Ευκαιρία βρήκε η τουρκική πλευρά να ενισχύσει την διαφαινόμενη συνεργασία της στο θέμα της αγοράς πολεμικού εξοπλισμού με την Βρετανία, ψάχνοντας εναλλακτικές λύσεις, αφού αντιλαμβάνεται ότι δυσκολεύει η απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών που περίμενε από τις ΗΠΑ και βλέποντας ότι η Ελλάδα, μετά την απόκτηση των Rafale, έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Μάλιστα, η δεδομένη συγκυρία με τη διπλωματική ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αποτελεί την κατάλληλη αφορμή για να εντείνει τις προσπάθειές της η Τουρκία και ελπίζει ότι θα ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για την απόκτηση των μαχητικών Eurofighter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο τουρκικό κοινοβούλιο, είχε επιβεβαιώσει ότι, μετά το «ναυάγιο» στην προσπάθεια απόκτησης αμερικανικών F-35, διεξάγονται συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για τα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Eurofighter Typhoon» και ότι οι δύο χώρες προσπαθούν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε σχετικά, «Μας λένε πως ‘το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς’. Αν το θέμα προχωρήσει, σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε 40 Eurofighter. Οι Ισπανοί και οι Βρετανοί έχουν την επιθυμία της πώλησης των Εurofighter στην Τουρκία».

Ο Γκιουλέρ υποστήριξε ακόμη, ότι τα συγκεκριμένα μαχητικά είναι ισάξια με τα Rafale και έχουν καλύτερες επιδόσεις στους ελιγμούς και την ταχύτητα. «Η Ελλάδα με τα 20 Rafale που απέκτησε έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στους αιθέρες του Αιγαίου απέναντι στα τουρκικά. F-16. Έτσι θεωρείται πως η Τουρκία για να απαντήσει στα ελληνικά Rafale κάνει αυτή την κίνηση και επιχειρεί να αγοράσει τα ευρωπαϊκά Eurofighter», αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουρέλ είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαρπ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην διάρκεια της συνάντησης τους δύο υπουργούς απασχόλησε μεταξύ άλλων το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

«Θα θέλαμε να αναπτύξουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλούς τομείς, κυρίως αναφορικά με το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος μας, KAAN, καθώς και σε νέους τομείς, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μετά τη συνάντηση, τονίζοντας πως «εκφράσαμε από κοινού την αποφασιστικότητά μας για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μας».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είχε επιβεβαιώσει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς TFX (ΚΑΑΝ) και το αίτημα της Τουρκίας για απόκτηση Eurofighter Typhoon.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης