Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ, σε ομιλία του στην πόλη Ingolstadt εν όψει των εκλογών στη Βαυαρία.
Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο ανταποκριτής του Politico, Matthew Karnitshnig, ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) αναφέρθηκε αστειευόμενος στην Ελλάδα λέγοντας: «Οι Βαυαροί κυβερνούσαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ίσως θα ήταν καλύτερα να μην ήταν προσωρινό».
Ωστόσο, οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία την ερχόμενη Κυριακή αποτελούν σκληρή δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι κραδασμοί από τον
προαναγγελθέντα σεισμό στο Μόναχο θα φθάσουν σίγουρα μέχρι και το Βερολίνο, καθώς προεξοφλούνται δεινή ήττα των συμμάχων της Μέρκελ, των υπερσυντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σαρωτική είσοδος της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) πρώτη φορά στη βαυαρική Βουλή, αλλά και άνοδος των Πρασίνων. Το CSU είχε λάβει 47,4% στις τελευταίες εκλογές το 2013 και κυβερνούσε έκτοτε με απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, με βάση τις εκτιμήσεις είναι πιθανό να περιοριστεί στο 33%, η AfD θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερβεί το εκλογικό όριο του 5% και ίσως αγγίξει το 10%, ενώ οι Πράσινοι πιστεύεται ότι θα αναδειχθούν δεύτερη δύναμη με 18%.