Εγκλωβισμένοι επί 6 ώρες γύρω από το ίδιο τραπέζι, σε κλίμα δυσπιστίας και εντάσεων, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί διαπίστωσαν το απόλυτο χάσμα ως προς το καυτό ζήτημα του ασφαλιστικού, και μετά το πέρας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών εκτοξεύτηκαν εκατέρωθεν απειλές.

Με μήνυμά του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τα σημεία διαφωνίας, που τον αναγκάζουν να παραμείνει σύμμαχος με Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί διαπίστωσαν με καθυστέρηση πολλών ωρών ότι υπάρχει χάσμα απόψεων και πληθώρα μικροτακτικισμών για το καυτό θέμα του ασφαλιστικούτον κυβερνητικό εταίρο ΑΝΕΛ και να αντιμετωπίσουν από κοινού, με 153 βουλευτές, τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για προαπαιτούμενα μέτρα και τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτοί που έχουν την οικονομική, θεσμική και ηθική ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα «απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης ή την απαραίτητη σοβαρότητα» και χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κατώτερο των περιστάσεων».

Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι οι θέσεις της ΝΔ δεν υπονομεύουν την κυβέρνηση, αλλά «τη διεθνή θέση της χώρας», και κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι «βάζουν την κομματική επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων».

Καβγάδες, διάλογοι εντάσεων και χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων

Οι αρχηγοί ξεκαθάρισαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πιει μόνος του το πικρό ποτήρι του ασφαλιστικού. «Έχετε το θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί ημερών σας έγιναν τέτοιες μειώσεις στις συντάξεις; Αν δεν συνυπογράψετε την κοινή ανακοίνωση, θα είναι σαν να θέλετε τη μείωση των συντάξεων» φέρεται να τους είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας τούς πρότεινε να υπογράψουν ένα κοινό κείμενο με τοΟι αρχηγοί ξεκαθάρισαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πιει μόνος του το πικρό ποτήρι του ασφαλιστικού  οποίο θα στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Προηγουμένως τους είχε ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για το τι ζητούν οι δανειστές, και ζήτησε ενιαίο μέτωπο που θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στον αγώνα για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού, της διασφάλισης της βιωσιμότητάς του και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το ασφαλιστικό, όχι κατ’ ανάγκην από βουλευτές, αλλά από επιστήμονες και τεχνοκράτες τους οποίους θα προτείνουν τα κόμματα με στενό ορίζοντα εργασίας, καθώς η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που οδήγησαν σε ένα καταστροφικό σήμερα, ενώ στο πλαίσιο των πιέσεων που άσκησε φέρεται να είπε πως αν δεν συναινέσουν ως προς το ασφαλιστικό θα είναι σαν να συμφωνούν να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις.

Ποιος φοβάται τον διάλογο, φέρεται να ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς. Η προσπάθειά του όμως δεν έφερε αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες Γιάννης Πλακιωτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης είπαν κατηγορηματικά όχι.

Παρατίθεται ο εξής διάλογος Τσίπρα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ:

Τσίπρας: Να σου θυμίσω πόσες φορές υπογράψατε μείωση συντάξεων από το 2010 έως το 2012; Περίπου 10 φορές. Και αρνείστε εδώ που σας ζητώ να μπείτε σε μια εθνική γραμμή για μη μείωση των συντάξεων.

Γεννηματά: Εγώ έγινα βουλευτής τον Ιανουάριο.

Τσίπρας: Δηλαδή δεν ήσουν υπουργός του ΠΑΣΟΚ όταν μειώνονταν οι συντάξεις; Και τι σημαίνει αυτό που λες; Ότι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ;

Όταν η σύσκεψη έφθανε στο τέλος της, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε: «Τι θα πείτε έξω; Ότι δεν συμφωνείτε με τη μη μείωση των συντάξεων;». Ο Γ. Πλακιωτάκης τού απάντησε: «Υποκριτικά αυτά που λες, να κόβεις συντάξεις με την ψήφο σου και να λες ότι είσαι εναντίον». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σχολιάζοντας τη στάση των πολιτικών αρχηγών: «Αυτά είναι επιζήμια, για μικροπολιτικό όφελος μειώνετε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας».

Επί της ουσίας άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν αρνητικά στο αίτημα του Τσίπρα για σύσταση διακομματικής επιτροπής σχετικά με το ασφαλιστικό, συμφώνησαν εν μέρει για το προσφυγικό, ενώ δεν έλειψαν οι διαφορετικές φωνές (ΝΔ) για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών:

Πλακιωτάκης: Η ΝΔ δεν θα προσφέρει σωσίβιο στην κυβέρνηση

«Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής είναι η κυβέρνηση» τόνισε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, προσθέτοντας πως το κόμμα του δεν θα της προσφέρει «το σωσίβιο που ψάχνει».

«Προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια αλλά και επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ήρθαμε για να ακούσουμε. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε επικοινωνιακά παιχνίδια, η Βουλή είναι ο χώρος όπου συζητούνται όλα» είπε χαρακτηριστικά

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως «δεν είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας».

Κληθείς να διευκρινίσει τη διαφωνία στο προσφυγικό, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε τις «ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών».

Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων

Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει μείωση συντάξεων, δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Όμως αυτός ο διάλογος απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια και αξιοπιστία. Συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα δεν θα γίνουμε. Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τις επιτροπές, που οδηγούσαν σε παράκαμψη της Βουλής. Θεωρούμε ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις διαδικασίες. Εάν δεν μπορεί να χειριστεί ο κ. Τσίπρας το θέμα του προσφυγικού, ας μας το πει» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Καμμένος: Ειδική επιτροπή για το PSI

Ο κ. Καμμένος, εξερχόμενος από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ότι αναφορικά με το μεταναστευτικό συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα θέμα διεθνές και η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την οικονομική ενίσχυση της ΕΕ. «Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία, ενώ η Frontex θα παραμείνει ως δύναμη επιφυλακής» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τον κ. Καμμένο, συμφώνησαν ότι η Βουλή πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, καθώς και ότι πρέπει να προωθηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Για το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού, ο κ. Καμμένος επισήμανε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν, ενώ πρότεινε ειδική επιτροπή να διεξαγάγει έρευνα για τα αποτελέσματα του PSI και τους εμπλεκομένους.

Θεοδωράκης: Δεν συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος και το επισήμανα στον κ. Τσίπρα» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. μετά το πέρας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι με πρότασή του έγινε από όλους -πλην ΝΔ- δεκτό το αίτημα για πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα από την παρούσα Βουλή. Επίσης, είπε ότι συμφωνήθηκε ένα κείμενο με το οποίο ζητείται βοήθεια από την ΕΕ, στη βάση της ασφάλειας και της αλληλεγγύης, ενώ επανέλαβε ότι το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Ζητήσαμε οικουμενική κυβέρνηση»

«Ζητήσαμε οικουμενική κυβέρνηση, αλλά ο κ. Τσίπρας μού έδωσε την αίσθηση ότι δεν το σκέφτεται» ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Επιμένει σε έναν τρόπο διακυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ» συνέχισε ο κ. Λεβέντης.

Παράλληλα εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός «στο μυαλό του ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση της πολιτικής των δανειστών για το ασφαλιστικό, γιατί ξέρει ότι έτσι όπως είναι δεν θα ψηφιστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε: «Σας τα δίνω όλα στο προσφυγικό, κάντε υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό».

«Οι ξένοι δεν θα το περάσουν, γιατί έχουν κουραστεί… Δεν αντέχουν άλλη υποκρισία και ψέματα… Δεν θα δώσουν άλλη πίστωση χρόνου» είπε ο κ. Λεβέντης.

Δηλώσεις κομμάτων που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη

«Κωμικοτραγικό είναι το θέαμα με τους αρχηγούς κομμάτων που έχουν ψηφίσει από κοινού το τρίτο Μνημόνιο και την κατεδάφιση του ασφαλιστικού να κοροϊδεύουν, επί έξι ώρες, ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί τον ελληνικό λαό για το ποιοι και πόσοι θα εφαρμόσουν το μνημονιακό τερατούργημά τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το συμβούλιο των αρχηγών η Λαϊκή Ενότητα.

Σε δήλωση για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους για να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, και τσακώνεται με τα άλλα κόμματα, που στήριξαν το μνημόνιο, για τον επιμερισμό της ευθύνης. Η κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα από στημένους διαλόγους και διακομματικές επιτροπές, εκτός βουλής, ν’ αποσπάσει την ανοχή του λαού στα βάρβαρα μέτρα. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, υπηρετούν τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, τμημάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που συμμετέχει η Ελλάδα. Δεν έχουν καμία σχέση με την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του λαού και της χώρας. Αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ κράτησε τη μόνη συνεπή στάση προς όφελος των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, αρνούμενο να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη-παρωδία».

«Το θέατρο σκιών που παίχτηκε στο προεδρικό μέγαρο είναι ο πρόλογος της νέας μνημονιακής λαίλαπας, που με την συναίνεση όλων των συστημικών κομμάτων θα συντρίψει την κοινωνική συνοχή και την εθνική υπόσταση της χώρας. Η Χρυσή Αυγή, εναντίον όλων των δυνάμεων του μνημονίου και του εθνομηδενισμού, αγωνίζεται για μία Ελλάδα παραγωγική και εθνικά ανεξάρτητη, απαλλαγμένη από τους λαθρομετανάστες και τους ξένους τοκογλύφους» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: