15 χρόνια Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: «Πλάτωνος Απολογία Σωκράτους»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017, 11:01
15 χρόνια Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου:  «Πλάτωνος Απολογία Σωκράτους»
Ο θεατρικός μονόλογος «Πλάτωνος Απολογία Σωκράτους» αποτελεί τη δεύτερη πολιτιστική εκδήλωση, που πλαισιώνει τη δέκατη –εφετινή– Τελετή Αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η παράσταση θα ανέβει στις 25 Οκτωβρίου (8.30 μ.μ.) στη 2η σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου – Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης.

Ο συγκεκριμένος πλατωνικός διάλογος έχει μεταφερθεί στη θεατρική σκηνή από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο. Πραγματεύεται τη δίκη του Σωκράτη και τελικά την καταδίκη και το θάνατό του. Ο Πλάτωνας - μαθητής του Σωκράτη και παρών στη δίκη- παρουσιάζει στο μοναδικό μη διαλογικό του έργο το μεγαλείο της ψυχής και του πνεύματος του Σωκράτη, την ηθική μεγαλοσύνη του, τα διαχρονικά μηνύματά του, που δικαιώνουν τη φήμη του στους αιώνες, και μέσα από το κείμενό του επιδιώκει να αποδείξει την αθωότητα του δασκάλου του στο ‘δικαστήριο της ιστορίας’.

Ερμηνεύει τον ρόλο του Σωκράτη ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, και τη φωνή του Μέλητου αναλαμβάνει ο Ορέστης Τρίκας. Το κείμενο του Πλάτωνα έχει μεταφραστεί από τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, σε μουσική του Χρήστου Λεοντή.

Ο κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΑΠΚΥ θα κλείσει στις 29 Νοεμβρίου με τη θεατρική συναυλία «Όμορφος κόσμος… η υπέρτατη διαμαρτυρία», η οποία βασίζεται στην ποίηση Κυπρίων, Ελλήνων και ξένων ποιητών εγνωσμένου κύρους, με την ηθοποιό Έλενα Χατζηαυξέντη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διοργάνωση - παραγωγή: Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - «Θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ – Σύνολο τέχνης»


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017, 11:01