«Ο πνιγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται». Αυτό ισχύει για τον εθνικιστή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, που βλέποντας τη χώρα του να χάνει το τρένο της ένταξης στο ΝΑΤΟ και (κυρίως) στην Ε.Ε, επιλέγει την πλήρη αντιπαράθεση με την Ελλάδα.
«Η προκλητική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, με αφορμή όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στο πεδίο βολής του χωριού Λόφοι στη Φλώρινα, επιβεβαιώνει πως το μόνο που ενδιαφέρει τον μικρό «Σαακασβίλι», όπως αποκαλούν τον Γκρούεφσκι οι αντίπαλοί του, είναι η πλήρης εδραίωση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, ακόμη και σε βάρος των συμφερόντων του λαού και της χώρας του».
Το παραπάνω σχόλιο, ανήκει σε Έλληνα διπλωμάτη, που παρά το θετικό κλίμα που δημιούργησαν στο ελληνικό ΥΠΕΞ οι τελευταίες προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο ίδιος βλέπει κορύφωση της αδιαλλαξίας των γειτόνων και έξαρση του εθνικισμού ή καλύτερα του σωβινισμού.
«Για να υπάρξει εθνικισμός θα πρέπει να υπάρχει έθνος. Και «μακεδονικό» έθνος, που να ξεκινάει από τον Μέγα Αλέξανδρο και να καταλήγει στον Βούλγαρο κομιτατζή Σαντάνσκι» υποστηρίζει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας την αποκάλυψη της zougla.gr, πως ο παππούς του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νικόλαος Γρούιος, είχε σκοτωθεί το 1941 πολεμώντας για την… Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, δείχνει αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Η Αθήνα πλέον αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, με δηλώσεις «απαξίωσης» των όσων πράττει η ηγεσία της γειτονικής χώρας. «Ο Γκρούεφσκι κοιμάται και ξυπνάει με την ελπίδα πως θα ελευθερώσει… τους υπόδουλους «Μακεδόνες» στη Βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ αστείου και σοβαρού, αν μπορούσε να κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα, θα το έπραττε χωρίς κανένα ενδοιασμό» συμπληρώνει στη μεταξύ μας κουβέντα, ο Έλληνας διπλωμάτης, που λόγω… Ντόρας θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Φλώρινα όπως… Ίμια
Στη Φλώρινα τις τελευταίες μέρες, βρίσκεται σε εξέλιξη μία προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση, από αυτές που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της χώρας. Στο χωριό Λόφοι του δήμου Μελίτης, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη χρήση του πεδίου βολής της περιοχής, όχι για τις ασκήσεις του στρατού, αλλά για τις βολές των τεθωρακισμένων αρμάτων και των ελικοπτέρων.
Δημοτική αρχή Μελίτης και κάτοικοι, εδώ και χρόνια, έχουν ζητήσει να σταματήσει να χρησιμοποιείται το πεδίο βολής, από τα τεθωρακισμένα του στρατού, αφού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα τόσο στις καλλιέργειες, όσο και στις κατοικίες, με το πέρασμα των αρμάτων και τις βολές τους.
Στις 2/10 ο δήμαρχος Μελίτης, Κώστας Τσακμάκης, είχε δηλώσει στη zougla.gr: «Είχαμε τη δέσμευση πριν από τέσσερα χρόνια, από βουλευτές και τον τότε αρχηγό ΓΕ πως δεν θα ξαναγίνει άσκηση των τεθωρακισμένων στην περιοχή μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις τακτικές ασκήσεις του στρατού. Το πρόβλημά μας είναι οι βολές των τεθωρακισμένων και των ελικοπτέρων».
Παρόμοιες διαμαρτυρίες κατοίκων, απόλυτα λογικές, υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τις διαμαρτυρίες και τις συλλήψεις κατοίκων στη Μελίτη, θέλησαν να εκμεταλλευτούν όσοι και το περασμένο καλοκαίρι, επιχείρησαν να παρουσιάσουν το πανηγύρι της Μελίτης, ως πανηγύρι των «Μακεδόνων» που ζουν στην περιοχή της Φλώρινας.
Χρησιμοποιήθηκαν ακριβώς οι ίδιοι μηχανισμοί στα Σκόπια, προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Μελίτης, παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ ως «εξέγερση των καταπιεσμένων Μακεδόνων» κατά του ελληνικού στρατού και του ελληνικού κράτους που τους καταπατά τις ιδιοκτησίες.
Ο δημοσιογράφος Goran Momiroski του τηλεοπτικού σταθμού A1 των Σκοπίων, είναι ένας από τους τρεις δημοσιογράφους που συνελήφθησαν τη Δευτέρα από την αστυνομία της Φλώρινας, επειδή με το τηλεοπτικό τους συνεργείο βιντεοσκοπούσαν τη… στρατιωτική άσκηση μέσα στο πεδίο βολής των Λόφων. Ο ίδιος με ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ, παρουσίασε τις συλλήψεις κατοίκων, μετά τα επεισόδια, ως «μέτρα καταστολής» της ελληνικής διοίκησης κατά των «Μακεδόνων» της Φλώρινας. Τον περασμένο Ιούλιο, ο ίδιος δημοσιογράφος από τη Μελίτη, έλεγε στο ρεπορτάζ του, πως «το πανηγύρι στην «Ovcharani» (Μελίτη) αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως στην Ελλάδα υπάρχει μακεδονική μειονότητα». Ο ίδιος πάντως, επέστρεψε ως ήρωας στη χώρα του.
Όχι, ο κ. Momiroski του «Α1» δε σήκωσε «μακεδονική» σημαία στο πεδίο βολής Φλώρινας, όπως το 1996 ο Τούρκος συνάδελφός του στη βραχονησίδα Ίμια).
Τις τρεις τελευταίες μέρες, τα επεισόδια στη Φλώρινα, είναι πρώτο θέμα στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, με βαρύγδουπους τίτλους («Σύγκρουση Μακεδόνων με τον ελληνικό στρατό» κλπ κλπ).
«Προειδοποιεί» το «Ουράνιο Τόξο»
Στο ίδιο μήκος κύματος, με τους σωβινιστές της ΠΓΔΜ και το φιλοσκοπιανό «Ουράνιο Τόξο», που με γραπτή ανακοίνωση, κατηγόρησε την Ελλάδα, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων μέσα στο έδαφός της. Στην ανακοίνωση (με τα χωριά της Φλώρινας να αποκαλούνται και με τις σλαβικές τους ονομασίες) το «Ουράνιο Τόξο» κάνει λόγο για «διακρίσεις» του ελληνικού κράτους στους κατοίκους των χωριών, που αποκαλεί «μακεδονικών», εξαιτίας: «αυτών που πιστεύουν και της γλώσσας που μιλούν». Κάτι παρόμοιο υποστηρίζουν και οι Σκοπιανοί.
Η ανακοίνωση του «Ουράνιου Τόξου» καταλήγει ευθέως με μία προειδοποίηση προς τις ελληνικές αρχές. «Αν και τώρα, μετά από όλα αυτά, δε σταματήσει ΑΜΕΣΑ η λειτουργία αυτού του επαίσχυντου πεδίου βολής, τότε οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη όσων θα επακολουθήσουν».
«Δεν θέλουμε «αυτόκλητους» σωτήρες» λένε οι αιρετοί της περιοχής
Την καλύτερη απάντηση στις προκλητικές ανοησίες της ηγεσίας και των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ και του «Ουράνιου Τόξου», έδωσαν πριν από λίγες ημέρες οι αιρετοί της περιοχής. Ο δήμαρχος Μελίτης και οι πρόεδροι των Δ.Δ Λόφων, Βεύης, Μελίτης, Αχλάδας και Σκοπού, καθώς και ο πρόεδρος του Δ.Δ Κέλλης του δήμου Αμυνταίου, με κοινή τους ανακοίνωση (6/10) ανέφεραν πως οι κινητοποιήσεις τους, αποσκοπούν και μόνο στη διασφάλιση της ιδιοκτησίας, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.
«Ως αιρετοί της περιοχής μας εκφράζουμε τη γνήσια διεκδίκηση των κατοίκων της περιοχής και δηλώνουμε ότι οι κινητοποιήσεις μας, σκοπό έχουν μόνον τη διασφάλιση της ιδιοκτησίας, της υγείας και της ασφάλειάς μας. Πιστεύουμε στα δίκαιά μας, τα οποία δεν απεμπολούμε και δεν χρειαζόμαστε «αυτόκλητους σωτήρες» κατέληγε η ανακοίνωση, εννοώντας την ηγεσία της ΠΓΔΜ, αλλά και το φιλοσκοπιανό «Ουράνιο Τόξο».