Η «Μηχανή Άμλετ» στο Σύγχρονο Θέατρο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2016, 12:14
Η «Μηχανή Άμλετ» στο Σύγχρονο Θέατρο
Το πιο γνωστό και «παράξενο» έργο του Χάινερ Μίλλερ,η«Μηχανή Άμλετ», έργο ορόσημο της μεταμοντέρνας γραφής, ανεβαίνει στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου σε μια ανεξάρτητη παραγωγή που σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Χατζάκης σε ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό σκηνικό που επιμελήθηκε ο Αλέκος Φασιανός.



Η ψευδαίσθηση της κανονικότητας και οι αυταπάτες της μοίρας του Άμλετ με φόντο την ηθική και ανθρωπιστική κατάρρευση ενός ολόκληρου πολιτισμού, παρουσιάζεται στον σπαρακτικό μονόλογο του Χάινερ Μίλλερ υπό την επήρεια…μέθης.

Ο επαναστατικός στοχασμός του Χάινερ Μίλλερ την περίοδο που μετέφραζε τον Άμλετ, οδήγησαν σε μια μηχανή παραγωγής ερωτημάτων και αδιεξόδων.Μια μηχανή πεσιμισμού, ένα νοσταλγικό μοιρολόι στη σοσιαλιστική ουτοπία.Μια σπαρακτική εξομολόγηση του ίδιου του συγγραφέαπουκαταγγέλλει τη ματαιότητα της επανάστασης και υπενθυμίζει τις απογοητεύσεις της ιστορίας.



Το έργο είναι μια συντομογραφία μοτίβων από τον Άμλετ του Σαίξπηρ,σαν ερείπια λόγου«με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης». Της Ευρώπης που καταρρέει και μάταια προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Η προσέγγιση του έργου από τον Γρηγόρη Χατζάκη είναι συμβολική. Η πραγματική έλλειψη νηφαλιότητας του ενός και μόνο ηθοποιού πάνω στη σκηνή, θέλει να αναδείξει την παραμόρφωση που βρίσκεται παντού γύρω μας. Έχοντας χάσει το σημαντικότερο εργαλείο του, τη διαύγεια, ο Βαγγέλης Στρατηγάκος ως απαισιόδοξος Άμλετ, παλεύει να συγκεντρώσει τις σκέψεις του και να σταθεί όρθιος στην κατάσταση που τον τραβάει προς τα κάτω:

«Δεν είμαι ο Άμλετ. Δεν έχω πια ρόλο. Τα λόγια μου δεν έχουν να μου πουν πια τίποτα».

Οι BATArtists παρουσιάζουν:

H Μηχανή Άμλετ του Heiner Muller
με τον Βαγγέλη Στρατηγάκο

Πρεμιέρα:Δευτέρα 16 Μαΐου στις 21.00

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 (μέχρι τις αρχές Ιουνίου)

Τιμή εισιτηρίου: ευρώ10
Διάρκεια παράστασης: 70’

Συντελεστές:

Μετάφραση Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά Αλέκος Φασιανός
Μουσική Βύρων Κατρίτσης
Κοστούμι Βασιλική Σύρμα
Κίνηση Μαρία Καραγεώργου
Επιμέλεια/Κατασκευή Σκηνικών Ζωή Αρβανίτη
Φωτογραφίες/Λήψη Στυλιανός Παπαρδέλας

Σύγχρονο θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη:

O Γρηγόρης Χατζάκης είναι απόφοιτος του International Baccalaureate της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου και της Σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γ. Αρμένη. Ασχολείται με τη σκηνοθεσία, την υποκριτική και τη συγγραφή θεατρικών/κινηματογραφικών έργων και μυθιστορημάτων, ενώ μέχρι σήμερα έχει σκηνοθετήσει 24 θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «ο Πατέρας»του Α. Στρίντμπεργκ, «Τα Φτερά του Ερωτα» των WimWenders,PeterHandke, «Ψυχώσεις» του Αντώνη Πέρη, «Rebeeecca» του Γρηγόρη Χατζάκη και «Κάσπαρ Χάουζερ: Η Ιστορία Ενός Ανθρώπου» των Δημήτρη Βαρβαντάκη και Γρηγόρη Χατζάκη.

Δείτε το τρέιλερ:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2016, 12:14