Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 η τιμητική βραδιά για τη σπουδαία ηθοποιό Λήδα Πρωτοψάλτη που διοργανώθηκε από το ΚΘΒΕ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές του τμήματος Θεάτρου αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη της υποκριτικής κατέκλυσαν το Βασιλικό Θέατρο για να παρακολουθήσουν, συμμετέχοντας με ερωτήσεις στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, ευχαρίστησε τη Λήδα Πρωτοψάλτη που τίμησε για πρώτη φορά το ΚΘΒΕ με την παρουσία της και της πρόσφερε τη συλλεκτική αφίσα της πρώτης παράστασης του ΚΘΒΕ «Οιδίπους Τύραννος» που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το 1961.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο – αφιέρωμα στη Λήδα Πρωτοψάλτη το οποίο περιελάμβανε χαρακτηριστικές στιγμές από την 60χρονη διαδρομή της σπουδαίας ηθοποιού στον χώρο της τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την οποία συντόνισε Γιάννης Αναστασάκης, η Λήδα Πρωτοψάλτη αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα παιδικά της χρόνια, για το ξεκίνημα της καριέρας της και την πορεία της στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μετέφερε το κοινό στα παρασκήνια του Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης, μίλησε για τον δάσκαλό της Κάρολο Κουν, αναφέρθηκε στον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Μάνο Κατράκη καθώς και την πολύχρονη συνεργασία της με τη θεατρική εταιρεία «Στοά» και τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Η Λήδα Πρωτοψάλτη μεταφέροντας την εμπειρία της στους νέους ηθοποιούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο, τόνισε: «Ζούμε στην εποχή της ευκολίας, όμως η τέχνη είναι δύσκολη υπόθεση κι απαιτεί σκληρή δουλειά. Η αγάπη του κοινού όλα αυτά τα χρόνια είναι η μοναδική ανταμοιβή του καλλιτέχνη. Όλα τα υπόλοιπα, δόξα, χρήματα, αναγνωρισιμότητα είναι εφήμερα».

Ολοκληρώνοντας, συνόψισε: «To θέατρο απευθύνεται στην ψυχή, στην καρδιά, στο συναίσθημα του θεατή. Ανοίγει ορίζοντες, ακονίζει τη φαντασία. Είναι ανθρωποκεντρική τέχνη, γι’αυτό και της αφιερώθηκα».

Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσινάρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης