Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Κάμερα- Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα έργο που το μικραίνει κανείς αν πει ότι είναι απλώς επίκαιρο. Άλλωστε εγώ δεν ανεβάζω τέτοιου είδους επίκαιρα έργα. Δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει στην τέχνη το αν είναι επίκαιρη και αν καθρεφτίζει με έναν τρόπο την πραγματικότητα. Αναζητώ άλλα πράγματα πιο προσωπικά που προσπαθώ να τα κάνω προσωπικά και για τους θεατές μου μέσα από τη δική μου ματιά και των συνεργατών μου.» τόνισε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο zougla. gr με αφορμή τη σκηνοθεσία της στην παράσταση «1984».

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μια νέα ταλαντούχα σκηνοθέτις, κλείνοντας 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, μπήκε δυναμικά και στη νέα θεατρική σεζόν με το προφητικό έργο του Τζωρτζ Όργουελ«1984» που αποτελεί σταθμό για την πολιτική σκέψη του 20ού αιώνα. To έργο παρουσιάζεται από τον Δεκέμβριο με μεγάλη επιτυχία στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου.

Η πολυτάλαντη καλλιτέχνις αναφερόμενη στις ιδιαιτερότητες του έργου και της παράστασης επεσήμανε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πραγματικά έγινε ένα τεράστιο μπαμ εφέτος με το 1984… Έχει υπάρξει μια αναζωπύρωση ενδιαφέροντος που δεν τη φανταζόμασταν δύο χρόνια πριν όταν συλλάβαμε την ιδέα να κάνουμε την παράσταση…Είναι μια πιστή διασκευή στο πνεύμα του βιβλίου… Με συγκινεί το ότι ενώ περιγράφεται ένα απολυταρχικό καθεστώς με τεράστια ικανότητα να διεισδύει στη ζωή των πολιτών υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί και ξεφεύγει έστω και για λίγο και πάει κόντρα σε αυτό που είναι η νόρμα.
Με συντάραξε το γεγονός ότι μπροστά στην απειλή του πόνου και του τρόμου αυτός ο άνθρωπος λυγίζει…

Είναι ένα έργο που αν δεν είσαι απόλυτα ειλικρινής απέναντι του κινδυνεύει να φανεί κάπως γραφικό.

Είναι μια δύσκολη παράσταση που απαιτεί τεράστια ψυχικά αποθέματα από τους ηθοποιούς που παίζουν.»

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ερωτώμενη για τις αντιδράσεις των θεατών και τις σκηνές βίας υπογράμμισε:

«Έχει γίνει πολλή μεγάλη συζήτηση γιατί επιλέξαμε έναν τέτοιο δρόμο…Αν κάποιος ξέρει το βιβλίο καταλαβαίνει ότι δεν γίνεται αλλιώς γιατί αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα που περιγράφεται από τον Όργουελ…Είναι μια σηνή που είναι γραμμένη για να ενοχλεί.
 
Αν εμείς κάναμε σήμερα μια παράσταση συμβατικής αντιμετώπισης ως προς τη βία θα ήμασταν ανειλικρινείς όχι μόνο απέναντι στη γενιά μας αλλά και απέναντι στα νοήματα του Όργουελ…Θέλω να προσφέρω στους θεατές μια εμπειρία που θα τους φωτίσει  και κάποιες πτυχές δικές τους.»

Επιπλέον αναφέρθηκε στα μελλοντικά της σχέδια.
 
Δείτε το βίντεο:

Στους κεντρικούς ρόλους ο Αργύρης Πανταζάρας (Ουίνστον Σμιθ), ο Νίκος Κουρής (Ο’Μπράιεν) και η Λένα Δροσάκη (Τζούλια). Η παράσταση ανεβαίνει στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, στη νέα διασκευή των Ρόμπερτ Άικι και Ντάνκαν Μακμίλαν, η οποία γνωρισε θριαμβευτική επιτυχία στο Λονδίνο και σε παγκόσμια περιοδεία, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το έργο θα παίζεται έως την Κυριακή 9 Απριλίου.

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης