Η 30ή Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου ξεκινά στη Χίο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018, 15:14
Η 30ή Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου ξεκινά στη Χίο
Η 30ή Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου -οργανωμένη από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου (ΟΕΘΑ), ξεκινά την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου. Η «Συνάντηση», όπως είναι γνωστός ο θεσμός αυτός στους Αιγαιοπελαγίτες, θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου και εφέτος θα πραγματοποιηθεί στη Χίο με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Χίου. Σε αυτήν θα συμμετέχουν 28 ερασιτεχνικοί θεατρική σύλλογοι από όλο το Αιγαίο.

Εφέτος η «Συνάντηση» γιορτάζει τα τριάντα χρόνια παρουσίας στο θεατρικό γίγνεσθαι του Αιγαίου και στη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα δρώμενα καθιστώντας τη μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού.

Κατά γενική ομολογία έχει καθιερωθεί ως ένας καταξιωμένος θεσμός στο χώρο του Αιγαίου, αποτελεί δε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της ερασιτεχνικής δημιουργίας, αναβάθμισης του επιπέδου ζωής των κατοίκων με την επίδραση της τέχνης του θεάτρου, την προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας του αρχιπελάγους αλλά και της αυτοδύναμης πολιτιστικής ανάπτυξης της περιφέρειας.

Έχει χαρακτήρα επιμορφωτικό και όχι διαγωνιστικό. Στη «Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου» δίνεται η ευκαιρία αλληλογνωριμίας και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των ερασιτεχνών. Παράλληλα δε οι κάτοικοι των νησιών όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο έχουν δυνατότητα να δουν ποιοτικές παραστάσεις δωρεάν.

Η θεσμική αυτή δράση, που πραγματοποιείται εδώ και 30 χρόνια, είχε ξεκινήσει το 1988 στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή 12 θεατρικών σχημάτων από το Αιγαίο. Αποτέλεσε την αφορμή να δημιουργηθούν ή να ανακαινιστούν θεατρικοί χώροι σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, χώροι οι οποίοι παραδόθηκαν εν συνεχεία στις τοπικές κοινωνίες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με αφορμή τη «Συνάντηση», ξεπήδησαν νέα θεατρικά σχήματα στον αιγαιακό χώρο, που με την αγάπη τους, το μεράκι τους για καλλιτεχνική δημιουργία, την επιθυμία για έκφραση, ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες ανακύπτουν.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018, 15:14