Η υπόθεση γύρω από την φερόμενη δωροδοκία και διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που κρατά τις Βρυξέλλες σε αγωνία εδώ και περίπου δέκα μέρες, έχει όλα τα συστατικά μιας συναρπαστικής σειράς στο Netflix: Κύρια ύποπτη μια όμορφη πολιτικός, αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, η οποία ξεκίνησε από την τηλεόραση και έφθασε σε κορυφαίες πολιτικές θέσεις στο κέντρο αποφάσεων της ΕΕ. Ένας ελκυστικός νεαρός, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της πολιτικού, ο οποίος εργάζεται στο ευρωκοινοβούλιο και λέγεται ότι ομολόγησε κάποιες από τις αξιόποινες πράξεις. Ένας ηλικιωμένος πρώην ευρωβουλευτής, ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος φέρεται να ήταν το πρόσωπο, το οποίο κινούσε τα νήματα.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά το σκάνδαλο δείχνει να λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ένας πρώην ευρωπαίος επίτροπος, ο Έλληνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρίσκονταν στο pay roll της αμφιλεγόμενης ΜΚΟ Fight Impunity, από την οποία και έλαβε 60.000 Euro ως επί τιμή μέλος του εποπτικού της συμβουλίου. Ο ίδιος ο πρώην επίτροπος δηλώνει ότι παραιτήθηκε ήδη από τις αρχές του έτους από τη θέση αυτή, όπως δηλώνουν ότι έπραξαν και άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί, αν και τα ονόματά τους παραμένουν στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ. Σύμφωνα με την Κομισιόν η ΜΚΟ δεν χρηματοδοτούνταν από ευρωπαϊκά ταμεία και δεν περιλαμβάνονταν σε καταλόγους λόμπι, επειδή δεν επιδίωξε επαφές με ευρωπαίους επιτρόπους.
Διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών στον Τύπο
Ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή υποστήριξαν ότι η πελάτις τους είναι αθώα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής στο εξωτερικό ή κάποια ενέργεια σε βάρος της διαλεύκανσης της υπόθεσης ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερη. Εκτός αυτού επιχειρηματολόγησαν λέγοντας ότι η δίχρονη κόρη της Εύας Καϊλή χρειάζεται τη μητέρα της, η οποία στερείται ως γνωστόν και τον πατέρα της που είναι επίσης προφυλακισμένος. Φαίνεται ωστόσο ότι οι Βέλγοι δικαστές είχαν διαφορετική άποψη και δεν πείστηκαν ότι η Εύα Καϊλή θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι.
Τι δήλωσε στη «Ζούγκλα» ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος
Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε το βράδυ της Πέμπτης με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, συνήγορο της ευρωβουλευτή, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου των Βρυξελλών, δεν βλέπουμε ούτε ένα πραγματικό περιστατικό, ούτε μία απόδειξη που να δικαιολογεί ότι είναι ύποπτη φυγής και ύποπτη καταστροφής των αποδείξεων η κυρία Καϊλή , άντ΄αυτού άκουσα τον εισαγγελέα στην αγόρευση του να λέει ότι υπάρχει κίνδυνος να έρθουν πράκτορες Καταριανοί για να αρπάξουν και φυγαδεύσουν την κ. Καϊλή. Τέτοια αστεία επιχειρήματα με βάζουν σε σκέψεις δυσάρεστες, ότι μάλλον η απόφαση είχε κριτήρια πολιτικά και όχι νομικά.»
Σε ένα σκάνδαλο απρόβλεπτων, από τη σημερινή οπτική γωνία, διαστάσεων δεν μπορούσε να απουσιάζει και ο ρόλος ορισμένων μέσων ενημέρωσης. Δύο εφημερίδες δημοσίευσαν αποσπάσματα απορρήτων ερευνών προκαλώντας εύλογα διαμαρτυρίες από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Οι εν λόγω εφημερίδες κάνουν λόγο για εν μέρει ομολογίες του Φραντσέσκο Τζιόρτζι με σκοπό να απαλλάξει την σύντροφό του. Η Εύα Καϊλή φέρεται ωστόσο να ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα ούτε για τα μεγάλα χρηματικά ποσά στο διαμέρισμά της, ούτε την προέλευσή τους.
Ρόλο κλειδί έχει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ
Αποφασιστική ήταν η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού απομακρύνοντάς την από το προεδρείο, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα διαγράφηκε και από το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε ριζικές μεταρρυθμίσεις για την καταγραφή των δραστηριοτήτων λόμπι. Παράλληλα το ευρωκοινοβούλιο ανέστειλε την χαλάρωση των προϋποθέσεων για την έκδοση βίζας για Καταριανούς παγώνοντας ταυτόχρονα όλες τις επαφές με αρχές και πολιτικούς στο Κατάρ.
Υποψίες και καταγγελίες διατυπώνονται την ίδια στιγμή και σε βάρος ενός κορυφαίου συνδικαλιστή, άλλων ευρωβουλευτών, αλλά και δέκα βοηθών στο ευρωκοινοβούλιο, οι περισσότεροι από τους οποίους φέρεται να είναι Ιταλοί. Στο στόχαστρο της βελγικής δικαιοσύνης και μέσων ενημέρωσης βρίσκεται και δεύτερη ΜΚΟ, που ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή και ύποπτο για διαφθορά Αντόνιο Παντσέρι.
Μια επιτυχημένη σειρά στο στυλ του Netflix δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και καθοριστικούς δεύτερους ρόλους, όπως εκείνον ενός αδιάφθορου εισαγγελέα. Στην υπόθεση του αποκαλούμενου Qatargate πρόκειται για τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, από τον οποίο ξεκίνησε η αποκάλυψη της υπόθεσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre του αρέσει να τα βάζει με τους ισχυρούς. Μερικές φορές ωστόσο οι μέθοδοί του είναι αμφιλεγόμενες, σημειώνει η βελγική εφημερίδα. Μπορεί να περάσουν μήνες, αν όχι χρόνια, έως ότου πραγματοποιηθεί η δίκη εναντίον της Εύας Καϊλή και των άλλων υπόπτων. Χρόνος αρκετός για να υπάρξει, όπως άλλωστε και στις καλές τηλεοπτικές σειρές, συνέχεια. Μπερντ Ρίγκερτ, Βρυξέλλες / dpa Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: DW