Στον περίβολο του νοσοκομείου υπάρχει μία μικρή πτέρυγα για τους ψυχικά αρρώστους, ο «Θάλαμος Νο 6». Μα ποιος κρίνει ποιος είναι «φυσιολογικός» και ποιος όχι;

Η Νατάσσα-Φαίη Κοσμίδου σκηνοθετεί το διήγημα-σταθμό στη λογοτεχνική εξέλιξη του Τσέχωφ, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το έργο του Ρώσου συγγραφέα σε μορφή χιπ χοπ. Ο λόγος, ο ήχος, η κίνηση, φιλτράρονται μέσα από τη χιπ χοπ κουλτούρα, σε μία μοναδική συνομιλία του κειμένου με τη σύγχρονη εποχή. Στην παράσταση ακούγονται και δύο πρωτότυπα τραγούδια του Κώστα Γάκη, ο οποίος έχει επιμεληθεί σκηνοθετικά την παράσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διήγημα δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1892, όμως φαίνεται πως τα ερωτήματα που θέτει παραμένουν διαχρονικά. Γιατί να αισθάνεται κάποιος «μη φυσιολογικός»; Πώς χάθηκε η ποίηση και η ομορφιά από τη ζωή μας; Πώς γίνεται να κλείνουμε τα αυτιά μας στον ξεριζωμό τόσων ανθρώπων; Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να θεωρείται «λαθραίος»; Πόσο «νοικοκυραίος» είναι κάποιος που έχει αποκλείσει από τη ζωή του τη ζεστασιά και την ανθρωπιά;

Στη σκηνή τρεις γυναίκες ηθοποιοί, οι Ηλέκτρα Αρσενίδου, Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου και Έρη Μανουρά, αναρωτιούνται για τα θέματα αυτά με έναν σύγχρονο, αλλά πολύ τρυφερό τρόπο.

Όπως σημειώνει η ομάδα: «Η παράστασή μας είναι ένα ποιητικό κολλάζ που φωνάζει: Μην ξεχνάς! Για όλους εκείνους που, στη βαρβαρότητα, στον άγριο αυτόν κόσμο, συνεχίζουν να παλεύουν, να ονειρεύονται, να τραγουδούν την αλήθεια με τρυφερότητα… Και κάπως έτσι, μία μικρή πτέρυγα για ψυχικά ασθενείς γίνεται για όλους μας ένας φωτεινός μικρόκοσμος, ένα φαναράκι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Νατάσα- Φαίη Κοσμίδου, ενώ τη σκηνοθεσία επιμελείται ο Κώστας Γάκης. Την κίνηση επιμελείται η Ηλέκτρα Αρσενίδου και τη μουσική η Έρη Μανουρά.

Η παράσταση «Θάλαμος Νο 6» ανεβαίνει κάθε Σάββατο στις 9.30 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 9.00 μ.μ. μέχρι την 1η Μαρτίου στον τεχνοχώρο «Φάμπρικα» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 125, Κεραμεικός).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης