Με την παρούσα σύνθεση της Βουλής και τον αριθμό των βουλευτών μίας εκάστης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκύπτει ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει τη δυνατότητα κατάθεσης προτάσεως μομφής κατά της κυβέρνησης ή ονομαστικά κατά υπουργού της ή και κατά του Προέδρου της Βουλής. Ο λόγος είναι απλός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει 50 βουλευτές που είναι ο μίνιμουμ αριθμός που απαιτείται για την κατάθεση προτάσεως μομφής. Μόνον συνδυασμοί κομμάτων μπορούν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό κάτι που σημαίνει πρωθύστερη πολιτική συνεννόηση, ή να υπάρξει συγκέντρωση ατομικά 50 υπογραφών από βουλευτές ώστε να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές και άνω) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω ισχύουν και για την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθως, για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους της, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτούνται 151 βουλευτές.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Δείτε τι προβλέπει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης