Αλέξης Γεωργούλης: Ο κόσμος όταν εκφράζεται σαν καλλιτέχνης μπορεί να αλλάξει την κοινωνία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019, 14:58
Αλέξης Γεωργούλης: Ο κόσμος όταν εκφράζεται σαν καλλιτέχνης μπορεί να αλλάξει την κοινωνία

Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Πιστεύω ότι είναι υποχρέωση να έρθει ο πολιτισμός στο επίκεντρο. Η βάση μιας κοινωνίας είναι ότι φτιάχνουμε κοινωνίες για να απολαμβάνουμε πολιτισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης με αφορμή την ημερίδα: «Τέχνη, Πολιτική και Κοινωνία: Όταν οι Καλλιτέχνες Αλλάζουν τον Κόσμο. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου με δική του πρωτοβουλία.

Η τέχνη έτσι κι αλλιώς αποφασίζει, έλεγε ο Μπρεχτ, να μεγαλώνει την αμάθεια ή τη γνώση, να παραδίδει τον άνθρωπο στις συγχύσεις, στις αυταπάτες ή στα θαύματα ή να παραδίδει τον κόσμο στον άνθρωπο, να τον υποτάσσει στην εξουσία ή να τον απελευθερώνει απ’ αυτήν. Και όλα τα προηγούμενα αφορούν και τους καλλιτέχνες αλλά και τους δέκτες των δημιουργιών τους.

Πώς οι καλλιτέχνες αλλάζουν την κοινωνία

Έξι μήνες μετά και ο Αλέξης Γεωργούλης γεμάτος θετική ενέργεια και αποφασιστικότητα προσπαθεί με συντονισμένες πρακτικές και ενέργειες να επαναφέρει τη λέξη πολιτισμός στα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων και να τεθεί πάλι στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών πολιτικών ο πολιτισμός... Όχι μόνο ως απόλαυση και διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο μας αλλά και ως γνώση και εμπειρία που ανταποκρίνεται χρήσιμα στα κοινωνικά ζητήματα.

 

Η ημερίδα είναι μια τέτοια πρακτική

«Ένιωσα ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ευθύνη όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο τώρα αυτό το αίσθημα συνεχίζει να υπάρχει και μειώνεται ακόμη περισσότερο ο προσωπικός μου χώρος. Ως καλλιτέχνης μπορείς να εκφραστείς προσωπικά να κάνεις δηλώσεις και να τις ανακαλέσεις με ευκολία αυτό που βλέπω εδώ τώρα είναι ότι η ευθύνη και το στρες μεγαλώνει. Όσο πιο καθαρός νιώθεις όσο πιο αληθινός είσαι δεν πρέπει να φοβάσαι» επισημαίνει ο Αλέξης Γεωργούλης.

Ο σωστός  πολιτικός είναι αυτός που είναι ηθικός που μπορεί να αντιληφθεί την κοινωνία στο σύνολο της

«Οι γνώσεις και τα πτυχία χρειάζονται. Ωστόσο το ήθος και η ηθική δεν διδάσκονται στα πανεπιστήμια Αυτός που έχει δύο μεταπτυχιακά δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι σωστός πολιτικός η διαχείριση των θεμάτων έχει να κάνει με την ηθική σου. Ο σωστός  πολιτικός είναι αυτός που είναι ηθικός που μπορεί να αντιληφθεί την κοινωνία στο σύνολο της»

Όταν το τρολάρισμα φτάνει στα όρια του bullying τότε είναι επικίνδυνο

«Η κριτική σε ένα έργο έχει να κάνει  με τα επιχειρήματα πάνω στα θέματα που θες να υπογραμμίσεις και όχι αν κάνεις σαρδάμ ή αν έχεις ανακατωμένα μαλλιά πρώτα πρέπει να βλέπουμε την ουσία.»

Ο πολιτικός με αυτά που κάνει επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων

«Η πρώτη αίσθηση είναι ότι στο θέατρο λες ψέματα. Θα έλεγα ότι ο ηθοποιός ψάχνει πολύ περισσότερο και  πολύ πιο βαθιά την αλήθεια από ότι ο πολιτικός που ψάχνει για λύσεις. Απλώς στη δυσκολία του να είσαι πολιτικός σε σχέση με τον καλλιτέχνη είναι ότι ο καλλιτέχνης ασχολείται και ερευνά πράγματα τα οποία με έναν τρόπο είναι άυλα και προσπαθεί να διαφωτίσει τους θεατές που αν δεν το κάνουνε δεν παθαίνουνε κάτι.
Ο πολιτικός με αυτά που κάνει επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων. Την ώρα που ψηφίζει έναν νόμο αφορά τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων. Ήρθε μια νομοθεσία και κόβουμε τις συντάξεις. Ο κόσμος θα το νιώσει την επόμενη μέρα.

Βέβαια και οι καλλιτέχνες έχουν αίσθημα ευθύνης γιατί αν κάτι περάσει μέσα στη συνείδηση των ανθρώπων περνάει μόνο μέσω της τέχνης και μπει μέσα στον συναισθηματικό του κόσμο αλλάζει και η ζωή του.

Όλοι είμαστε καλλιτέχνες. Ο κόσμος μπορεί όταν εκφράζεται σαν καλλιτέχνης να αλλάξει τον κόσμο

Όραμα - Ένα πανευρωπαϊκό φεστιβάλ αρχαίου δράματος για όλες τις χώρες

«Δεν σκεφτόμουν ποτέ την καλλιτεχνική μου διαδρομή αυτό που ονειρεύομαι και θέλω να το θέσω και σαν θέμα είναι ένα πανευρωπαϊκό φεστιβάλ αρχαίου δράματος για όλες τις χώρες» αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής.

Ο Αλέξης Γεωργούλης υπογράμμισε πως «Όλοι είμαστε καλλιτέχνες.Ο κόσμος μπορεί όταν εκφράζεται σαν καλλιτέχνης να αλλάξει τον κόσμο».

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης με τον Αλέξη Γεωργούλη:

 

Γιάννης Ζουγανέλης

Οι Γιάννης Ζουγανέλης, Σοφία Μουτίδου, Γιώργος Χαρβαλιάς και Νίκος Τρανός μίλησαν στο zougla.gr για την ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Αλέξη Γεωργούλη, για την τέχνη καθώς και για τους καλλιτέχνες που αλλάζουν τον κόσμο.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Σοφία Μουτίδου

Αλέξης Γεωργούλης - Σπυρίδων Συρόπουλος- Γιώργος Χαρβαλιάς

Νίκος Τρανός

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019, 18:07