«Η κανονικότητα σηματοδοτεί την εσφαλμένα εκληφθείσα ασφάλεια, το βόλεμα στον καναπέ, την εξασφάλιση των ομολόγων στην τράπεζα. Όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, ζωή είναι αυτό που συμβαίνει όταν εμείς κάνουμε άλλα σχέδια…Μια αρρώστια, μια φυσική καταστροφή, ένας πόλεμος μας φέρνει μπροστά στη φθαρτότητα και την αβεβαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Μόνο μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε απέναντι σε αυτούς τους φόβους. Αλλά το «μαζί» απαιτεί σεβασμό στη γνώμη του άλλου, αποδοχή της διαφορετικότητας του καθενός, συγκράτηση του εγωισμού μας. Αυτό επιδιώκουμε να προσφέρουμε μέσα από το δικό μας θέατρο» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο ψυχίατρος και σκηνοθέτης Λάμπρος Γιώτης με αφορμή την παράσταση του «Κατά τ’ άλλα, καλά» στον Παλμό, στην πλατεία Κοτζιά.

Πρόκειται για μια παράσταση που φτιάχνουμε όλοι εμείς…Η Ομάδα Θεάτρου Playback Ψ είναι έτοιμη να παίξει στη σκηνή τις δικές σας ιστορίες από το χτες, το σήμερα, το μετά… και επιστρέφει με την παράσταση «Κατά τ’ άλλα, καλά» – από την Κυριακή 8 Μαρτίου και για οκτώ Κυριακές στον Παλμό, στην πλατεία Κοτζιά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια είναι η δική σας θέση μέσα στην «κανονικότητα» των ημερών; Πιστεύετε ότι οι ομάδες μπορούν να γράψουν ιστορία;

Η φράση «επιστροφή στην κανονικότητα» έχει μια καθαρά πολιτική διάσταση στις μέρες μας, για να μην πω κομματική. Η κανονικότητα σηματοδοτεί την εσφαλμένα εκληφθείσα ασφάλεια, το βόλεμα στον καναπέ, την εξασφάλιση των ομολόγων στην τράπεζα. Όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, ζωή είναι αυτό που συμβαίνει όταν εμείς κάνουμε άλλα σχέδια…Μια αρρώστια, μια φυσική καταστροφή, ένας πόλεμος μας φέρνει μπροστά στη φθαρτότητα και την αβεβαιότητά της ανθρώπινης ύπαρξης. Μόνο μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε απέναντι σε αυτούς τους φόβους. Αλλά το «μαζί» απαιτεί σεβασμό στη γνώμη του άλλου, αποδοχή της διαφορετικότητας του καθενός, συγκράτηση του εγωισμού μας. Αυτό επιδιώκουμε να προσφέρουμε μέσα από το δικό μας θέατρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητάτε από τους θεατές να ανοίξουν την ψυχή τους και να καταθέσουν μια ιστορία τους προσωπική ενώπιον κοινού. Μετά αυτό γίνεται θεατρική πράξη. Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία αυτή για τους θεατές που έχουν συνηθίσει μόνο να βλέπουν ιστορίες άλλων και όχι τις δικές τους;

Είναι μια πρόκληση. Εδώ χρειάζεται να απαντήσουμε στο ερώτημα «κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ακούσουμε, που αξίζει να τη δούμε στη σκηνή;». Η δική μας ομάδα λέει ναι. Ο φόβος του κάθε ατόμου στο να εκθέσει μια προσωπική του ιστορία είναι ο τρόπος που θα την αντιμετωπίσουν οι άλλοι. Η κόλασή μας είναι οι άλλοι, όπως έχει πει ο Σαρτρ. Εμείς πάμε να αποδείξουμε ότι οι άλλοι δεν είναι πάντα η κόλασή μας.

Πρόσφατα ταξιδέψατε στην Ινδία. Ποια είναι η εμπειρία σας απ΄αυτό το ταξίδι σε σχέση πάντα με το Playback Ψ.

Το ταξίδι της θεατρικής μας ομάδας έγινε στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Θεάτρου Playback για τον εορτασμό της διαφορετικότητας (Celebrating Diversity), που έλαβε χώρα στην Ινδία, στην πόλη Bengaluru, 4-8 Δεκεμβρίου 2019. Ανάμεσα σε 400 συνέδρους από 43 χώρες, η ομάδα «Playback Ψ» έβαλε τη δική της σφραγίδα μέσα από μια θεατρική παράσταση, καταθέτοντας την εμπειρία και αφοσίωσή της στο θεατρικό αυτό είδος. Το είδος αυτό επινοήθηκε από τον Jonathan Fox και τους συνεργάτες του στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία 1970, ο οποίος ήταν παρών στο συνέδριο και τίμησε την ομάδα με την παρουσία του στην παράσταση. Συναναστραφήκαμε καλλιτέχνες από διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια, δημιουργώντας ένα δίκτυο ανταλλαγής μεθόδων και τεχνικών στο είδος ενός Θεάτρου Κοινότητας. Ακούσαμε αφηγήσεις από ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο της ινδικής κοινωνίας, έξω από όποια θρησκευτική κάστα, τους λεγόμενους «ανέγγιχτους», από πολιτικοποιημένους στο φοιτητικό κίνημα του Hong Kong, από γυναίκες θύματα κακοποίησης στη Χιλή, από transgender άτομα που μάχονται για την αποδοχή τους και είδαμε αναπαραστάσεις των ιστοριών τους. Γνώσεις και βιώματα που μεταφέραμε στην εκπαίδευση της Εταιρείας Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» (www.palmos.info), στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί η πρώτη στη χώρα μας αναγνωρισμένη σχολή (Greek School of Playback Theatre) από το Διεθνές Κέντρο Θεάτρου Playback της Νέας Υόρκης.

Θέλετε να μας συστήσετε τον Παλμό;

Ο Παλμός είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστάθηκε πριν 16 χρόνια με σκοπό την έρευνα, μελέτη και παραγωγή δραστηριοτήτων στον χώρο του θεραπευτικού θεάτρου. Δραματοθεραπεία, ψυχόδραμα, ομάδες αυτογνωσίας, θεατρικό εργαστήρι για ερασιτέχνες, παραγωγή παραστάσεων από επαγγελματίες ηθοποιούς είναι μερικές από τις δράσεις της ομάδας στην εταιρεία αυτή.

Μια από τις κεντρικές δραστηριότητες της Εταιρείας είναι το Θέατρο Playback, η εκπαίδευση σε αυτό και οι παραστάσεις που διοργανώνει.

Το κοινό σας από ποιους αποτελείται; Ανθρώπους που έχουν ανάγκη να μιλήσουν, ανθρώπους που έχουν περιέργεια να δουν τι γίνεται στον Παλμό κάθε Κυριακή; Θεατρόφιλους που ψάχνονται αλλιώς;

Το κοινό είναι πάντα μια έκπληξη. Ποτέ δεν ξέρουμε ποιος, ποια, ποιο θα έρθει και με τι κίνητρο. Όπως και στο θέατρο γενικά. Το Playback δεν είναι θεραπεία. Είναι μια παράσταση. Ανοικτή για όλους αυτούς που προαναφέρονται, αλλά και για κάθε άλλο άτομο που θέλει να γευτεί αυτήν τη θεατρική εμπειρία.

Επιλέγετε να κάνετε περιορισμένες εμφανίσεις κάθε χρόνο; Γιατί όχι ολόκληρη θεατρική σεζόν;

Το Θέατρο Playback είναι ένα απαιτητικό θεατρικό είδος που θέλει ιδιαίτερη και μακρόχρονη προετοιμασία από τους συντελεστές καλλιτέχνες που το απαρτίζουν – ηθοποιούς, μουσικούς, φωτιστές, εικαστικούς.

Χρειάζεται χρόνος για πρόβες, για να συνδεθούν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους μέσα από δικές τους ιστορίες, να ασκήσουν τα τεχνικά τους μέσα, να επινοήσουν μια θεατρική πρόταση στο καινούργιο που συμβαίνει στην καθημερινότητα. Χρειάζεται να γίνουμε ομάδα εμείς μέσα από τις δικές μας ιστορίες προτού προτείνουμε την ομαδικότητα στους άλλους. Και αυτό έχει και συγκρούσεις, αμφιθυμίες και τις δικές του χαρές. Επομένως θέλουμε χρόνο για εμάς προτού αντιμετωπίσουμε το κοινό. Τώρα είμαστε έτοιμοι.

Πρεμιέρα: Κυριακή 8 Μαρτίου και για 8 Κυριακές

Ώρα έναρξης: 20:00

Παλμός: Κλεισθένους 3, Πλατεία Κοτζιά

Κράτηση θέσεων απαραίτητη: 6973959552

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης