ΥΠΠΟΑ: Στις δικαστικές αρχές ο φάκελος

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Απριλίου 2020, 10:54
ΥΠΠΟΑ: Στις δικαστικές αρχές ο φάκελος

Ο πλήρης φάκελος του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη αποστέλλεται στις αρμόδιες διαχειριστικές, ελεγκτικές, ανακριτικές και δικαστικές αρχές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για αναληθείς ισχυρισμούς, σκόπιμη παρερμηνεία των δεδομένων και απειλές με τις οποίες «η κ. Ζορμπά επιχείρησε να απαντήσει στην υπ' αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΕΑΜ/ΤΔΕΑΜΑΚ/136576/93045/392/207/16-3-2020 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, με την οποία ΔΕΝ επανέρχεται η εταιρεία "IknowHow" στο υποέργο "Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων" -στο πλαίσιο του έργου "Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων"- δεδομένου ότι η σύμβαση με την εταιρεία έχει ήδη λήξει προ πολλού και δεν είναι ενεργή».

«Αντίθετα, με την ως άνω απόφαση της υπουργού, συγκροτείται τριμελής επιτροπή από έμπειρα στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με έργο της, εντός δύο μηνών, την εκκαθάριση της σύμβασης και την εισήγηση για επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία IknowHow» επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η τ. υπουργός κ. Ζορμπά ισχυρίστηκε ότι απέστειλε "πλήρως τεκμηριωμένο φάκελο εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου στο Ελεγκτικό Συνέδριο", πράγμα που δεν επιβεβαιώνεται σήμερα από καμία υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ».

«Ακόμη και αν είχε αποσταλεί, αφορά προφανώς στον έλεγχο που η τ. υπουργός ήθελε να ασκήσει στους προηγούμενους υπουργούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν των υπουργικών αποφάσεων φέρουν την υπογραφή τους.

Σημειώνεται ότι η μεν διαδικασία του διαγωνισμού για το επίμαχο έργο έγινε τον Δεκέμβριο 2014, αλλά η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη τον Οκτώβριο 2015 από τον τ. υπουργό Α. Μπαλτά. Δηλαδή, μεσολάβησε ικανός χρόνος για να ελεγχθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός εφόσον δεν συμφωνούσε η τότε κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε» αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού.

«Η τριμελής "επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υψηλού κύρους, προκειμένου να αποφανθεί με πόρισμά της σχετικά με τις κυρώσεις", που συγκροτήθηκε με απόφαση της τ. υπουργού κ. Ζορμπά, στις 22.5.2019, αφορούσε σε αντικείμενο άλλου έργου. Επί πλέον η επιτροπή δεν παρέδωσε κανένα πόρισμα μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας που είχε τεθεί με την απόφαση συγκρότησής της.

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε μεν παράταση δύο ετών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο αλλά με συγκεκριμένους όρους. Κύρια προϋπόθεση ήταν η εκκαθάριση της σύμβασης του αναδόχου IknowHow. Η τ. υπουργός όχι μόνο δεν έκανε καμία ενέργεια προκειμένου να εκκαθαριστεί η σύμβαση και να επιβληθούν κυρώσεις στον ανάδοχο, αλλά αγνόησε και τις τεκμηριωμένες έγγραφες πιέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ» σημειώνει επίσης στην ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ και καταλήγει:

«Επομένως, ο πλήρης φάκελος του έργου "Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων" με εντολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη αποστέλλεται στις αρμόδιες διαχειριστικές, ελεγκτικές, ανακριτικές και δικαστικές αρχές για τις περαιτέρω ενέργειες τους».

Απάντηση της Μ. Ζορμπά σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ για το ζήτημα της εταιρείας I KNOW HOW

Σχετικά με χτεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάδοχο εταιρεία το έργου “ Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μουσείων”, η τ. Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά έδωσε απάντηση, με τίτλο “ Το σκάνδαλο, η υποκρισία και οι συκοφαντίες της κ. Μενδώνη για το ΕΣΠΑ”. Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

«Διαστρεβλώνοντας και αποσιωπώντας τα πραγματικά περιστατικά, το υπουργείο Πολιτισμού εξαπολύει κακοήθεις και αβάσιμες κατηγορίες, προσπαθώντας να θολώσει το τοπίο σε σχέση με την έκπτωση, εκ μέρους μας, και την εργώδη προσπάθεια επαναφοράς, εκ μέρους της νυν υπουργού, της αναδόχου εταιρείας του έργου «Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» του ΥΠΠΟΑ. Ενός έργου που εξάντλησε τα όρια επανειλημμένων παρατάσεων και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από την ανάδοχη εταιρεία, γι’ αυτό και εκδόθηκε σε βάρος της η απόφαση της έκπτωσης.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση που υπέγραψε η κ. Μενδώνη ελάχιστη σχέση έχει με τις εξηγήσεις που μηχανεύεται το Δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Προκειμένου να καλύψει την επίμονη προσπάθειά της η υπουργός, αποσιωπά το κρίσιμο και μείζον: ότι α) στείλαμε την υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με πλήρως τεκμηριωμένο φάκελο εκ μέρους των υπηρεσιών του υπουργείου β) καταθέσαμε όλα τα στοιχεία στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών γ) συγκροτήσαμε τριμελή Επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υψηλού κύρους, προκειμένου να αποφανθεί με πόρισμά της σχετικά με τις κυρώσεις, ως οφείλαμε. δ) διασφαλίσαμε διετή παράταση του έργου (έως τις 30.11.2020), ώστε αυτό να ολοκληρωθεί με νέο διαγωνισμό ε) ότι δεν "εκκαθαρίζει" από μόνος του μια σύμβαση ο εκάστοτε υπουργός, ούτε επιβάλλει από μόνος του περαιτέρω "κυρώσεις", αλλά κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής.

Αποσιωπά η υπουργός επίσης ότι η ίδια επί 8 ολόκληρους μήνες καθυστερούσε τις διαδικασίες που είχαμε δρομολογήσει προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια του έργου και να μην χαθεί το ΕΣΠΑ και τις οποίες όφειλε, με τη σειρά της, να παρακολουθήσει και να συντονίσει. Να θυμίσουμε στην υπουργό, όμως όσα θέλει να ξεχνά: ότι το Νοέμβριο 2018, οπότε και κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρεία I KNΟW HOW, κατόπιν εισήγησης και της ανώτερης διοικητικής ιεραρχίας του Υπουργείου, διασφαλίστηκε ταυτόχρονα και διετής παράταση του έργου (έως τις 30.11.2020), ώστε αυτό να ολοκληρωθεί με νέο διαγωνισμό. Ας δώσει η ίδια τις πολλές απαντήσεις που απαιτούνται όσον αφορά τα ερωτηματικά που δημιουργεί το σύνολο των χειρισμών της και το χρονικό κενό που παρατηρείται, αφού κόπτεται για τη νομιμότητα, που δυστυχώς με την πρόσφατη απόφασή της θέτει εν αμφιβόλω.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Διαγωνισμός του επίμαχου Υποέργου "Ανάπτυξη Εφαρμογών" πραγματοποιήθηκε επί των ημερών της, στις 25.08.2014, βάσει της από 18.06.2014 Υ.Α. (ΑΔΑ: ΒΣΡΡΓ-3ΥΒ). Ακολούθησαν προδικαστικές προσφυγές από τις συμμετέχουσες εταιρείες και προκρίθηκε στην επόμενη φάση μία εξ αυτών (IKNOWHOW Πληροφορική ΑΕ) με την από 29.12.2014 Υ.Α. (ΑΔΑ: ΩΗΒ7Γ-ΣΕΘ), δηλαδή με την υπογραφή του πρώην Υπουργού κ. Τασούλα και τη δική της συνυπογραφή και όχι του κ. Μπαλτά που δεν ήταν καν υπουργός τότε. Ακολούθησε η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τις εταιρείες και μετά την παραίτησή τους από αυτά και τις σχετικές προσυμβατικές διαδικασίες, το ΥΠΠΟΑ προχώρησε σε Υπογραφή Σύμβασης στις 05.10.2015 με την εταιρεία. Η σύμβαση είχε διάρκεια 11 μήνες και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως 05.09.2016. Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η σύμβαση με τον ανάδοχο έληξε στις 05.02.2017 και όχι επί θητείας μου, όπως αναληθώς επίσης ισχυρίζεται η υπουργός. Ωστόσο, καθώς ο Ανάδοχος ΔΕΝ είχε καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο, ακολούθησε εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης για καταγγελία της σύμβασης τον Μάιο του 2017 και εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση με προθεσμία τρίμηνης θεραπείας συγκεκριμένων παραδοτέων από τον Ανάδοχο στις 18.10.2017 (ΑΔΑ: Ω8ΡΩ4653Π4-9ΘΖ) η οποία έληξε τον Ιανουάριο του 2018. Αλλά ούτε και σε αυτήν την προθεσμία τελικά συμμορφώθηκε ο Ανάδοχος, με αποτέλεσμα την κήρυξή του εντέλει ως εκπτώτου.

Όσο και αν θέλει η κ. Μενδώνη να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, το ποιος ακριβώς κληροδότησε σε ποιον και με ποιον τρόπο τα αμαρτωλά ψηφιακά έργα του ΥΠΠΟΑ, το έχει ήδη κρίνει η ίδια η πραγματικότητα.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο σεβασμός του δημοσίου συμφέροντος δεν είναι ζήτημα πρόσκαιρων εντυπώσεων αλλά μια σταθερή και συνεπής στάση. Αυτήν θα χρειαστεί να αποδείξει ότι διαθέτει η υπουργός σε σχέση με την παρούσα υπόθεση στο άμεσο μέλλον. Κυριακή κοντή γιορτή.»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 11 Απριλίου 2020, 10:54