Την Πέμπτη (5/10) μίλησε στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την μεγάλη αναμονή που υπάρχει στα χειρουργεία, αλλά και τους πιθανούς τρόπους για να μειωθεί η λίστα αναμονής.
«Το πρόβλημα και το θέμα των λιστών είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άλλα συστήματα υγείας. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο, με βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν το άμεσο διάστημα και έχει σχέση και με τη διάταξη στη Βουλή και βήματα που θα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, όπως και ο covid και στη δική μας χώρα και στις υπόλοιπες χώρες ένα ποσοστό γύρω στο 25% αύξησε τη λίστα των χειρουργείων» σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ για το ζήτημα της αναμονής.
«Ένα ογκολογικό περιστατικό στην Ελλάδα χειρουργείται αμέσως. Έχουμε αναμονή γι’ αυτό που ονομάζονται “ψυχρές επεμβάσεις”. Η διαδικασία που θα γίνει, την οποία την έχουμε κάνει αν θέλετε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, οπότε θα έχουμε πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία λίστα, η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ποτέ στα νοσοκομεία. Υπάρχουν περιστατικά στις λίστες των νοσοκομείων τα οποία είναι 4 – 5 χρόνια και μας δίνουν μία ψευδή εικόνα. Για να μπορέσεις να κάνεις μια ξεκαθάριση, χρειάζεται αυτό που λέμε μεθοδικότητα και επιμονή», σχολίασε ο ίδιος.
Για το ζήτημα που εμφανίστηκε με τις μεταγγίσεις στο νοσοκομείο Αγία Σοφία και τα παράπονα γονέων και παιδιών ότι συχνά γίνονται με μισή ποσότητα αίματος από αυτή που απαιτείται, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως: «υπάρχει θέμα. Θα αρχίσω από αυτό και τις επόμενες μέρες θα συναντηθώ και με τους συλλόγους των θαλασσαιμικών. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί.
Η χώρα μας έχει και από την αιμοδοσία, λαμβάνει αίμα και από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και παρουσιάζει μια εποχικότητα το πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες, τους μήνες των διακοπών να μην έχουμε την επαρκή ποσότητα αίματος.
Χρειάζεται να γίνει πρώτα μια κεντρική διαχείριση του αίματος από το ΕΚΕΑ, από τον Εθνικό Οργανισμό της Αιμοδοσίας, την κεντρική αιμοδοσία και να μπορούμε να παρακολουθούμε και πού δίνουμε αίμα αλλά και πού συλλέγουμε αίμα. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται κεντρικά, γίνεται κατά τόπους στα νοσοκομεία και δεν υπάρχει μια κεντρική εικόνα στο Υπουργείο Υγείας ή στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αν θέλετε, το τι αποθέματα έχει η χώρα και πού θα πρέπει να τα κατευθύνει».