Με 930.000 ευρώ συνολικά για την τριετία 2021-2023, δηλαδή από 310.000 ευρώ κάθε έτος στους φορείς του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, το Υπουργείο Πολιτισμού ανανέωσε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας εντάσσοντας από φέτος στο Δίκτυο αυτό, δύο ακόμη φορείς, το Θεσσαλικό Θέατρο και το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, το Εθνικό Θέατρο ενισχύεται με 90.000 ευρώ (30.000 ευρώ κατ’ έτος), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με 120.000 ευρώ (40.000 ευρώ κατ’ έτος), το Λύκειο Επιδαύρου με 300.000 ευρώ (100.000 ευρώ κατ’ έτος), το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος Ελευσίνας με 90.000ευρώ (30.000 ευρώ κατ’ έτος), το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με 60.000 ευρώ (20.000 ευρώ κατ’ έτος), το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (για το «Φεστιβάλ Φιλίππων») με 90.000 ευρώ (30.000 ευρώ κατ’ έτος), το Θεσσαλικό Θέατρο με 90.000 ευρώ (30.000 ευρώ κατ’ έτος) και το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Μεσσήνης με 90.000 ευρώ (30.000 ευρώ κατ’ έτος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους στο θέατρο μέσω των συμμετεχόντων σχημάτων, τα οποία πραγματοποιούν εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα σε χώρους συνδεδεμένους με το αρχαίο δράμα.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη: «Το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος είναι πλέον ένας αναγνωρισμένος θεσμός, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Προάγει μέσα από προγράμματα ερευνητικού, εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα, σε αρχαία θέατρα, κάθε καλοκαίρι, τη θεατρική τέχνη και ενισχύει τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα του αρχαίου δράματος. Από το 2017 όταν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το καθιέρωσε με πρωτόκολλο συνεργασίας έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο έρευνας και πρακτικής του αρχαίου δράματος, καθιστώντας την χώρα μας, σημείο συνάντησης σπουδαστών δραματικών σχολών, ηθοποιών, σκηνοθετών, θεωρητικών και ερευνητών του θεάτρου απ’ όλο τον κόσμο. Ενισχύουμε για την επόμενη τριετία το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και διευρύνουμε το σχήμα με την ένταξη δύο ακόμη φορέων, με στόχο τη σύνδεση της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς του αρχαίου δράματος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την εξοικείωση ενός ευρύτερου κοινού με το είδος. Μέριμνά μας είναι η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας καθώς και η στήριξη της θεατρικής δημιουργίας σε μια περίοδο οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών όπως η σημερινή».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Το αρχαίο δράμα αποτελεί σημείο αναφοράς της θεατρικής τέχνης διεθνώς. Τόσο ως προς το δραματουργικό του σκέλος όσο και ως προς τη θεματολογία του παραμένει επίκαιρο και ακμαίο. Ανεξάντλητο σε ερωτήματα και αναζητήσεις, δίνει συνεχώς έναυσμα για νέες αναγνώσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές φόρμες παρουσίασης. Στο πλαίσιο αυτό, το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος – ένας αποδεδειγμένα επιτυχημένος θεσμός – συνεχίζει με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συνυπάρξουν καλλιτεχνικά, να συνεργαστούν δημιουργικά, να συμπράξουν ερευνητικά και να εμβαθύνουν στο αρχαίο δράμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τους δύο φορείς που εντάσσονται από φέτος στο Δίκτυο, το μεν Θεσσαλικό Θέατρο σχεδιάζει τη φιλοξενία επιλεγμένων πειραματικών παραστάσεων Αρχαίου Δράματος στα αρχαία θέατρα της Λάρισας, υπό τον τίτλο «Ancient Drama – Landscapes – traumas», με παράλληλη υποστήριξη σεμιναρίων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων.

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, το οποίο πραγματοποιείται από το Δήμο Μεσσήνης από το 2012, παρουσιάζει έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας από μαθητές σχολείων και σπουδαστές θεατρικών ομάδων πανεπιστημίων, κολεγίων και ινστιτούτων από την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα και αλλού. Φέτος, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης