Έκτακτη παράσταση για την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017, 15:00
Έκτακτη παράσταση για την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Η «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Aνδρέα Κουτσουρέλη, μετά από ένα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων επιστρέφει τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017, στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Δημήτρης Κόκορης, Επίκουρος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και ο Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

«Ασκητική», μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.»

Σημείωμα σκηνοθέτη

Διαβάζοντας την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν.

Βασικός στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία αυτή, μέσω της θεατρικής πράξης, δημιουργώντας έναν «διάλογο» με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Έξι (6) πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του «Ενός». Και οι έξι ανήκουν σε ένα σώμα. Στη φωνή μέσα μας.

Έτσι λοιπόν, μέσω αυτού του «διαλόγου» που αναπτύσσεται μεταξύ τους, αλλά και της λιτής θεατρικής μορφής –αφαιρετικό σκηνικό, μουσικοί ήχοι που υπογραμμίζουν και εκτελούνται από τους ίδιους του ηθοποιούς επί σκηνής– δημιουργήσαμε ένα "τελετουργικό δρώμενο" έχοντας σε προτεραιότητα την προβολή του κειμένου και όχι της εικόνας.

Στο χρονικό διάστημα αυτής της θεατρικής πράξης (1 ώρα), χρέος μας ήταν και είναι, να μην χαθεί τίποτα από τη σκέψη-αγωνία του Καζαντζάκη, έτσι ώστε απευθυνόμενοι στους θεατές να τους προτρέψουμε σε μία βαθύτερη αναζήτηση του κόσμου μέσα μας, της ψυχής, αλλά και της ζωής μας, στη «λιγόστιγμη» πορεία μας.
Αντρέας Κουτσουρέλης

Συντελεστές:

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος

«Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2017
Ώρα έναρξης 21:00
Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 10€

Ώρες λειτουργιάς ταμείων ΚΘΒΕ τη Μεγάλη Εβδομάδα:
Βασιλικό Θέατρο:
Μ. Δευτέρα – Μ. Τετάρτη: 8:30 -21:30
Μ. Πέμπτη 9:00 – 18:00
Μ. Παρασκευή - Μ. Σάββατο - Κυριακή του Πάσχα: Κλειστά

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών:
Τετάρτη: 16:00-21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Μ. Δευτέρα – Μ. Τετάρτη – Μ. Πέμπτη: 10:00-15:30
Μ. Τρίτη: 10:00 – 14:00, 17:30 – 20:00
Μ. Παρασκευή – Μ. Σάββατο: Κλειστά
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017, 15:01