Η διαμόρφωση μιας κοινής θέσης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κυρίως τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που οδήγησε σε αυτή την ημιθανή κατάσταση την οικονομία του πλανήτη, είναι ο κυρίαρχος στόχος της έκτακτης συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νικολά Σαρκοζί που έχει αναλάβει εδώ και καιρό ηγετικό ρόλο, ώστε να εξέλθει η οικονομία της Ευρώπης από τη σοβούσα οικονομική κρίση, ελπίζει ότι οι 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα συμφωνήσουν στις γενικές γραμμές της επιχείρησης μεταρρύθμισης του συστήματος, ενόψει και της διευρυμένης συνόδου του G20 στην Ουάσινγκτον στις 15 Νοεμβρίου.
Είναι πολιτικά σίγουρο ότι ο Σαρκοζί θα θέσει προς συζήτηση σχέδιο προτάσεων για την ενίσχυση του ελέγχου στις χρηματαγορές, προκειμένου ουδείς οικονομικός τομέας να δρα ανεξέλεγκτος στο μέλλον.
Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι δύσκολα θα διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαμορφωμένα και πάλι διαφορετικά μπλοκ.
Γερμανία και Βρετανία- αλλά και ορισμένες από τις σκανδιναβικές χώρες- αντιδρούν στην εκτεταμένη ρύθμιση της οικονομίας αλλά κυρίως στη προσπάθεια της Γαλλίας να ηγηθεί σε αυτό τον τομέα.