Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Δράμα και η Καβάλα είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη εγκατάσταση προσφύγων, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Δήμος Καβάλας και ο Δήμος Δράμας διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο στις δύο πόλεις.

Θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Νοεμβρίου και έχει θέμα: «100 χρόνια μετά: οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας».

Μέσα από εισηγήσεις θα αναλυθούν ζητήματα γύρω από την Ανταλλαγή, τις νομικές, πολιτικές, ηθικές διαστάσεις της, και την εγκατάσταση των προσφύγων.

Ακόμα θα παρουσιαστούν η βιωματική διάσταση, η πολιτική εκπροσώπηση της Καβάλας και της Δράμας από το 1923 έως και το 1936, οι κοινωνικές εξελίξεις στην Ανατολική Μακεδονία από το 1923 έως και τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου, η νέα οικονομία της περιοχής μέσα από μεγάλα τεχνικά έργα όπως η αποξήρανση στα τενάγη των Φιλίππων.

Θα συζητηθούν επιμέρους θέματα όπως η δημόσια υγεία, η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων και τα πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν. Τέλος θα επιχειρηθεί η χαρτογράφηση της μνήμης και εμπειρίας της ανταλλαγής.

Καβάλα: Μεγάλη Λέσχη, Κύπρου 12-14

Δράμα: Δημοτικό Ωδείο Δράμας, Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Βεργίνας 218.

Δείτε περισσότερα εδώ