Σε νέες δηλώσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή» με θέμα: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών», προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την διάσπαση του κόμματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε χαρακτηριστικά: «Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς. Λυπάμαι, το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σ΄αυτό το κόμμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλιμακώνοντας την κριτική του, ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε πως «μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχεις έναν κόσμο αριστερό πατριωτικό που ψάχνει συμμαχίες. Μπορεί συγχρόνως να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να φτιάξεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη όπου όλοι αυτοί να είναι μέσα στο κόμμα σου. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορείς να τα ισχυρίζεσαι και τα δύο».

Ανέφερε πως «κανείς δεν υποστηρίζει ότι θέλουμε να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει μόνο τις ιδέες τις δικές μας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει». Ο πρώην υπουργός τόνισε πως «δε χρειάζεται πολιτικός επιστήμονας για να πει ότι ένα κόμμα που δεν συζητά καν για τη φορολογία δεν μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο κόμμα».

«Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Δεν τους αφορά η πολιτική συζήτηση, δεν τους αφορά το πρόγραμμα του συνεδρίου. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμένοντας πως δεν πρόκειται να «έχουμε μια σοβαρή συζήτηση,  είτε γιατί χάσαμε το ’23,  είτε για το τι είναι το καινούργιο και τι είναι το παλιό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε μια διεύρυνση χωρίς πολλές σκέψεις για το ποιοι θα έρθουν πόσο μάλλον τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους όταν έρθουν, έχουμε όργανα που δεν πολυσυνεδριάζουν, ήταν ένα τεράστιο λάθος που μας κόστισε πάρα πολύ», είπε.

Αναγνωστοπούλου: «Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά Θα αντισταθώ στις διαγραφές»

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην εκδήλωση, ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο το κόμμα έχει στον τίτλο του τη λέξη Αριστερή και Ριζοσπαστική, προειδοποίησε όμως πως «αν η ταυτότητα δεν φτάνει σε πολιτικές προτάσεις, τότε καταντάει πολιτικός βερμπαλισμός».

Παράλληλα, διεμήνυσε πως «όσο και να διαφωνώ με το ύφος των υπό διαγραφή, όποιος αποφασίσει να πετάξει το έρμα του καραβιού, θα βυθίσει και το πλοίο. Εγώ σε αυτή τη βύθιση, θα αντισταθώ με νύχια και δόντια».

Στο ίδιο πλαίσιο, η βουλευτής Αχαΐας, δήλωσε πως έχει βαριά ευθύνη γιατί στο συνέδριο, η ίδια υπερψήφισε το καταστατικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης