Εκτενείς αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη μεταναστευτική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το δράμα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το δράμα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας«Στην άτυπη σύνοδο των Βρυξελλών, μία σύνοδο που είχε τις χώρες του διαδρόμου των προσφυγικών ροών και τις χώρες κατάληξης, έλειπε μία κρίσιμη χώρα, η Τουρκία, γιατί δεν είχαμε τη χώρα-πόρτα που ανοίγει και μπαίνουν οι ροές στον διάδρομο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σε αυτήν τη σύνοδο η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα σηκώνει το βάρος, αλλά ταυτόχρονα έχει και την τιμή, με τη στάση της, να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπογράμμισε, οι δραματικές διαστάσεις του προβλήματος δείχνουν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μίας χώρας για να το διαχειριστεί μόνη της. «Επισημάναμε ότι είναι πρώτιστη ανάγκη το πρόβλημα να το διαχειριστεί η Ευρώπη με την αρχή της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα η Ε.Ε. κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας, αλλά αυτήν την ώρα κάνει προσπάθειες στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να συνεννοηθεί με την Τουρκία και να οργανώνει και να συντονίζει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, δηλαδή να γίνονται αυτές οι διαδικασίες, τόσο από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, όσο και από την ίδια την Τουρκία. «Οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και συντονισμό» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα μπορέσουμε αυτήν την κρίση να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, αν υιοθετήσουμε μία στάση φοβική» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά ως χώρα και ως κοινωνία, αν επιλέξουμε να κλειστούμε στο καβούκι μας και να ρίχνουμε την ευθύνη στον διπλανό».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης.

«Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία στάση ενεργητική, ώστε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση διασφαλίζει τις θέσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ίδια στιγμή καθίσταται από μέρος της κρίσης μέρος της προσπάθειας για πιο αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του προσφυγικού».

«Πόσο κοστολογείτε μία ανθρώπινη ζωή;»

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τις λογικές που θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά, απαντώντας στις αιτιάσεις που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί οικονομικό όφελος από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Πόσο, αλήθεια, εσείς κοστολογείτε μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι πέντε χρόνων που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου; Και εμείς πρέπει να το πάρουμε για να το σώσουμε! Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαΐ, μία αγκαλιά ανθρώπινη, μία κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Ακούστε, δεν απευθύνομαι σε εσάς! Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους εταίρους, απευθύνομαι σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι φτωχός αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά! Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ! Ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Όποιος από εμάς εδώ είχε ανθρώπους που πέθαιναν στην αυλή του, θα διεκδικούσε να τους δώσει ένα πιάτο φαΐ και να τους σώσει» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους Ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι το πρόσωπο που δείχνει η Μυτιλήνη! Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά, προκειμένου να τους φωτογραφίσουνε!» επεσήμανε.

«Αυτές είναι οι θέσεις μας»

«Σταθερή θέση της χώρας μας δεν είναι να ενθαρρύνουμε χερσαίες ή θαλάσσιες ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές με τον κίνδυνο της απώλειας ζωών από την Τουρκία προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Θέση μας είναι να στηρίξουμε μία συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη και για όσους έχουν, ήδη, περάσει, μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές χώρες» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «η αναφορά στην αποθάρρυνση των δευτερογενών ροών δεν πρέπει να μας προβληματίζει. Δευτερογενείς ροές θα πρέπει να αποθαρρύνονται, ακριβώς, γιατί εμείς δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, αλλά θέλουμε η μετεγκατάστασή τους να γίνεται συντονισμένα και με νόμιμο τρόπο». Πρόσθεσε, δε, πως πολύ σύντομα αυτό θα ξεκινήσει και από την πατρίδα μας.

Απαντώντας στην αναφορά του κ. Κουμουτσάκου πως διαπραγματεύεται βάσει δημοσιευμάτων, αφού δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για «δημιουργία πόλης 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα», ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο κείμενο του Σπίγκελ, δεν γνωρίζει από πού ο βουλευτής αντλεί εσωτερική πληροφόρηση και ξεκαθάρισε πως υπήρξε τέτοιο αίτημα.

«Σας προτρέπω να ρωτήσετε τον κ. Αβραμόπουλο, πού ήταν. Υπήρχε το αίτημα αυτό. Δεν υπήρχε με τον πιο επίσημο τρόπο, αλλά γνωρίζουμε ότι τα πιο επικίνδυνα πράγματα δεν τίθενται με τον πιο επίσημο τρόπο και ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Υπήρχε το αίτημα να δημιουργηθεί ένα υπερστρατόπεδο για να διεξαχθεί η μετεγκατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις εκείνων που έθεσαν αυτό το θέμα, «που δεν θέλω να κρίνω», όπως είπε, υπογράμμισε ότι η υλοποίηση μίας τέτοιας πρότασης θα οδηγούσε σε δημιουργία γκέτο, θα ενίσχυε ρατσιστικά αντανακλαστικά και δεν θα βοηθούσε ούτε τους ανθρώπους ούτε την ανάγκη να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες πρώτης βοήθειας.

«Η υποχρέωση που αναλάβαμε για αύξηση της χωρητικότητας των κέντρων υποδοχής είναι κάτι το απολύτως εύλογο και θετικό. Μην τα μπερδεύουμε. Άλλο να δημιουργηθεί ένα υπερστρατόπεδο-γκέτο κι άλλο να αυξήσουμε τις δυνατότητες φιλοξενίας. Δεν είναι θέσεις μόνιμα διαμενόντων, είναι προσωρινές τόσο στα πέντε νησιά, με μάξιμουμ παραμονής προσφύγων τριών ημερών, όσο δε και στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, που προβλεπόταν η δυνατότητα 20.000 θέσεων, όπου κι εκεί η παραμονή προσφύγων- που περιμένουν την επίσημη διαδικασία της μετεγκατάστασης- δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες» τόνισε, διευκρινίζοντας πως αυτές, πιθανότατα, θα μοιραστούν στην Αττική και τη βόρεια Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, είναι θετικό να αυξήσουμε τις θέσεις στα κέντρα υποδοχής, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε γρήγορα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων στην Ευρώπη, που έχουμε συμφωνήσει στις προηγούμενες συνόδους, και γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές στις δύσκολες συνθήκες μέσα στον βαρύ χειμώνα.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε το Σώμα ότι «συμφωνήσαμε απολύτως με την πρόταση της Ε.Ε. να μας στηρίξει, άμεσα, με χρηματοδοτική βοήθεια ως προϋπόθεση για να κάνουμε αυτό που σχεδιάζαμε από την αρχή μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία, 7.000 έως 8.000 θέσεις στα πέντε νησιά, στα κέντρα πρώτης υποδοχής και κέντρα 20.000 ατόμων στην ενδοχώρα». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αντί για την ιδέα ενός υπερστρατοπέδου, προτείναμε και υιοθετήθηκε η ιδέα, μελλοντικά -δεν έχουμε υποχρέωση αυτό να το υλοποιήσουμε ως το τέλος του χρόνου- να επιδοτηθεί ενοίκιο σε ελληνικές οικογένειες, ώστε να φιλοξενηθούν και εκεί, προσωρινά, περί τις 20.000 προσφύγων. Όπως έχει καταστεί σαφές, και αυτοί οι πρόσφυγες θα είναι διαθέσιμοι για μετεγκατάσταση».

«Το μέτρο αυτό επιτρέπει τη φιλοξενία των προσφύγων σε πολύ καλύτερες συνθήκες και ταυτόχρονα θα δώσει και τη δυνατότητα ενός μικρού αλλά σημαντικού οφέλους σε ελληνικές οικογένειες, προκειμένου να φιλοξενήσουν πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος τη θέση της Ύπατης Αρμοστείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης