Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Αυγούστου στις  21:30, η Μικρή Επίδαυρος φιλοξενεί την οπερατική περφόρμανς «Έχω μάτια στ’ αυτιά». Μία όπερα του Φρανσίς Πουλένκ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργιά, όπου πρωταγωνιστεί η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη. Στο πιάνο η Μαρία Παπαπετροπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«… Πέντε χρόνια τώρα ζω από σένα,/ περνάω την ημέρα μου περιμένοντάς σε./ Όταν αργείς, νομίζω πως πέθανες, / πεθαίνω όταν σε φανταστώ νεκρό,/ ξαναζώ όταν γυρίζεις / κι ύστερα, όσο είσαι κοντά μου,/ πεθαίνω από τον φόβο μου μη φύγεις…».

Από τα πιο σπαρακτικά έργα για το τέλος του έρωτα και την απόγνωση της εγκατάλειψης. Η ανθρώπινη φωνή, ένας από τους πλέον αγαπημένους μονολόγους στην ιστορία το θεάτρου, γράφτηκε από τον Ζαν Κοκτώ μετά από μία προσωπική ερωτική αποτυχία. Ερμηνεύτηκε από μεγάλες ηθοποιούς και μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Ρομπέρτο Ροσσελλίνι, με πρωταγωνίστρια την Άννα Μανιάνι, ενώ την Ελλάδα έχει παραμείνει σταθμός η ερμηνεία της Έλλης Λαμπέτη, το 1978.

Ο Φρανσίς Πουλένκ, που τον συνέδεε μακροχρόνια φιλία με τον Κοκτώ, συνέθεσε πάνω στην Ανθρώπινη φωνή, μια μονόπρακτη όπερα στην οποία καταφέρνει να διατηρεί τη συναισθηματική ένταση του μονολόγου, κάνοντας μία ομαλότερη προσέγγιση στην προσωπική τραγωδία που ζει η ηρωίδα. Η όπερα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου, σε μια τολμηρή σκηνοθετική σύλληψη από τη Μαρία Πανουργιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε χορευτές-ηθοποιοί, σε ξεχωριστούς τηλεφωνικούς θαλάμους, πλαισιώνουν την κεντρική ηρωίδα, που ερμηνεύει η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, και μας συμπαρασύρουν στη δίνη της αγωνίας και των ονείρων της.

O σκηνικός χώρος αντανακλά όλες αυτές τις ψυχολογικές της διακυμάνσεις, υπό τους ήχους του πιάνου της Μαρίας Παπαπετροπούλου.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Συντελεστές:

Μουσική Francis Poulenc
Λιμπρέτο Jean Cocteau
Μετάφραση Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία Μαρία Πανουργιά
Σύμβουλος δραματουργίας Γιάννης Κωνσταντινίδης
Σκηνογραφία Μυρτώ Λάμπρου
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου
Μουσική προετοιμασία Μαρία Παπαπετροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Παπαδάκης
Βοηθός σκηνογράφου Σωτήρης Μελανός

Ερμηνεύουν Μυρσίνη Μαργαρίτη σοπράνο, Μαρία Παπαπετροπούλου πιάνο

Χορός Στέλλα Βογιατζάκη, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Γιάννης Παπαδόπουλος, ΦιντέλΤαλαμπούκας

Διεύθυνση – Οργάνωση παραγωγής Αναστασία Γεωργοπούλου – ΑνζελίκαΚαψαμπέλη
Εκτέλεση παραγωγής KartProductions – Μαρία Ξανθοπουλίδου

Ευχαριστίες Ιφιγένεια Νταουντάκη, Kωνσταντίνος Σαββάκης

Οι ελληνικοί υπέρτιτλοι προέρχονται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Eυχαριστίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την ευγενική παραχώρηση του χώρου δοκιμών

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου πραγματοποιείται ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.
Για λόγους αποφυγής ταλαιπωρίας και λόγω οδηγιών των υγειονομικών αρχών, παρακαλούμε να προσέλθετε 90΄ πριν την έναρξη.

Εισιτήρια:

ΚΑΝΟΝΙΚΟ 15€, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/65+/ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 10€, ΑΝΕΡΓΩΝ/ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€
στα κεντρικά ταμεία του Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου), στο 210 3272000 και στο http://greekfestival.gr/festival_events/exo-matia-sta-aftia-i-anthropini-foni/

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης