Η Σύλβια Λιούλιου σκηνοθετεί την παράσταση «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ με την Όλια Λαζαρίδου στο Bios.

Οι δυο καλλιτέχνιδες εκτός από την παράσταση θα παρουσιάσουν και ένα εργαστήριο για τη διαδικασία ανεβάσματος των «Ευτυχισμένων ημερών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα λόγια για το έργο:

Γράφτηκε στα 1960 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Cherry Lane Theater της Νέας Υόρκης στις 17 Σεπτεμβρίου 1961. Το κείμενο του Μπέκετ γραμμένο στα 1960 παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Cherry Lane Theater της Νέας Υόρκης στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 και επιστρέφει έκτοτε διαρκώς σε σκηνικά ανεβάσματα σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν ως «θεατρικό άλυτο». Η Γουίνυ «ενταφιασμένη ως επάνω από τη μέση της», στο κέντρο ενός τύμβου είναι το πρώτο θηλυκό θεατρικό προσωπείο του συγγραφέα που εξαντλεί όλες τις συγγραφικές (του) δυνατότητες στην αναζήτηση μιας γλώσσας του Υποκειμένου. Μια φωνή μονολογεί. Μάταια. Αυτή είναι η ελάχιστη μονάδα μέτρησης της ύπαρξης στα κείμενα του Μπέκετ. Η Γουίνυ μονολογεί και διαρκώς αναζητά μια επιβεβαίωση από τον Γουίλυ πως είναι εκεί και την ακούει. Άρα θα υπάρχει. Άρα θα υπάρχουν.

Η Γουίνυ και ο Γουίλυ, λοξά ιδωμένοι, είναι το ποιητικό δίπολο των «Ευτυχισμένων Ημερών» που συνθέτει την ενότητά του μέσα σ’ έναν χώρο επινοημένο από τον συγγραφέα στην προσπάθειά του να αποτυπώσει «το πιο τρομερό πράγμα που θα μπορούσε να σου συμβεί.» Όμως η Γουίνυ επινοεί διαρκώς τρόπους «για να βγάλει τη μέρα της». Κι όταν νιώθει πως η γη τη ρουφά προς τα κάτω εκείνη τραγουδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου
Δραματουργία: Άγγελος Σκασίλας – Σύλβια Λιούλιου
Σκηνικός Χώρος: Μαρία Παπαδημητρίου

Διανομή:

Γουίνυ: Όλια Λαζαρίδου
Γουίλυ: Νίκος Φλέσσας

Πρεμιέρα: 18 Νοεμβρίου 2016 @ Bios Main

Ένα πρωτότυπο εργαστήριο

Παράλληλα, η Όλια Λαζαρίδου και η Σύλβια Λιούλιου θα πραγματοποιήσουν ένα πρωτότυπο εργαστήριο με τίτλο «9 Ευτυχισμένες Μέρες με τον Μπέκετ» που θα λειτουργεί παράλληλα με τη διαδικασία των προβών, θα «πληροφορείται» απ’ αυτήν. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά αλλά και να συμβάλουν στο ανέβασμα της παράστασης στο πλαίσιο παράλληλων εβδομαδιαίων συναντήσεων – από την έναρξη των προβών έως και την έναρξη των παραστάσεων – συγκροτώντας μια ομάδα «ειδικών» θεατών. Οι «ειδικοί» θεατές θα παρεμβαίνουν στο υλικό που θα τους παρέχεται από την πορεία της πρόβας με τις ιδέες τους, τις γνώσεις τους, την αυθόρμητη απόκριση στα ερεθίσματα που θα έχουν στην διάθεσή τους και με τον τρόπο του που ο καθένας «βλέπει». Φιλική συμμετοχή στο εργαστήριο θα έχει ο Άγγελος Σκασίλας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για το έργο του Μπέκετ.
Διάρκεια εργαστηρίου: Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή 11 Νοεμβρίου. Κάθε Παρασκευή 13.00 -17.00 για 9 συναντήσεις.

Κόστος συμμετοχής: 150.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος μέχρι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Λέξεις- Αφορμές για εβδομαδιαία συνάντηση:

1. Υποκείμενο
2. Ποίηση
3. Παιχνίδι
4. Μάσκα
5. Άρνηση
6. Πειρασμός
7. Φυσική
8. Έρωτας
9. Ενθουσιασμός

Αποστολή βιογραφικού και στοιχεία επικοινωνίας στο seminars@bios.gr.

Bios Main

Πρεμιέρα παράστασης 18 Νοεμβρίου 2016

Έναρξη Εργαστηρίου 16 Σεπτεμβρίου 2016

Bios -Πειραιώς 84, 104 35 Αθήνα

Τηλ: 210 3425335

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης