Η τολμηρή θεατρική παράσταση «Η Σέξτον και τα Κογιότ» επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Πολυχώρο Vault συστήνοντας για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τη μεγάλη Αμερικανίδα ποιήτρια Αν Σέξτον.

Η Σέξτον. Η ποιήτρια. Η Άννα. Η γυναίκα. Ένα έργο για την κόρη που έγινε μητέρα, για τη μητέρα που έγινε νοικοκυρά, για τη νοικοκυρά που έγινε ποιήτρια, για την ποιήτρια που έγινε καπνός. Μια παράσταση για τις γυναίκες που παντρεύονται σπίτια και τους άντρες που μπαίνουν με τη βία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν ξέρω τι να κάνω τα χείλη μου».

«Φίλα με».

Άννα, Νάνα, Μάνα. Τρεις καρδιές που χτυπούν στο σώμα κάθε γυναίκας. Τρεις γυναίκες που όταν δεν ερωτεύονται η μία την άλλη, ξεσκίζουν η μία την άλλη. Η Αν Σέξτον τα έκανε όλα ανάποδα. Πρώτα παντρεύτηκε, μετά ερωτεύτηκε. Πρώτα έγραψε, μετά διάβασε. Πρώτα πέθανε, μετά έζησε. Όπως κάθε άνθρωπος που πρώτα ονειρεύεται και μετά κοιμάται. Που πρώτα πέφτει και μετά σηκώνεται. Τα Κογιότ είναι πολλά, η Σέξτον είναι μία. Τα Κογιότ πεινάνε για σάρκα, η Σέξτον διψάει για αίμα. Το μελάνι τρέχει. Η Αν Σέξτον ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε, έκανε δύο παιδιά, δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας, έχασε το μυαλό της, κέρδισε το Pulitzer, ήπιε πολύ, χάρηκε λίγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύεις, Άννα;»

«Πιστεύω».

«Σε τι;»

«Στα όνειρα».

Άραγε πόσο όνειρο είναι το αμερικανικό όνειρο και πόσο αμερικανικό είναι το όνειρο της σοφίας;

«Η Σέξτον και τα Κογιότ». Ένα έργο από ποίηση και ζωή.

*Το θεατρικό έργο «Η Σέξτον και τα Κογιότ» κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Σοκόλη.

Λίγα λόγια για την Αν Σέξτον

Η Αν Σέξτον (1928-1974) ξεκίνησε να γράφει στα τριάντα της και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες ποιήτριες της Αμερικής και του 20ού αιώνα παγκοσμίως. Γεννήθηκε το 1928 στο Νιούτον της Μασαχουσέτης, μεγάλωσε σε μια τυπική αστική βοστονέζικη οικογένεια, σε ένα περιβάλλον αυστηρό και προβληματικό. Ο πατέρας της την κακοποιούσε και η μητέρα της, ψυχρή, επικριτική, ανταγωνιστική, την καταπίεζε. Καταφύγιο έβρισκε στη θεία της, το πιο αγαπητό πρόσωπο της παιδικής της ηλικίας. Η Σέξτον, έφηβη, είδε τη θεία της να οδηγείται βίαια στο ψυχιατρείο κι αυτή η εικόνα την σημάδεψε για πάντα.

«Από πολύ νεαρή ηλικία, η Αν έπασχε από βαριά κλινική κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό. Παρότι παντρεύτηκε και έφερε στον κόσμο δύο κόρες, η Αν δεν κατάφερε ποτέ να συνδεθεί με τους δικούς της ανθρώπους. Οι κοντινές σχέσεις υπήρξαν από τη μια επιθυμητές και από την άλλη αποτελούσαν ένα πεδίο που κατακερμάτιζε την Αν», σημειώνει ο κλινικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Βασίλης Ορλιακλής και συνεχίζει «Η πρώτη της κατάρρευση συνέβη το 1954 και η δεύτερη έναν χρόνο αργότερα. Στην πραγματικότητα, η συγγραφή ποίησης είχε προταθεί στην Αν ως ένας πιθανός ψυχοθεραπευτικός δρόμος, ως ένα δημιουργικό αντίδοτο στην κατάθλιψή της».

Η ποίηση της Σέξτον είναι ερωτική, αναπάντεχη, εξομολογητική, πότε κραυγή πότε ψίθυρος. Η Σέξτον αιφνιδιάζει τον αναγνώστη όπως αιφνιδίαζε τους φίλους, τους συγγενείς, τους θαυμαστές της με τις συνεχείς απόπειρες αυτοκτονίας. Ήταν μια πανέμορφη γυναίκα που δεν άντεξε την ασχήμια του κόσμου. Η Σέξτον πλήρης βραβείων αλλά όχι ημερών αυτοκτόνησε σε ηλικία μόλις 46 ετών.

«Η Σοφία Καψούρου», γράφει ο Βασίλης Ορλιακλής, «βαθιά γνώστρια τόσο της Αν Σέξτον όσο και του ανθρώπινου ψυχισμού, μας δώρισε το θεατρικό έργο “Η Σέξτον και τα Κογιότ”, για το οποίο στα σίγουρα η Σέξτον θα ένιωθε μεγάλη περηφάνια. Γραμμένο με αληθινότητα, αμεσότητα, ουσιαστικότητα, μεγάλη αγάπη και γενναιότητα, μας μεταφέρει στους βυθούς του πόνου που όλοι μας κουβαλάμε».

Συντελεστές:

Τίτλος έργου: Η Σέξτον και τα Κογιότ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Σοφία Καψούρου

Εικαστικός χώρος – επιμέλεια κοστουμιών: Δέσποινα Βιλλιώτη
Μουσική – Σχεδιασμός ήχου: Dance with Invisible Partners
Φωτισμοί – Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Μπαρούχου
Συνεργάτης Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής: Βασίλης Ορλιακλής
Trailer: Νικήτας Χάσκας
Παραγωγή: Vault

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Σοφία Καψούρου, Μαρία Σωτηριάδου, Όλγα Τσαρσιταλίδη.

Ημέρες παραστάσεων:

Σάββατο στις 18:15 & Κυριακή στις 21:00
Από Σάββατο 13 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018
Διάρκεια: 100′ (χωρίς διάλειμμα)
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Προπώληση: 8 ευρώ
Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 8 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Πολυχώρος Vault Theatre Plus
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης