς του φασισμού και του Ναζισμού», οι αρθρογράφοι επισημαίνουν: «Η Χρυσή Αυγή είναι νοσταλγός και των δύο». Παρόλα αυτά, στο άρθρο επισημαίνεται και το γεγονός πως το εν λόγω κόμμα που έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική πολιτική σκηνή το 1994 και θεωρείται πολύ κοντά στη Νέο-ναζιστική ιδεολογία, είναι ακραία- εθνικιστικό και κατά συνέπεια αυτή την περίοδο, αντι- Γερμανικό.

«Παραμένει να δούμε αν η Χρυσή Αυγή ενδιαφέρεται πραγματικά στο να μεταμορφωθεί σε πολιτικό κόμμα από μια ομάδα μαχητών του δρόμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συνέχεια, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο γεγονός πως δεν επιτρέπονται δημοσιογράφοι στις συγκεντρώσεις του κόμματος. Το άρθρο ολοκληρώνεται με την εξής φράση ενός εκ των ιδρυτικών μελών του κόμματος: «Αν έρθουν Πακιστανοί έξω από την πόρτα σας, πάρτε εμένα, όχι τους “μπάτσους”».

Η γαλλική Le Monde αφορμούμενη, όπως αναφέρει από το άρθρο των New York Times κάνει το δικό της ρεπορτάζ για το μεταναστευτικό που μετουσιώθηκε «έξι ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές» στο κυρίαρχο προεκλογικό θέμα, αλλά και στο ενδεχόμενο «ένα ναζιστικό κόμμα να μπει στη Βουλή».

Το άρθρο ξεκινά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Δήμου Αχαρνών για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Σημειώνεται πως και στις δύο εφημερίδες, οι αρθρογράφοι επισημαίνουν πως ο μεγαλύτερος όγκος των παράνομων μεταναστών εισέρχεται από την Τουρκία, με τη Le Monde να αναφέρει πως «τον περασμένο χρόνο, αναχαιτίστηκε η πορεία 55.000 μεταναστών στην Ελλάδα αφού είχαν περάσει τα σύνορα από τον Έβρο».

Για να διαβάσετε το άρθρο των New York Times πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε το άρθρο της Le Monde πατήστε εδώ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης