«Ιστορία του πρίγκιπα της Κούμπα Τάντι» στο Θέατρο Αθηνών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, 11:36
«Ιστορία του πρίγκιπα της Κούμπα Τάντι» στο Θέατρο Αθηνών
Το έργο «Ιστορία του Πρίγκιπα της Κούμπα Τάντι» του Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολτ Λεντς ανεβαίνει στο Θέατρο Αθηνών σε σκηνοθεσία της Σοφίας Φιλιππίδου από τις 7 έως τις 29 Μαΐου 2018.

Μια άγρια κωμωδία του ιδιοφυούς Λεντς, που μαζί με τον Γκαίτε, υπήρξε από τους κεντρικούς δημιουργούς του κινήματος «Sturm und Drang» (Θύελλα και Ορμή), των αρχών της δεκαετίας 1770.
Ο επαναστάτης συγγραφέας και γιατρός Γκέορκ Μπύχνερ, σε μια επιστολή στους γονείς του, τον Οκτώβριο του 1885, γράφει: «Έχω συγκεντρώσει κάθε λογής ενδιαφέρουσες σημειώσεις, γύρω από κάποιο φίλο του Γκαίτε, έναν κακότυχο ποιητή Λεντς, που έζησε εδώ, την ίδια εποχή μ’ εκείνον και που κατέληξε μισότρελος» {…}.Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολτ Λέντς γεννιέται στις 23 Ιανουαρίου στο σημερινό Τσέσβαν της Λετονίας. Ο πατέρας του ήταν πάστορας και υπέρμαχος του πιετισμού. Το 1768 εγγράφεται στην θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Πρωσίας, αλλά προτιμά την ενασχόληση με την συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και την μουσική. Παρακολουθεί μαθήματα του Ιμάνουελ Καντ περί λογικής και μεταφυσικής και μελετά φιλοσοφία του Διαφωτισμού.

Το 1771 φτάνει στο Στρασβούργο όπου συναντά τον Γκαίτε, τον οποίο αποκαλεί «αδελφό» και «δεύτερο εγώ». Υπό την επιρροή του Γκαίτε, θα εξελιχθεί σε κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο του λογοτεχνικού κινήματος Sturm und Drang.

Το 1776 κάτι θα προκαλέσει την δυσαρέσκεια του Γκαίτε, ο οποίος θα κινήσει τη διαδικασία αποπομπής του από την Βαϊμάρη. Με την εκδίωξη από την Βαϊμάρη, ο Λεντς δεν υφίσταται μόνο κοινωνική, αλλά κυρίως ψυχολογική ήττα.

Το 1778 επισκέπτεται τον ευσεβή πάστορα Όμπερλιν στο Βάλντερσμπαχ της Αλσατίας. Έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται οι πρώτες νευρικές κρίσεις.

Από τον Ιούλιο του 1781 εγκαθίσταται στην Μόσχα. Οι κρίσεις σχιζοφρένειας εντείνονται.
Το πρωί της 24 Μαΐου τον βρίσκουν νεκρό σε κάποιο δρόμο της Μόσχας. Τα αίτια του θανάτου και ο τόπος ταφής παραμένουν άγνωστα...Υπόθεση του έργου:

Ο Λοχαγός Μπίντερλιγκ φιλοξενεί στο Νάουμπουργκ έναν φίλο του με το όνομα Ιππότης Χαμαιλέων.
Οι δύο τους θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα οικονομικό πακέτο. Ο Χαμαιλέων κρύβεται, γιατί έχει πυροβολήσει έναν άλλο Ιππότη. Ένας Καλμούκος Πρίγκιπας με το όνομα Τάντι - κάνοντας τουρνέ στην Ευρώπη - σταματά στο Νάουμπουργκ.

Ο Λοχαγός Μπίντερλιγκ ανακοινώνει - εκτός των άλλων - στην γυναίκα του, πως έρχεται ένας παλιός του φίλος ο Τσοπφ, που είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του γιου της. Η γυναίκα του κυρία φον Μπίντερλιγκ αγανακτεί.

Η Βιλχελμίνε, η κόρη τους, έχει τώρα δύο γαμπρούς που της ζητούν το χέρι, τον Χαμαιλέοντα και τον Πρίγκιπα. Ποιον θα πάρει; Και οι δύο είναι όμορφοι και πλούσιοι. Οι γονείς της την αφήνουν να διαλέξει. Μετά από διλήμματα η Βιλχελμίνε ερωτεύεται και παντρεύεται τον Πρίγκιπα Τάντι. Όμως ο Τσοπφ ισχυρίζεται πως ο πρίγκιπας είναι αδελφός της και πως αυτός ο ίδιος ήταν που πήρε κάποτε το μικρό αγόρι στον πόλεμο, όταν οι γονείς δεν μπορούσαν να το σέρνουν μαζί τους, και το πήγε στη Σμύρνη. Από το ταξίδι στην Ανατολή, ο νέος δεν γύρισε ποτέ πίσω...

Μετάφραση, Σκηνοθεσία:
Σοφία Φιλιππίδου
Συνεργάτης μετάφρασης: ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ ΧΟΧ

Παίζουν με σειρά εμφάνισης

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ
ΒΑΣΙΑ ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΜΙΧΑΗΛ ΤΑΜΠΑΚΑΚΗΣ
ΕΛΕΝΑ ΜΕΓΓΡΕΛΗ
ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΚΗΣ ΔΗΜΑΣ
ΤΑΤΙΑΝΑ
ΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
ΧΑΡΗΣ ΜΠΟΣΙΝΑΣ

Στον ρόλο του Παλιάτσου ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Σε ρόλο έκπληξη η Σοφία Φιλιππίδου

Σκηνικά, Κοστούμια, Κίνηση: ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
Μουσική και τραγούδια: ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΚΛΗ
Τραγουδάει και παίζει πιάνο ο ΟΥΣΙΚ ΧΑΝΙΚΙΑΝ
Βοηθός ενδυματολογικού: ΜΑΓΔΑ ΚΑΛΟΡΙΤΗ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΤΖΑΒΙΝΟΣ
Βοηθός για τα σκηνικά & τα κοστούμια: ΑΝΤΖΕΛΙΚΑ KATΣA
Τη σκηνή του μασκέ πάρτι χορογράφησε
ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος
Παραγωγή: Τ3ΧΝΗ
Διευθυντής παραγωγής: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
Photo: ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ
Artwork: ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΡΑΣΧΗΣ

Θέατρο Αθηνών
Βουκουρεστίου 10.
ΤΗΛ: 21 0331 2343
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 9 ΚΑΙ 30
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 7 Μαΐου
Τελευταία παράσταση Τρίτη 29 Μαΐου
Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων 15, φοιτητικό, ανέργων 10, ατέλεια 5
Προπώληση viva.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, 11:43